CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 11. října 2023

Bod č. 10: Návrh na jmenování příslušníka do hodnosti brigádní generál

MF předkládá materiál, kterým se navrhuje prezidentovi republiky jmenovat plukovníka Mgr. Davida Chovance, 1. zástupce generálního ředitele GŘC, do hodnosti brigádní generál dnem 28. října 2023. Plukovník Chovanec vykonává službu u Celní správy 23 let, převážně jde o manažerské pozice na různých stupních řízení. Vždy usiloval o rozvoj této organizace a podporoval zejména elektronizaci procesů v celním a daňovém řízení na evropské úrovni.

Bod č. 12: Zpráva o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. pololetí 2023

Předkládaná zpráva hodnotí vývoj a plnění státního rozpočtu za první pololetí roku 2023. Dále obsahuje hodnocení plnění rozpočtů ÚSC, vývoje státních finančních aktiv a pasiv, stavu státních záruk a vývoje státního dluhu. Součástí je výhled celkového plnění státního rozpočtu do konce letošního roku. 
Státní rozpočet hospodařil v 1. pol. roku 2023 s deficitem 215,4 mld. Kč. Za meziročním zhoršením salda o 32,4 mld. Kč stál především nárůst výdajů v sociální oblasti, pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií, obsluha státního dluhu navýšená výplatou úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů či vyšší investice. Výdaje tak svým tempem na konci června převyšovaly tempo příjmů o 0,2 p. b. Obrat nepříznivého trendu lze očekávat (a již se i potvrzuje) v druhé polovině roku z důvodu realizace výnosů z majetkové účasti státu, daně z neočekávaných zisků a ostatních daňových příjmů tradičně převyšujících inkaso prvního pololetí.

Naopak hospodaření ÚSC skončilo po šesti měsících v přebytku 61,2 mld. Kč, který tak byl nejvyšší za posledních 10 let. Kraje hospodařily s přebytkem 24,5 mld. Kč a obce 36,7 mld. Kč. V průběhu 1. pol. 2023 se zvýšily stavy na bankovních účtech územních rozpočtů a jimi zřízených příspěvkových organizací z výše 405,2 mld. Kč na 477,5 mld. Kč.

Státní dluh se v průběhu 1. pol. 2023 zvýšil z 2 894,8 mld. Kč na 3 044,4 mld. Kč, tj. o 149,6 mld. Kč, respektive o 5,2 %, přičemž vnitřní státní dluh vzrostl o 257,4 mld. Kč a korunová hodnota vnějšího státního dluhu se snížila o 107,9 mld. Kč.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.