CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 27. září 2023

Bod č. 1: Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024 včetně rozpočtové dokumentace

MF předkládá státní rozpočet na rok 2024 s úspornými opatřeními, která meziročně sníží deficit na 252 mld. Kč. Do návrhu, který vláda odesílá k projednání do Poslanecké sněmovny, jsou promítnuta i opatření z Ozdravného balíčku, který během příštích dvou let sníží rozpočtové deficity celkem o 150 mld. Kč. Do Poslanecké sněmovny bude návrh státního rozpočtu na rok 2024 odeslán nejpozději do 30. září. 

Bod č. 8: Postup při nakládání s vybranými skupinami nemovitostí nabytých státem od tzv. nedostatečně identifikovaných vlastníků

Cílem materiálu je zabezpečit systémové řešení převodu vybraných skupin nemovitých věcí s tzv. nedostatečně identifikovanými nebo neznámými vlastníky, které přejdou po 1. lednu 2024 na specializované státní instituce. Jedná se zejména o převod zemědělské půdy na Státní pozemkový úřad a lesních pozemků na Lesy ČR, s. p. Konkrétně ÚZSVM připraví hromadný převod 95 tisíc pozemků nebo spoluvlastnických podílů na pozemcích, tvořících zemědělský půdní fond, na SPÚ a 9 tisíc lesních pozemků nebo spoluvlastnických podílů na pozemcích, na Lesy ČR. Systémové řešení bude představovat výrazné zjednodušení a zefektivnění nakládání s extrémním počtem nemovitých věcí, které na ÚZSVM po 1. lednu 2024 ze zákona přejdou.

Bod č. 15: Účast České republiky na navyšování kapitálu Rozvojové banky Rady Evropy

Návrh na navýšení kapitálu Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) plyne ze záměru rychle reagovat na okamžité potřeby členských států způsobené covidovou krizí a uprchlickou vlnou vyvolanou válkou na Ukrajině. V této souvislosti výrazně narostla poptávka po úvěrech poskytovaných CEB, jejíž uspokojování ovlivňuje negativním směrem obezřetnostní ukazatele banky. Bez navrhovaného navýšení kapitálu by došlo již ke konci roku 2023 k nedodržení dvou klíčových rizikových limitů, konkrétně překročení stanoveného stropu 250 % v případě ukazatele míry zadluženosti banky a poklesu kapitálové přiměřenosti pod stanovenou spodní hranici 25 %. Řídící rada CEB 2. 12. 2022 schválila posílení kapitálové vybavenosti formou navýšení upsaného kapitálu ve výši až 4,25 mld. EUR, z toho 1,20 mld. EUR ve výši splatného kapitálu. V případě ČR se jedná o navýšení upsaného kapitálu o 33 395 000 EUR, z toho je splatná část ve výši 9 430 748 EUR (cca 231 mil. Kč). Splatná část bude uhrazena prostřednictvím čtyř splátek rozložených do období let 2023 až 2026. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.