CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 27. března 2024

Bod č. 4 - Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo financí předkládá návrh úprav legislativy v oblasti boje proti praní špinavých peněz, ke kterým má v případě zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (AML zákona) a zákona o provádění mezinárodních sankcí dojít s účinností od 30. prosince 2024 a v případě zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní dnem následujícím po dni vyhlášení zákona. Veškeré výdaje plynoucí z návrhu zákona budou hrazeny zejména ze stávající rozpočtové kapitoly Ministerstva financí bez potřeby jejího navyšování.

Cílem návrhu zákona je adaptace a implementace evropského práva, odstranění vybraných nedostatků identifikovaných v rámci 5. kola hodnocení České republiky Výborem expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu Rady Evropy, na základě nichž byla Česká republika zařazena do zpřísněného sledovacího režimu, a finálně také odstranění nedostatků AML zákona, které se projevily při jeho aplikaci v praxi.

Návrh zákon rovněž zapracovává vybraná doporučení Finančního akčního výboru, kterými jsou zavedení opatření k odhalování přeshraničního převozu peněžní hotovosti na vnitřních hranicích EU, a to včetně systému prohlášení takového převozu peněžní hotovosti a zavedení postupu pro bezprostřední uplatňování cílených finančních sankcí za účelem dodržení příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.