CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 21. února 2024

Bod č. 3 - Návrh věcného záměru zákona o řízení a kontrole veřejných financí

Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí by měl nahradit stávající zastaralou právní úpravu ukotvenou v zákoně č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, která již nevyhovuje aktuálním požadavkům na řízení a kontrolu veřejných financí. Za hlavní nedostatky současné právní úpravy lze považovat zejména:

  • nedostatečné vymezení odpovědnosti v procesu schvalování operací,
  • rigidní schvalovací postupy řídicí kontroly vedoucí k formalismu,
  • nedostatečné vymezení role a postupů interního auditu, a
  • nedostatečnou koordinaci kontrolních orgánů za účelem omezení duplicit kontrol.

Cílem nové právní úpravy je modernizace, zjednodušení a zefektivnění systému řízení a kontroly veřejných financí. Nová právní úprava bude stanovovat základní principy, práva a povinnosti, které budou dále povinně rozpracovány ve vnitřních předpisech institucí veřejné správy a v metodických pokynech Ministerstva financí. Zákon by měl odstranit neopodstatněné duplicity kontrol a snížit administrativní zátěž na straně kontrolovaných osob tím, že stanoví povinnost dodržovat zásadu jednotného auditu – tedy koordinovat plány kontrol a přebírat výsledky jiných kontrolních orgánů tam, kde je to možné. Zákon zároveň stanoví povinnost dodržovat mezinárodní standardy interního auditu.

Konkrétní výši úspor státních prostředků je obtížné předem odhadnout. Např. potenciální úspory pro rozpočty územních samospráv by měly ročně dosáhnout cca 200 mil. Kč s tím, jak bude zrušena povinnost zřizovat interní audit v obcích do 15 tisíc obyvatel. 

Bod č. 11 - Pravidla čerpání finančních prostředků z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa, položky Prostředky na financování stáží zaměstnanců české státní správy v institucích Evropské unie

Předkládaný materiál mění Pravidla financování Strategie podpory Čechů v institucích EU z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa. Návrh nově zahrnuje mezi uznatelné výdaje související s přípravou a realizací dalších cílů Strategie i financování stipendijního programu MŠMT ke studiu na College of Europe. Na základě dosavadních zkušeností s realizací materiál vyjasňuje některé další nepřesnosti. Hlavní úpravy se týkají zejména omezení pro financování národních expertů z VPS na člena vlády.

Bod č. 12 - Návrh na sjednání Smlouvy mezi Českou republikou a Maltskou republikou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti

Ministerstvo financí a Ministerstvo zahraničních věcí předkládají návrh na sjednání Smlouvy mezi ČR a Maltskou republikou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která nahrazuje dosavadní smlouvu z roku 1997. Vztahy mezi Českou republikou a Maltou jsou v současné době na velmi dobré úrovni, o čemž svědčí i rostoucí obrat obchodní výměny v posledních letech. 
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.