CZ EN

Metodický pokyn CHJ č. 17 – Audit vnitřního kontrolního systému v orgánech veřejné správy

Metodický pokyn Audit vnitřního kontrolního systému v orgánech veřejné správy nabízí pomoc všem auditorům při přezkoumávání funkčnosti a přiměřenosti vnitřního kontrolního systému v orgánu veřejné správy. Je určen pro všechny auditory zařazené v útvarech interního auditu orgánu veřejné správy nebo samostatné interní auditory, kteří byli pověřeni výkonem interního auditu u orgánu veřejné správy. Své využití najde příručka také u kontrolorů vykonávajících veřejnosprávní kontrolu se zaměřením na vnitřní kontrolní systém, kontrolorů vykonávajících různé formy vnitřní kontroly nebo uvědomělých vedoucích orgánu veřejné správy, kteří berou svou odpovědnost za zavedení a fungování vnitřního kontrolního systému v plné vážnosti.

Vnitřní kontrolní systém je souhrn všech nástrojů, procesů, postupů a opatření, které jsou zavedeny v orgánu veřejné správy k ošetření rizik, která ohrožují dosahování cílů a plnění úkolů orgánu veřejné správy. Funkční a přiměřený vnitřní kontrolní systém orgánu veřejné správy je základním předpokladem pro zajištění ochrany veřejných prostředků. Přestože je audit vnitřního kontrolního systému nelehkým úkolem, neměl by v plánech interních auditorů s přihlédnutí k aktuálnosti jeho potřeby chybět. V tomto metodickém pokynu naleznete stručný teoretický základ, na který navazuje popis optimálního stavu auditované oblasti. Klíčové je stanovení základních otázek, které by si měl každý interní auditor klást při provádění auditu vnitřního kontrolního systému.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.