CZ EN

Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří publikován ve Sbírce zákonů

Dne 29. 12. 2023 byl ve Sbírce zákonů publikován zákon č. 462/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří, který nabyl účinnosti 1. 1. 2024 (s výjimkou vybraných ustanovení, která nabydou účinnosti později). 

Novela s účinností od 1. 1. 2024 zavádí novou daňovou podporu pro dva produkty: dlouhodobý investiční produkt a pojištění dlouhodobé péče. Také se zavádí daňová podpora využívání zaměstnaneckých akcií. V rámci doplňkového penzijního spoření se umožňuje penzijním společnostem vytvářet tzv. alternativní účastnický fond jako alternativu ke stávajícím účastnickým fondům s dynamickou investiční strategií. Současně se umožňuje účast v účastnických fondech (doplňkové penzijní spoření) bez nutnosti rušit svou účast v tzv. transformovaných fondech (penzijní připojištění), státní podpora však bude poskytována vždy jen na úložky do jednoho typu fondů. 

S účinností od 1. 7. 2024 dochází ke změnám ve výši státních příspěvků v doplňkovém penzijním spoření a v penzijním připojištění vyplácených na základě měsíčních příspěvků účastníka. Od tohoto data zároveň nemohou státní podporu využít osoby, kterým byl přiznán starobní důchod, nicméně pokud mají zdanitelné příjmy (tj. pokud se jedná o pracující důchodce), mohou využít daňovou podporu, a to již od první vložené koruny. 

S účinností od 1. 9. 2024 se mění právní úprava spotřebitelských úvěrů, kdy pro nové smlouvy nebo nové fixace budou platit nová pravidla náhrady účelně vynaložených nákladů v případě předčasného splacení. Součástí novely zákona o spotřebitelském úvěru jsou také doplnění a upřesnění stávající úpravy posuzování úvěruschopnosti žadatele o úvěr. 

Podrobněji jsou změny zavedené novelou popsány zde: Lepší spoření na stáří, podpora zaměstnaneckých akcií a jasná pravidla pro předčasné splácení hypoték

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.