CZ EN

Krupiér musí být k dispozici, nikoliv nepřetržitě u stolu

Reakce na: Úřad pokutuje kasina za nedostatek krupiérů, E15 | 25.3.2019 | rubrika: Události | strana: 3 | autor: Pavel Otto

Ministerstvo financí se ohrazuje proti interpretaci ze strany některých provozovatelů casin, že je Celní správa šikanuje pokutami prostřednictvím uplatňování extenzivního výkladu zákona o hazardních hrách. Ten má spočívat v údajném udělování pokut za to, že krupiér nestojí nepřetržitě u každého herního stolu s živou hrou, přestože zde není žádný hráč, který by se chtěl zúčastnit hry. Takový výklad zákona Celní správa rozhodně neuplatňuje.

Požadavek, aby byl krupiér přítomen u každého započitatelného hracího stolu živé hry, vyplývá přímo z příslušných ustanovení zákona o hazardních hrách, který je účinný už od 1. ledna 2017. Tvrzení, že se má jednat o novou povinnost pro provozovatele kasina, tedy rovněž není pravdivé.

Podle zákona o hazardních hrách (§ 68) musí být v kasinu provozována živá hra jako hlavní činnost. V každém kasinu přitom musí být minimálně 3 stoly pro živou hru s tím, že u nich musí být umožněna hra živé hry po celou provozní dobu kasina. Na počty hracích stolů živé hry jsou poté navázány limity pro počty herních pozic technické hry (automatů), které mohou být v kasinu povoleny.

Jinými slovy, po celou provozní dobu kasina vymezenou v povolení k umístění kasina musí být účastníkovi hazardní hry umožněno si kdykoliv zahrát hru živé hry u kteréhokoliv povoleného stolu živé hry provozovaného po celou provozní dobu. Pokud by tedy v kasinu byly 3 hrací stoly živé hry a každý ze 3 přítomných návštěvníků kasina by si chtěl zahrát u odlišného hracího stolu živé hry, musí provozovatel u každého hracího stolu takovou hru umožnit.

Nároky na počet přítomných krupiérů vyplývají z faktu, že při živé hře je zásadní výlučná interakce krupiér – hráč, tedy skutečné umožnění živé hry kterémukoli hráči u kteréhokoli započitatelného stolu živé hry v kterýkoli okamžik živé hry (přítomnost obsluhy věnující se výlučně jen danému hráči živé hry). V praxi tak logicky musí být v kasinu přítomni vždy alespoň 3 krupiéři, aby u každého započitatelného stolu byla hráči zajištěna individuální živá hra. Není ovšem pravdou, že by Celní správa udělovala pokuty za to, že krupiér nestál nepřetržitě u každého hracího stolu, přestože zde nebyl žádný hráč, který by se chtěl zúčastnit hry.

Pro úplnost dodáváme, že povinnost umožnit po celou provozní dobu hru minimálně u tří hracích stolů živé hry má zabránit vzniku tzv. kvazikasin, kdy se jedná fakticky o hernu, avšak provozovanou pod označením kasino. Požadavek na minimální počty hracích stolů a automatů pak má zabránit tomu, aby byly hazardní hry dostupné v menších provozovnách umístěných na „každém rohu“.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.