CZ EN

Výjimky přináší nespravedlnost, naším cílem je systém narovnat

Elektronická evidence tržeb a farmářské trhy – to je pro média skutečně vděčné téma. Příběhy vystrašených farmářů, kdy se zlí úředníci snaží o likvidaci jejich zaměstnání, nejsou opět ničím jiným než umělým šířením paniky. Farmářské trhy mám rád a jsem přesvědčen, že EET je nijak výrazně nezatíží natož zlikviduje. Samozřejmě chápu obavy pana Jaroslava z Jižních Čech i paní Jany, kteří si prodejem čerstvé zeleniny a ovoce na trhu přivydělávají, sám totiž vím, jak je náročné podnikat. Evidence tržeb se jich však jako prodejců vlastní produkce začne týkat až od 1. března 2018, tedy za více než jeden a půl roku! Mají tedy ještě spoustu času se připravit a pořídit si jednoduché pokladní zařízení. Vývoj na trhu s pokladními systémy bedlivě sleduji a tedy vím, že již dnes se dá pořídit do pěti tisíc korun. Vás nejmenší podnikatele ale pořízení zařízení nebude dokonce stát nic, protože si náklady na vybavení díky jednorázové slevě na dani ve výši 5 000 korun odečtete od daně z příjmů.

Nicméně ne všech prodejců na farmářských trzích se evidence tržeb týká. Pokud jen příležitostně prodávají zemědělské přebytky a tržby tedy zdaňují jako "ostatní příjmy", evidence tržeb se jich týkat nebude. Pouze příjmy z podnikání, respektive ze samostatné činnosti dle zákona o daních z příjmů, jsou totiž předmětem evidence. Charakter příjmu rozlišují prodejci již dnes pro účely daňového přiznání, nevyžaduje to tedy žádnou dodatečnou administrativu.

Ačkoliv vnímám hlasy volající po vyjmutí farmářských trhů z evidence, jsem hluboce přesvědčen, že to představuje neodůvodněnou výjimku pro jeden vybraný druh podnikání, která by byla obtížně spravovatelná a náchylná ke zneužívání, jak už to u většiny výjimek v daňových zákonech bývá. Navíc není jasné, proč by měl být vyjmut právě tento úzký segment trhu, když existuje řada dalších poplatníků, kteří prodávají své zboží za obdobných podmínek a pro které přitom žádné výjimky navrhovány nejsou, například prodejci řemeslných výrobků, nebo prodejci zemědělských produktů v jiných lokalitách, například předvánoční prodej kaprů. Je důležité si uvědomit, že jakákoliv výjimka přináší do systému nespravedlnost a naším cílem je naopak tento systém narovnat.

Andrej Babiš, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.