CZ EN

Rozhovor s ministrem financí o aktuálním dění ve vládní koalici

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 26.7.2011 | rubrika: Z domova | strana: 10 | autor: Ondřej Šťastný


PRAHA Miroslav Kalousek neprotlačil svůj plán zvýšit DPH na 19 procent kvůli odporu Věcí veřejných. V rozhovoru pro MF DNES vysvětluje, jaké dopady má tento spor na další fungování vlády.

* VV se zlobí, že jste jim schválně škrtl sedm miliard na investice do dopravy. Proč zrovna v této důležité oblasti?

Nikdo neškrtl sedm miliard na dopravu. Ze státního rozpočtu se do fondu dopravní infrastruktury čtyři miliardy přidávají, i když původní výhled počítal až s jedenácti. To by ale předpokládalo vyšší příjmy. A vyžadovalo by to také, aby na jednáních Věci veřejné neupřednostnily jiné priority než dopravu. Připomenu jednání o valorizaci důchodů mezi rokem 2010 a 2011. To je čtrnáct miliard ročně, které nebyly nezbytné, ale Věci veřejné na tom trvaly. Poté, co jsme se dohodli na 20% DPH, tak za týden přišly, že tu dohodu ruší. To jsou další desítky miliard. Pak trvaly na jednom procentu odvodů pro rodiče z průběžného pilíře, to máte dalších sedm miliard. A vždy to byl jejich naprosto nezbytný požadavek. A v okamžiku, kdy si tohle všechno vyvzdorovaly, tak se najednou diví, že nejsou peníze na něco jiného. Mně to připadá, jako když leží na stole šiška salámu, se kterou počítáte. Někdo každý den přijde, ukrojí si kolečko. A když se dokrájí až k provázku, tak křičí – kde je ten salám?! No, už sis ho chlapče nakrájel, víc peněz být nemůže.

* Minulý týden ODS a TOP 09 po dlouhé době místo vzájemného poštěkávání vypadaly jako jednotný tým. Zlepšilo jednání o rozpočtu vaše vztahy s ODS?

Vždycky tu bude konkurenční jiskření mezi stranami, které mají ideově blízký elektorát. Ani ODS, ani TOP 09 nikdo nemůže upřít vůli po naplnění ekonomických postulátů, kterým věříme. V této situaci dvě strany, které mají svůj politický program, logicky postupují jednotně, na rozdíl od třetí strany, která žádný politický program nemá. Ta má jenom každý den ráno jiný nápad.

* To je ale zdrcující sdělení, když ministr vlády prohlašuje, že vládne v koalici se stranou, která nemá žádný politický program.

Žádný srozumitelný program. Co je na tom zdrcujícího? To je prostě fakt. Je to něco, co víme od samého začátku. V politice si partnery nevybíráte, přiděluje vám je volič.

* Měly poslední události nějaký vliv i na sblížení s premiérem po lidské stránce?

Ježiš, vy máte otázky, pane redaktore. My se známe s premiérem Nečasem dvacet let, osmnáct let si tykáme a těžko si o sobě navzájem řekneme ještě něco nového. Já si nesmírně vážím toho, že byť na mnoho věcí máme rozdílné názory, na jednu věc máme názor absolutně jednotný: a to je nezbytnost konsolidace veřejných rozpočtů. Takže je logické, že v okamžiku, kdy politická diskuse graduje tímto směrem, mluvíme jedním hlasem. Co na tom hledáte?

* Ve vztazích k Petru Nečasovi tedy žádná změna?

Žádná změna, my už se máme osmnáct let rádi.

* V posledním roce to tak chvílemi nevypadalo.

Ale prosím vás, tohle byste mohl říct o každém manželství.

* Vláda neustále opakuje: reformy, reformy, reformy. Má to ale cenu v situaci, kdy současně vy a ODS držíte u vlády Věci veřejné, jejichž neformální lídr Vít Bárta je podle názoru policie korupčník, který tu stranu plánoval jako politickou odnož svého byznysu v bezpečnostní agentuře a jehož strana čelí záplavě dalších skandálů?

Jaká je, nebo není míra viny pana poslance Bárty, musí rozhodnout orgány činné v trestním řízení a nezávislý soud. Druhá věc je, že bych si docela přál, aby si každý z nás uvědomil, že nejen my, ale celá Evropa stojí na pokraji nesmírně nebezpečné éry. Tak jako před několika lety vypukla finanční krize tím, že domácnosti přestaly být schopné splácet hypotéky, teď hrozí daleko větší průšvih. Dnes stojí na pokraji neschopnosti splácet své závazky celé státy. My jsme na pokraji velmi riskantní a nebezpečné éry a jediné, co může vláda dělat pro ochranu občanů, je snažit se co nejrychleji konsolidovat veřejné rozpočty a tlačit deficity směrem k nule. S deficity veřejných rozpočtů je to stejné jako s pastou na zuby – vymáčknete to hned, ale zkuste to nacpat zpátky. To je teď absolutně nejdůležitější úloha vlády. Má-li tato vláda i s VV, kterým obden nerozumím, vůli to v nějakém rozumném tempu dělat, tak to tu cenu má.

* Myslíte si, že kvůli zářijovému hlasování o rozpočtu ve Sněmovně může padnout vláda?

Vláda, která se neshodne na rozpočtu, nemá nárok pokračovat.

* Dokážete po letech v politice odhadnout, zda vláda vydrží do roku 2014?

Právě proto, že jsem tolik let v politice, vím, že tohle se prognózovat nedá.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.