CZ EN

Rozhovor s ministrem financí o možnostech řešení rozpočtového deficitu

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 15.7.2011 | str. 2 | autor: Václav Dolejší


Ministrovi financí z pravicové TOP 09 se to asi neříká lehce: Miroslav Kalousek nepřímo přiznal, že kromě velkých úspor plánuje také „levicové“ zvýšení daní. Jen dva týdny vydržel klid ve vládě. Věci veřejné se bouří proti návrhu seškrtaného rozpočtu na příští rok, který jim ukázal Miroslav Kalousek.

* Co přesně jste navrhl na poradě ekonomických ministrů, že je z toho takový poprask?

Obecně řeknu, že je naší povinností likvidovat strukturální deficit. Existují na to pouze tři instrumenty – daně, snižování sociálních dávek a snižování vládní spotřeby. Já jsem předložil extrémní variantu, jak se bude muset snižovat vládní spotřeba, když nebudeme chtít použít ty ostatní způsoby. Vláda o tom rozhodne 20. července.

* Předložil jste varianty amě zajímá, kterou nejvíc prosazujete vy osobně jako ministr financí.

Já jsem přesvědčený, že jsme na pokraji úplně nové éry, kdy končí bezstarostné žití státu na dluh, kdy naše odpovědnost a ochota k nepopulárním řešením může ochránit budoucnost před velkými otřesy. A v tuhle chvíli je to skutečně otázka mixu všech tří instrumentů.

* Od vás coby politika TOP 09 jsem čekal, že budete prosazovat řešení deficitu pouze pomocí dalších úspor a škrtů, ne růstem daní.

Samozřejmě, že na výdaje tlačíme především. Já jsem hrdý na to, že se už letos podařilo stlačit výdaje o sedmdesát miliard korun. A půjdeme dál. Nicméně, chceme-li akcelerovat – a já si myslím, že teď je doba na to, abychom akcelerovali konsolidační proces – tak musíme použít všech tří způsobů. Zvlášť když vidíme, jak jsou na tom některé evropské ekonomiky.

* Můžete být konkrétní? Navrhujete tedy ještě zvýšit sjednocenou sazbu daně z přidané hodnoty – místo původně dohodnutých 17,5 procenta až na 19 procent?

Já jsem ministr financí ze staré školy. To znamená, že nejprve to projednávám ve vládě, teprve potom s jednotlivými poslanci a s médii. Prosím o pochopení.

* Údajně v případě zvýšení DPH na 19 procent by mohla být ponechána výjimka pro léky nebo knihy. Je to pravda?

Opakovaně prosím o pochopení. Dokud nebude dohoda ve vládní koalici, nebudu se průběžně vyjadřovat k jednotlivým spekulacím.

* Největší křik je kvůli školství. Není na tom něco? Vždyť většina rozpočtu jde na stále nízké platy učitelů a investic tam tolik není.

Pokřik jde odevšad. A nezbývá nám nic jiného než šetřit. Ojednotlitých krocích musíme mluvit na vládě dříve, než se začneme překřikovat v médiích. Bez ohledu na to, že různí neukojení poslanci pořádají různé tiskové konference. Já bych rád dodržel standardní rozpočtový proces – vláda a parlament.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.