CZ EN

Kalousek: Já už se fakt můžu jen smát

  • Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
  • Lidové noviny | 4.2.2011 | rubrika: Domov | strana: 3 | autor: Daniel Kaiser


Odmítám, že by můj Finanční analytický útvar vyšetřoval na zakázku shora, tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek.

* LN Bojujete se svým kolegou ve vládě Alexandrem Vondrou? HN jste řekl, že kauza ProMoPro je vážnější než kauza Drobil.

Nedělejte z toho spor dvou ministrů, fakt ne. Já jsem nikdy neřekl, že za celou věc nese ministr Vondra zodpovědnost, a to ani politickou. To já totiž opravdu nevím.

* LN A proč je kauza Vondra závažnější než kauza Drobil?

Z pohledu ministra financí není o čem mluvit. Tam se neztratila koruna, tady stát evidentně přišel o ohromné prostředky. Bohužel musím konstatovat, že v kauze ProMoPro stát přišel o nemalé peníze.

* LN Většina ODS si myslí, že to celé je vaše odveta Vondrovi za čistky na ministerstvu obrany.

Víte, tomuhle už já se můžu jenom smát. Sám víte, jak to vzniklo: FAU šetřil na základě podnětu z privátní banky, protože v té bance došlo k podezřelému převodu peněz podle zákona o praní špinavých peněz. Já se k tomu vůbec nechtěl vyjadřovat a jakýmkoliv výrokem to politizovat. Musel jsem se ozvat teprve na řeči o účelové diskreditaci, musel jsem se zastat svých podřízených, kteří dělají velmi profesionální práci v boji proti korupci. To přece nejde, aby ve chvíli, kdy se jejich práce dotkne někoho důležitého, je okamžitě někdo mediálně napadal. Jinak beru na vědomí, že ODS je přesvědčena, že pan ministr o ničem nevěděl, u ničeho nebyl, za nic nemůže.

* LN Nepoškozuje ta aféra už i vás? Nevzniká dojem, že FAU jedná na politickou objednávku?

Ne, protože neexistuje způsob, jak by si politik mohl něco takového u FAU objednat. Já si můžu dělat jenom legraci z toho, že místo abychom se věnovali věcným úvahám o tom, jak se něco takového mohlo stát, věnujeme se zoufalým úvahám, jak to na nás mohlo prasknout a kdo za to může. Rozumějte, FAU je nesmírně důležitý nástroj v boji proti korupci. A já jako člen vlády, která se přihlásila k boji proti korupci, nedopustím, aby v okamžiku, kdy se jeho vyšetřování dotkne někoho důležitého, to ten útvar začal takhle schytávat. Na vaše spekulace odpovídám: to zadání nedal a nemohl dát žádný nadřízený, tady se konalo přesně podle zákona.

* LN Říkáte, že útvaru nemohl zadání dát žádný nadřízený. Nám ředitel FAU řekl, že od loňska chodí sami od sebe do bank.

Samozřejmě, oni také jsou pověřeni kontrolou, zda ty banky plní svoji zákonnou povinnost, tedy nahlašují podezřelý převod peněz. Banky to vždycky dělat nemusí, protože třeba chtějí krýt svého klienta, nebo s ním dokonce spolupracují. Takže občas je potřeba jít se podívat do té banky a udělat namátkovou kontrolu, zda ta banka opravdu plní své povinnosti. Ale FAU sám od sebe nemůže jít do banky a říct: ukažte mi účet osoby XY.

* LN V případu ABL jsme viděli, jak to chodí mezi expolicisty. Na FAU jsou lidé z protikorupční policie, v bezpečnostních odborech bank také často zaměstnávají bývalé expolicisty. Nemůže i tady být tichá aliance expolicistů?

To mně přijde jako naprosto bláznivá spekulace. Banky mají velmi přísná pravidla. Vy si myslíte, že kdekdo z bezpečnostního odboru banky může jít a prohrábnout si jakýkoliv účet? To si teda české banky představujete jako pěkný švajneraj. A srovnáváteli únik citlivých informací z policejních spisů pro nemravné účely s informací o podezřelých převodech peněz, tak si srovnejte hodnoty.

* LN Já jen říkám, že bývalí policisté si asi občas vycházejí vstříc.

Mě trápí, pokud z české policie unikají informace. Ale ujišťuji vás, že české banky, dcery renomovaných zahraničních bank, něco takového neumožňují. Bankovní tajemství je vážná věc, a kdyby vznikl dojem, že některá banka nechrání bankovní tajemství svého klienta, tak by žádného klienta brzy neměla.

* LN Stát utrácí asi bilion korun ročně. Není moc velká náhoda, že se v jednu chvíli dva státní orgány zaměří právě na jednu zakázku?

To by byla náhoda, kdyby to byla pravda, ale pravda to není. Prvního srpna šla moje veřejnosprávní kontrola zcela standardně na Úřad vlády, protože teď chodí na ústřední orgány, kde víc než deset let žádná kontrola nebyla. Úplně stejně teď šla kontrola na ministerstvo kultury, protože tam patnáct let nebyla. Ta kontrola slouží většinou i tomu úřadu, aby věděl, kde nepostupuje v souladu s pravidly. Nikdy nikdo z toho nedělal aféru, většinou ty úřady byly rády za zpětnou vazbu. Nevím, kdo začátkem září vyvolal paranoickou představu, že Kalousek poslal kontrolu na Vondru. To byla kontrola na celém Úřadu vlády, tedy i na pana Nováka, pana Kocába, který tak jako Vondra řídil sekci a ta sekce měla svoji rozpočtovou autonomii... Kontrola je ukončena, zjistila sice celou řadu pochybení, ale - podle mého názoru - žádné skandální skutečnosti.

* LN A že se na jedné zakázce sešly v jednu dobu dva státní orgány, je náhoda?

Samozřejmě. FAU nezaměřil pozornost na tuhle zakázku, holt když začal prověřovat podezřelý převod peněz mezi dvěma privátními osobami, tak ho finanční toky na Úřad vlády dovedly. A z toho já se mám prosím pěkně zodpovídat? To si ze mě děláte legraci, úplně stejně jako když pan Vondra tvrdí, že to je účelová diskreditační kampaň.

* LN Vy se ohrazujete, aby vám nesahali na lidi z ministerstva a z FAU. Znáte Davida Průšu?

Ale on nepracuje na FAU, to je poradce náměstka ministra financí.

* LN Martina Bartáka, kterého Vondra už nechtěl na obraně a pod kterého teď FAU spadá. A Průšu Vondra taky propustil.

Martin Barták k FAU má stejný vztah jako já. FAU je jediný odbor ministerstva, jehož kompetence jsou definovány zákonem. Což velmi omezuje pravomoci nadřízených a je to správné.

* LN Má David Průša přísun k informacím FAU?

Nemá a nemůže mít. A já ho v životě neviděl. Každý z mých náměstků má právo vybrat si jednoho asistenta. Po ministrovi můžete chtít, aby hodnotil své náměstky a ředitele odborů, ne aby komentoval asistenty svých náměstků.

* LN Co říkáte na informace, že Průša kdysi hájil Stanislava Grosse v případu nuselského nevěstince a pak i Jiřího Čunka?

Jakýkoliv asistent náměstka nemá rozhodovací pravomoci, a pokud to není kriminálník, tak se vůbec nebudu zabývat tím, kdo nosí tašku kterémukoliv z mých náměstků. Člověče, uvědomte si, že já mám 20 tisíc podřízených.


Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.