CZ EN

Placení DPH v anketě Absurdita roku

„Placení DPH v anketě Absurdita roku“
různá média | 3.11.2010

Reakce MF:

V nominaci na Absurditu roku 2010 se uvádí, že plátcem DPH se stává podnikatel v okamžiku, kdy je jeho obrat vyšší než 1 milion Kč. Dále se uvádí, že se ale podnikatel stane plátcem DPH již tehdy, kdy poskytne služby plátci daně v EU (např. prodejce opraví u zákazníka v příhraničí klimatizaci, kterou mu prodal), bez ohledu na tento limit. V praxi tak podnikateli podle nominace přibývá rozsáhlá administrativa spojená s placením DPH.

Důvody pro nominaci vycházejí pouze z jedné povinnosti vytržené z celkového kontextu. Především je třeba uvést, že u DPH se jedná o vysoce harmonizovanou daň, řada povinností při uplatnění daně platí pro všechny členské státy a vyplývají ze směrnice Rady 2006/112/ES a dalších směrnic.

Povinnost stát se plátcem DPH vzniká i z řady jiných důvodů než je překročení obratu 1 mil. Kč. Jedním z těchto důvodů je poskytnutí služeb osobě povinné k dani (podnikateli) se sídlem nebo místem podnikání v jiném členském státě EU, i když v tomto případě nepřekročí obrat stanovený pro povinnou registraci.  Jedná se přitom pouze o poskytnutí těch služeb, u nichž povinnost přiznat a zaplatit daň má příjemce služby, tj. osoba z jiného členského státu. Při poskytnutí těchto služeb je povinností poskytovatele uvádět údaje o poskytnuté službě do souhrnného hlášení podle § 102 zákona o DPH, které se využívá v mezinárodní výměně informací v oblasti DPH (VIES) a ke kontrole zdanění těchto služeb na straně příjemce. Toto je jeden z hlavních důvodů této povinnosti se registrovat jako plátce.

MF nevidí problém v rozsáhlé administrativě spojené s placením DPH pro registrovaného plátce, protože tato osoba uskutečňuje výše uvedená plnění bez povinnosti přiznat daň, ale  s nárokem na odpočet daně, který by v případě, kdyby se nestala plátcem, neměla.

V tomto případě se nejedná o národní specifikum (výmysl), ale o povinnost České republiky transponovat do zákona o DPH směrnici Rady 2008/8/ES (místo plnění při poskytování služeb) , a to článek 214 písm. e), článek 196, článek 262 písm. c), článek 44 a dále podmínky nařízení Rady 2008/117/ES ze dne 16. 12. 2008 (souhrnné hlášení).

Plátce může požádat o zrušení registrace po uplynutí dvanácti kalendářních měsíců podle § 106 odst. 1 zákona o DPH.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.