CZ EN

Nevím, kdo by nás korumpoval

Radek Šnábl je bojovník. Podle exministra financí Miroslava Kalouska se „rval za Česko v arbitrážích jako dobrman“. Teď se Šnábl hájí sám, když na něj prasklo, že coby vysoký úředník ministerstva dostal v dubnu od soudu podmínku za starý daňový podvod. „Je to určitě šrám. Rozhodnutí soudu respektuji - ale jsem naprosto nevinný a podávám proti němu dovolání. A navíc, ušetřil jsem s mým týmem státu v arbitrážích miliardy,“ prohlašuje.

* HN: Jak vás vůbec napadlo se zapojit do obchodu s hracími automaty a jejich vývozem do Arménie? To je přece byznys, který by seděl spíš k lidem typu uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, a ne k jednomu z klíčových lidí ministerstva financí.

Tehdy v roce 1999 jsem samozřejmě na ministerstvu nebyl. Působil jsem ve firmě, která dělala různé obchody. Tenhle s pěti sty kusů automatů byl zajímavý, šlo o zisk osm deset milionů.

* HN: Ovšem soud dospěl k tomu, že obchod vůbec neproběhl a snaha získat daňový odpočet přes pět milionů byla podvodem.

Máme posudek znalce, který oceňoval zboží. Věc zkomplikovalo to, že zemřel. My jsme koupili zboží za zhruba čtyřicet milionů, prodali za asi šedesát. Zaplatili jsme z toho daně. Jsem viněn vlastně z toho, že jsem zaplatil daně.

* HN: Soud rozhodl jasně. O co opíráte víru, že ještě uspějete s dovoláním u Nejvyššího soudu?

Naše firma nebyla tou, která uplatnila odpočet daně. My jsme automaty koupili, opravili a zase prodali vývozci. U soudu přitom proti nám například svědčil mnohokrát trestaný člověk, přivezli ho rovnou z vazby. Ten u soudu s prominutím „sežral“ papír se svou předchozí výpovědí...

* HN: Od roku 2003 jste už věděl, že tuto transakci vyšetřuje policie. Proč jste neupozornil nadřízené na ministerstvu dříve, že vám a potažmo i jim hrozí problém?

Do dubna jsem měl rozsudky správních soudů potvrzující, že má daňová přiznání jsou v pořádku. Jakmile jsem dostal v dubnu trest, hned druhý den jsem dal ministru Kalouskovi svoji písemnou rezignaci spolu s materiály o případu. Řekl jsem mu, že jsem nevinný a budu se bránit. Po několika dnech mi řekl, že případ se mu nezdá a že mě potřebuje.

* HN: Proč jste to neřekl Kalouskovu nástupci Eduardu Janotovi?

Asi jsem se mohl ujistit, zda se to od svého předchůdce dozvěděl. Ale já budu teď postupovat stejně, v úterý nabídnu i ministru Janotovi svoji rezignaci.

* HN: Vaši kritici poukazují na to, že jste mohl podivně přijít k majetku. Chov koní nebo řadu pozemků asi nepořídíte jen z platu?

Mám sice velmi rozsáhlý list vlastnictví pozemků. Ale devadesát procent z nich je zároveň koupeno od Pozemkového fondu na základě dražby za účetní ceny s třicetiletou splatností. Nebyl to žádný pokoutní obchod, vždy klasické výběrové řízení, kupoval jsem za vyhlašovací cenu.

* HN: Získat pozemky od fondu prostřednictvím takzvaných restitučních nároků koupených od lidí bylo samozřejmě legální. Zároveň dnes ale řada vašich pozemků, původně třeba méně hodnotných polí, má mnohem vyšší cenu. Změnily se na stavební parcely...

Je pravda, že část pozemků byla bez mého přičinění - to předesílám - přeměněna na pozemky stavební. V tuhle chvíli můžu potvrdit, že leží v lokalitě, kde došlo ke změně územního rozhodnutí. Takže je pravda, že v tuto chvíli mám možná dvacet, možná třicet stavebních parcel třeba patnáct kilometrů od Prahy. Je také pravda, že i přes krizi tržní cena těchto pozemků představuje zcela jinou hodnotu, než za kolik jsem je získal.

* HN: Byl jste na ministerstvu poprvé už od roku 2000, nešlo o střety zájmů?

Byl jsem zaměstnán na dohodu, neexistoval zákon o střetu zájmů. Za všechny své účasti v dozorčích radách, správních orgánech jsem pobíral tantiémy. Byly to poměrně značné částky, vše jsem zdanil. Měl jsem i řadu ostatních příjmů, všechno jsem uvedl při přiznání daní.

* HN: Jak vysoké jsou nyní vaše příjmy?

Odhadnu, že všechny mé příjmy od roku 2000 do letoška jsou na úrovni patnácti dvaceti milionů zdaněných příjmů. Proti tomu stojí na výdajích pozemky koupené od fondu za účetní ceny, a to, že deset let chovám anglické plnokrevníky.

* HN: Jak úspěšně s nimi obchodujete?

Deset let, hodinu až dvě denně, studuji rodokmeny koní. Baví mě to, udělal jsem ovšem i řadu chyb. Teď mám v tréninku šest nebo sedm koní. Včetně klisny, která je nejlepší ve střední a východní Evropě. Vydělala sice jen čtvrt milionu korun, ale její hodnota je mnohem vyšší. Jinak řečeno, v určité chvíli mají koně „negativní“ cash-flow - musíte je dotovat, ale z dlouhodobého pohledu umějí peníze vydělat.

* HN: Spekuluje se o tom, že se k penězům dá přijít i při arbitrážích. Například případ banky Nomura není dosud zveřejněn, interní domluvy ve hře o desítky miliard korun mohou být různé...

Dobře - vyslovme slovo korupce. Není mi jasné, za co by nás kdo korumpoval. Nomura měla vyhranou část arbitráže, bylo rozhodnuto o naší vině. Potom se dohadovala cena. Pokud vím, Nomura je z výsledku velmi rozladěna. Dostali 3,5 miliardy, přitom chtěli sedm.

* HN: To nijak neposoudíme, dokud je smlouva s Nomurou tajná. Kdy ji celou zveřejníte?

My jsme na to připraveni. Musí s tím ale souhlasit obě strany.

* HN: Zdůrazňujete, že jste státu při arbitrážích ušetřil miliardy - na rozdíl od vašich předchůdců. Je vůbec něco, co považujete za prohru?

Pokusím se zvrátit výsledek arbitráže s chorvatským podnikatelem Nrekou. Jde sice „jen“ o 24 milionů korun, ale kazí nám to prestiž. Nikdy se nechci vzdát a dotahuji věci do důsledků. Koneckonců, i v řeči před soudem, který se týkal mého případu, jsem vyzval paní soudkyni: Jestli máte pocit, že jsem se skutečně provinil, tak mi dejte trest nepodmíněně - je to v sazbě pět až osm let.


Zdroj: 31.8.2009, Hospodářské noviny, autor: Martin Mařík

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.