CZ EN

Motivový obrázek

Finanční správa má novou generální ředitelku

Generální finanční ředitelství, které stojí v čele Finanční správy (dále GFŘ), bude mít od 1.3.2023 novou generální ředitelku. Bude jí Simona Hornochová, kterou do funkce jmenuje ministr financí Zbyněk Stanjura.

Nová šéfka Finanční správy vzešla vítězně z výběrového řízení, které vyhlásilo Ministerstvo financí letos 3. ledna dle služebního zákona. Simona Hornochová přichází na GFŘ ze soukromého sektoru s pětadvacetiletou praxí z oboru daňového poradenství. 

„Simona Hornochová patří mezi uznávané experty v daňové oblasti. Věřím, že bude schopná změnit přístup Finanční správy a její pošramocenou reputaci tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který má poskytovat klientsky orientované služby a nešikanovat občany a firmy. Finanční správa musí plnit svou roli a být prostředníkem mezi státem a občany. Bohužel již řadu let tomu tak není a podnikatelé mají pocit, že pro Finanční správu nejsou rovnocennými partnery. To se musí změnit,“ řekl ke jmenování nové generální ředitelky ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Následky situace, o které hovoří pan ministr, bezprostředně vnímají i daňoví experti ve své každodenní praxi. Obtížně vysvětlujeme klientům tendence k formalistickým výkladům daňových předpisů, které postrádají základní smysl. V těch případech, kdy je celé daňové řízení vedeno snahou doměřit daň, žádné seriózní vysvětlení nalézt nelze. Jsem ale přesvědčena, že takový přístup není standardem ani pro řadu pracovníků Finanční správy. Věřím proto, že existuje šance vybudovat prostředí vzájemné spolupráce a vrátit Finanční správě reputaci korektní, spravedlivé a klientsky orientované instituce,“ řekla nová generální ředitelka Simona Hornochová.

Simona Hornochová patří mezi uznávané experty v daňové oblasti. Věřím, že bude schopná změnit přístup Finanční správy a její pošramocenou reputaci tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který má poskytovat klientsky orientované služby a nešikanovat občany a firmy.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Do výběrového řízení na pozici generální/ho ředitele/ředitelky GFŘ se přihlásilo celkem 5 uchazečů. Po prověření všech formálních kritérií ze strany MF postoupili k ústnímu pohovoru před výběrovou komisi 4 kandidáti. Ta předložila ministru financí seznam 3 nejúspěšnějších kandidátů, ze kterých si ministr financí vybral vítězku. 

Od 28.3.2022, kdy ve funkci generální ředitelky skončila Tatjana Richterová, vedl úřad její statutární zástupce Jan Ronovský.

Krátký životopis Simony Hornochové:

V letech 1996 – 2014 pracovala v poradenské skupině Ernst & Young (EY). Od roku 2001 zde z pozice manažerky řídila poradenské týmy a projekty v celé šíři daňové problematiky. Dva roky od 2014 – 2015 zastávala funkci náměstkyně ministra financí pro daně a cla, poté byla krátce i poradkyní ministryně školství pro oblast daní v souvislosti s přípravou zákona o sportu. Od roku 2016 až dosud působila Simona Hornochová především jako poradce v oblasti daní a účetnictví, přednášela a byla mimo jiné členkou pracovní skupiny MF pro připravovaný nový zákon o účetnictví. Aktivně se rovněž angažuje v Komoře daňových poradců ČR a jejích odborných sekcích. Simona Hornochová získala magisterský titul na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde studovala obor finanční podnikání. Mluví plynně anglicky.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.