CZ EN

Saldo státního rozpočtu za leden 2020 dosáhlo -8,0 mld. Kč

Lednové hospodaření státního rozpočtu skončilo deficitem ve výši 8,0 mld. Kč. Po očištění o příjmy z Evropské unie a z finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 6,8 mld. Kč. Příjmy státního rozpočtu dosáhly 7,9 % rozpočtované částky, zatímco výdaje 8,2 %.

Příjmy státního rozpočtu:

* včetně energetických daní a odvodu z elektřiny ze slunečního záření 

I přes zpomalování dynamiky mezd a platů v ekonomice zůstaly nejdynamičtěji rostoucími daňovými příjmy daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení.

Polevující růst ekonomiky se zatím v meziročním srovnání inkasa daně z přidané hodnoty neprojevil. Inkaso této daně bylo pozitivně ovlivněno vyšším počtem pracovních dnů, ovšem tlumené snížením sazby daně na pravidelnou hromadnou dopravu od loňského února. Plnění rozpočtu je u této daně oproti minulému roku zatím mírně nižší, protože ještě nenabyla účinnosti novela daňového řádu (cca 5 % rozpočtované částky).

U daně z příjmů právnických osob a daně z příjmů fyzických osob placené poplatníky je v prvních měsících roku nižší plnění, což souvisí s termíny pro podání daňových přiznání a se splatností záloh.

Spotřební daň z tabákových výrobků zvýší úprava sazeb, vliv opatření se však z důvodu doprodeje tabákových výrobků s původní sazbou projeví až postupně během roku. Proto v počátečních měsících nelze vyloučit výkyvy v inkasu daně. Podobně je od ledna účinné zvýšení sazeb spotřební daně z lihu, u níž také očekáváme nejprve doprodej výrobků zdaněných starou sazbou daně.

Výdaje státního rozpočtu:

* běžné transfery

Ve výdajích státního rozpočtu se již v lednu projevila řada priorit vlády. Neinvestiční transfery územním rozpočtům odráží růst platů pedagogických i nepedagogických pracovníků na středních a základních školách o 10 %, a stejně tak 5% valorizaci příspěvku na výkon státní správy.

Objemově nejvyšší nárůst vykázaly sociální dávky. V jejich rámci jsou od ledna výrazně zvýšeny důchody a rodičovský příspěvek.

Dalším významným faktorem na výdajové straně byla žádost Evropské komise o úhradu dvou měsíčních plateb do rozpočtu Evropské unie již v lednu.

Neinvestiční transfery státním fondům byly meziročně vyšší o 4,4 mld. Kč, v důsledku platby Státnímu fondu dopravní infrastruktury ve výši 4 mld. Kč, která v loňském lednu byla nulová.

Ostatní běžné výdaje, jako jsou nákupy, platba zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce, transfery podnikatelským subjektům, státním fondům, příspěvkovým, neziskovým apod. organizacím, dosahují očekávaných objemů.

U kapitálových výdajů jsou lednové údaje tradičně nižší, což souvisí s realizací investic převážně ve druhé polovině roku.

 


 

Nová podoba informace o pokladním plnění má za cíl informovat veřejnost přehledněji a se zaměřením na stěžejní trendy příjmové i výdajové strany rozpočtu. K tomu nad rámec dříve zveřejňovaných informací více využívá dynamické grafy a zejména tabulky ve strojově čitelné podobě. Z tiskové zprávy byly odstraněny původní duplicity, které zhoršovaly přehlednost a čtivost textu. Vaše připomínky k podobě tiskové zprávy rádi uvítáme na adrese tiskove@mfcr.cz

 

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.