CZ EN

Ministerstvo financí zvítězilo ve dvou arbitrážích, tribunál zamítl nároky podnikatele Fischera ve výši 10 miliard

Ministerstvo financí si připsalo další dvě cenná vítězství v mezinárodních investičních arbitrážích, ve kterých hájí zájmy České republiky. Oba spory proti ČR zahájil podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer.

„Díky pravomocnému vítězství v těchto vleklých sporech jsme odvrátili hrozbu pro státní rozpočet přesahující 10 miliard korun. Je to už třináctá vítězná arbitráž v řadě a mě nesmírně těší, že i za tímto úspěchem stojí interní tým právníků Ministerstva financí,“ řekla k rozhodnutím tribunálu ministryně financí Alena Schillerová.

První z těchto arbitráží byla zahájena 2. prosince 2016 společností A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG, kde je Václav Fischer komanditistou. Společnost se domáhala částky 375,3 milionů USD kvůli pochybením v souvislosti s insolvenčními řízeními z let 2005 a 2006, kdy došlo k údajně neoprávněnému zapsání letadel do soupisu konkursní podstaty a jejich následnému vydražení. Podle ní ČR porušila své povinnosti v rámci Dohody mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o podpoře a vzájemné ochraně investic.

Rozhodčí tribunál ve složení rozhodců v čele s předsedajícím rozhodcem Pierrem Tercierem a dvěma rozhodci Stanimirem A. Alexandrovem a Jean E. Kalicki konečným rozhodčím nálezem ze dne 11. května 2020 žalobu společnosti A.M.F. v celém rozsahu zamítl. Dále určil, že každá strana sporu je povinna si hradit své náklady řízení. Českou republiku v této arbitráži zastupovala advokátní kancelář Dechert LLP ve spolupráci s interním týmem Ministerstva financí.

Tentýž rozhodčí tribunál dal za pravdu České republice již 6. května 2020 i v druhém sporu, ve kterém si Václav Fischer činil nárok na 60 milionů EUR. Tvrdil, že Česká republika řadou údajně nesprávných úředních rozhodnutí a jednání neochránila jeho investice při jeho vytěsnění z akciové společnosti CK Fischer. Rozhodčí tribunál jeho nárok zamítl a v tomto sporu navíc přiznal České republice právo na náhradu nákladů řízení, které vedli právníci Ministerstva financí ve spolupráci s advokátní kanceláří Zeiler Partners.

Podnikatel Fischer vede proti České republice svým jménem ještě třetí arbitráž, ve které si nárokuje 21 milionů EUR za znehodnocení své investice způsobené údajně nezákonným konkurzem. Toto řízení je v počáteční fázi.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.