CZ EN

MF podpoří české podniky prostřednictvím záruk EGAPu. Spustí program „Záruka COVID plus“

Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) připravilo program na poskytnutí systému záruk za splácení úvěrů vývozců a výrobců.

„Export je tahounem naší ekonomiky a na naše vývozce dopadá současná koronavirová krize velmi tvrdě, nejen kvůli omezení výroby a spotřeby, ale i částečným uzavřením hranic. Proto jsme se rozhodli je podpořit prostřednictvím EGAPu, který bude poskytovat záruky na jejich provozní úvěry. Tím pomůžeme zachovat pracovní místa a udržet ekonomiku v chodu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

EGAP díky svým kapacitám a know-how poskytne nově i záruky úvěrů na provoz, pracovní kapitál nebo investice. Cílem je posílení likvidity exportně orientovaných podniků. Podíl exportu zboží a služeb na celkových tržbách z výrobků a služeb a tržbách za prodej zboží musí u vývozce dosahovat min. jedné pětiny za rok 2019. Garance bude platná maximálně po dobu tří let pro úvěry na pracovní kapitál a maximálně pět let pro investiční úvěry. Maximální hranice úvěru činí 25 % z celkových ročních tržeb z prodeje výrobků a služeb za rok 2019. Minimální částka zaručeného úvěru začíná již na 5 mil. Kč. EGAP bude krýt jistinu úvěru až do výše 80%, minimální podíl banky tedy bude 20%.

Vedle záruk za úvěry poskytované přímo od EGAP se nově rozšiřuje prostor i pro další pojišťovací činnost EGAPu. Půjde například o pojištění přímých a nepřímých záruk. „Jedná se o cílenou pomoc těm českým firmám, které byly do příchodu koronavirové krize v dobré kondici, ovšem současná situace je tvrdě zasáhla,“ vysvětlila Alena Schillerová. Opatření cílí na podporu a udržení podnikání společností s 250 a více zaměstnanci a doplní pomoc Českomoravské záruční a rozvojové banky pro malé a střední podniky (bezúročné úvěry pro podnikatele v programu COVID a chystané záruky v programu COVID II).

Za tímto účelem MF již v rámci schválené novely zákona o státním rozpočtu na rok 2020 navýšilo pojistnou kapacitu EGAP na 330 mld. Kč. MF dále ve spolupráci s MPO coby gestorem finalizuje novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Novela by měla být ve stavu legislativní nouze projednána na nejbližším zasedání Parlamentu. Představené parametry budou následně stanoveny nařízením vlády.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.