CZ EN

Sněmovna schválila novelu narovnávající trh s krátkodobým ubytováním

Poslanecká sněmovna na dnešním jednání schválila novelu zákona o místních poplatcích, která reaguje na dynamický rozvoj sdílené ekonomiky a nastavuje rovná pravidla pro trh s krátkodobým ubytováním. Novela nyní míří do Senátu.

Novela zavádí poplatek z pobytu, který nahradí stávající poplatky za lázeňský nebo rekreační pobyt a z ubytovací kapacity. Novému poplatku bude podléhat krátkodobý pobyt za úplatu bez ohledu na to, kde je poskytnut nebo jaký má účel. Rozšiřuje se tak okruh zařízení, která podléhají výběru místního poplatku.

„Poslanci dnes schválili novelu, která nastoluje rovná pravidla pro všechny poskytovatele ubytovacích služeb. V současné době jsou ubytovatelé, poskytující ubytování prostřednictvím Airbnb zvýhodněni tím, že nemusejí na rozdíl od hotelů a penzionů do koncové ceny pobytu promítnout místní poplatky za ubytování,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

„Díky tomu, že se nový poplatek bude vztahovat na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv, tuto nerovnost odstraňujeme. Je to další z mozaiky opatření Ministerstva financí reagujících na fenomén sdílené ekonomiky a s ním související změny zažitých obchodních modelů,“ doplňuje ministryně financí.

„Skutečnost, že se poplatek za pobyt bude vztahovat také na ubytování v soukromí je jistě pozitivním krokem pro obce, ale také pro narovnání nerovných podmínek v podnikání. Aby byl tento krok účinný, je však třeba zavést registraci ubytovatelů, kteří nabízejí krátkodobé ubytování v bytech, protože bez toho se nedá tato povinnost účinně vymáhat. Registrace by rovněž zajistila dodržování daňových povinností a zajištění řádné registrace cizinců, dle současných zákon,“ uvedl k dnešnímu hlasování Václav Stárek, prezident AHR ČR.

Sloučením obou stávajících poplatků do jednoho se dále nastaví stejné podmínky i pro samotné obce. V současné době může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, zatímco oba poplatky mají zavedeny jen ty obce, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem.

„Nový poplatek z pobytu bude moci vybírat jakákoliv obec bez ohledu na to, zda se jedná o pobyt v lázeňských místech nebo v místech soustředěného turistického ruchu. Poplatek si může každá obec bez rozdílu nastavit podle svých potřeb a podmínek, nejvýše však na úroveň maximální sazby,“ vysvětluje ministryně financí.

Maximální sazba bude po nabytí účinnosti novely od 1. ledna 2020 činit 21 Kč za den, od následujícího roku bude její výše maximálně 50 Kč za den. Obce a města budou moci vybírat poplatek za jakýkoliv krátkodobý úplatný pobyt bez ohledu na druh a určení místa, kde je poskytován. Tedy vedle hotelů, motelů a penzionů se jedná také o soukromé byty, ateliéry apod.

Poslaneckou sněmovnou schválená novela zákona o místních poplatcích zavádí tzv. protizneužívací klauzuli u poplatku za užívání veřejného prostranství a poplatku ze vstupného. Nově bude podmínkou pro osvobození od poplatku skutečnost, že výtěžek z konané akce byl prokazatelně odveden na charitativní účely, nebude stačit pouhá proklamace jako doposud.

Novela dále obsahuje přesnější vymezení osvobozených osob a úlev u poplatku ze psů. Nárok na sníženou sazbu bude mít nově důchodce ve věku 65 let nebo držitel průkazu ZTP. Novela explicitně osvobozuje všechny osoby provozující útulky pro psy bez ohledu na zřizovatele. Účinnost zákona je navržena na 1. leden 2020.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.