CZ EN

Návrh zákona o prokazování původu majetku schválila Poslanecká sněmovna ve znění přijatém Senátem

Poslanecká sněmovna schválila dne 6. září 2016 návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s prokazováním původu majetku (sněmovní tisk č. 504) ve znění přijatém Senátem.

Hlavním cílem zákona je upravit stávající mechanismy daňového práva tak, aby bylo možné odhalit nepřiznané nebo zatajené příjmy poplatníků daní z příjmů a následně je zdanit. V případě, že správce daně indikuje disproporci (zákon stanoví hranici alespoň 5 mil. Kč) mezi příjmy tvrzenými v daňovém přiznání a nárůstem jmění spotřebou nebo jiným vydáním poplatníka, je poplatník vyzván k prokázání, že jeho majetek byl financován ze zdrojů, které byly řádně zdaněny nebo zdanění nepodléhají. Pokud poplatník neprokáže, z jakých zdrojů byl nárůst jmění financován, bude mu daň stanovena podle pomůcek při uplatnění standardní sazby daně z příjmů, poplatník bude zároveň povinen uhradit penále ve zvýšené výši.

Návrh zákon bude nyní předložen k podpisu prezidentu České republiky a následně vyhlášen ve Sbírce zákonů. Navrhovaná účinnost je prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení, pravděpodobně tedy 1. listopadu 2016.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.