CZ EN

Motivový obrázek

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky - 1. čtvrtletí 2024

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, prostřednictvím které je prezentován stav realizace operativního programu financování a plánu emisní činnosti ve vztahu k vyhlášeným strategickým cílům a limitům konkretizovaným ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2024, která byla uveřejněna dne 4. ledna 2024. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů za období od druhého čtvrtletí roku 2023 do prvního čtvrtletí roku 2024, přičemž v rámci celkového hodnocení byly za toto období nejaktivnější tyto tři banky: PPF banka a.s., KBC Bank NV / Československá obchodní banka, a. s. a Société Générale / Komerční banka, a.s.

Absolutní nominální korunová hodnota státního dluhu ke konci prvního čtvrtletí roku 2024 dosáhla úrovně 3 220,8 mld. Kč, což oproti konci roku 2023 představuje o nárůst o 109,9 mld. Kč. Tato skutečnost je dána zejména prodejem státních dluhopisů v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci března dosáhl výše 105,0 mld. Kč. 

V průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 došlo k dynamickému prodlužování průměrné doby do splatnosti vydávaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů, když byly prodány státní dluhopisy na primárním a sekundárním trhu v celkové jmenovité hodnotě 78,7 mld. Kč s průměrnou zbytkovou dobou do splatnosti 11,2 roku, což je o 2,7 roku více než ve stejném období v předchozím roce 2023 a o 2,1 roku více než za celý rok 2023.

V prvním čtvrtletí 2024 došlo k potvrzení stávajícího ratingového hodnocení ze strany agentury Moody’s na úrovni Aa3 pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách se stabilním výhledem. Mezi přednosti České republiky tato agentura zařazuje silný hospodářský růst, konkurenceschopnou ekonomiku nebo vysokou kvalitu institucí. Dále také agentura Fitch Ratings potvrdila stávající ratingové hodnocení na úrovni AA pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách, přičemž tato agentura současně České republice zlepšila výhled na stabilní. Podle agentury Fitch Ratings česká ekonomika překonala postupné pandemické a energetické cenové šoky bez trvalých dopadů na dlouhodobý ekonomický růst. 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.