CZ EN

Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News

Zdroj: CNN Prima News, 17. 4. 2024, Co na to ministr

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dobrý večer, je tu další vydání pořadu Co na to ministr? Třikrát do měsíce, vždy ve středu v 21 hodin vám nabízíme názory šéfů rezortů, jak si vedou, co považují za své priority a jak zařídí, aby právě jim svěřené ministerstvo vzkvétalo? Na to se budu ptát a dnes Zbyňka Stanjury, ministra financí za ODS. Dobrý večer, pane ministře.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Dobrý večer.

Moderátorka
Předávám slovo kolegovi Markovi Kafkovi.

Redaktor Marek Kafka
Hezký večer, tak já přidám to, co zaznělo na kongresu ODS v Ostravě právě z úst pana ministra financí, kdy mimo jiné řekl, že by měla koalice své kroky více vysvětlovat voličům a spolustraníkům a netrávit tolik času vnitrokoaličním jednáním. Dále dodal, že by byl pro zrušení ministerstva pro místní rozvoj, zavedení druhého silného ekonomického, a to spojením rezortů dopravy a průmyslu a obchodu, a také, že by se mělo více mluvit o privatizaci. Na toto sdělení reagoval ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátské strany Ivan Bartoš na svém účtu na sociální síti X, a to tak, že to údajně stále není dost pravicové a že by se mělo nechat jen jedno ministerstvo, a to pro hledání národního ptáka.
 

Moderátorka
Pane ministře, zdá se, že Ivan Bartoš se trošičku urazil, tedy zeptám se, bylo nutné to takhle podat?

Zbyněk Stanjura
Já myslím, že to je správný nápad. Nebylo to vůbec osobní. Určitě se to nemůže týkat tohoto volebního období.

Moderátorka
Je to věc agendy toho ministerstva, nebo je to věc vedení toho ministerstva? Je to věc výsledků, které to ministerstvo má.

Zbyněk Stanjura
Agendy ministerstva.

Moderátorka
Kolik bychom ušetřili, kdybychom to ministerstvo zrušili.

Zbyněk Stanjura
Tak to se těžko dá takhle říct, ale byly by to určitě stovky milionů, možná více. Záleží, jak by se nám povedlo integrovat informační systémy a podobné věci. Já si například dlouhodobě myslím, že agenda cestovního ruchu, která je na MMR, by patřila na ministerstvo kultury, které má na starosti památky a památkovou péči. Jeden z magnetů pro turisty, kteří přijíždějí do České republiky, jsou zcela jednoznačně naše památky. A takhle bych mohl po pokračovat.

Moderátorka
No, pokračujte. Mě to zajímá, co byste ještě slučoval a rušil?

Zbyněk Stanjura
Tak já se netajím tím, že by bylo dobré mít druhé silné ekonomické ministerstvo. Tam bych sloučil nejenom dopravu a dnešní ministerstvo průmyslu, obchodu do ministerstva hospodářství. Mimochodem už jsme měli ministerstvo hospodářství v devadesátých letech, kam bychom mohli dát i nelogické věci, jako že například na vnitru je Česká pošta, kterou by taky mohlo mít na starosti ministerstvo hospodářství.

Moderátorka
A když tohle říkáte, zmiňujete to třeba, byť jen v nezávazné konverzaci, i před koaličními partnery.

Zbyněk Stanjura
Tak určitě jsem s nimi nekonzultoval svůj nominační projev na kongresu ODS. To určitě ne, ale to, co jsem říkal například o tom ministerstvu hospodářství, to jsem říkal i v době, kdy jsem byl ministr dopravy.

Moderátorka
V reakci Ivane Bartoše jsme teď přečetli, jak tyhle myšlenky půjdou dohromady s tou koaliční existencí. Vy sám jste na tom kongresu řekl, že by bylo lépe se soustředit na to, vysvětlovat věci voličům, bojovat s opozicí, a ne se neustále zabývat vnitrokoaličními náladami. Teď vás necituji, ale pochopila jsem to tak, jak to jde dohromady, tyhle výroky.

Zbyněk Stanjura
To se týká našeho volebního programu a příštího volebního období, to znamená, to se netýká tohoto volebního období, to se netýká stávající vlády a stávající koaliční smlouvy. Takhle jednoduché, to je.

Moderátorka
Dobrá, bude-li nějaká příští koaliční smlouva, myslíte, že tyto věci, o nichž tady teď jsme začali, by mohly být průchozí pro vaše koaliční partnery, myslím stávající koaliční partnery.

Zbyněk Stanjura
To se uvidí, ale je normální, že každá politická strana nebo předvolební koalice má svůj program, s tím kandiduje, a když pak vytváří vládní většinu, tak vyjednává s dalšími partnery a snaží se co nejvíce z toho svého předvolebního programu promítnou v programovém prohlášení vlády a v koaliční smlouvě. Tak já to považuju za naprosto správné a přirozené.

Moderátorka
Nicméně jste koalice. Bylo jasné, že v pěti kusech to bude složitá hra, je to složitá hra a ty konflikty jakoby přibývaly. Další jsou na spadnutí. Třeba vaše podpora té myšlenky, že v novele zákoníku práce má být okamžitá výpověď bez udání důvodu.

Zbyněk Stanjura
S vysokým odstupným. Musíme to říct celé.

Moderátorka
S vysokým odstupným. To možná ten propuštěný bude diskutovat, co je a co není vysoké odstupné, je to tak, kolik by to, co je vysoké odstupné podle vás?

Zbyněk Stanjura
6–8 měsíčních platů. Já myslím, že to je výhodné pro obě strany, že to není jednostranná výhoda, dneska se velmi často používají možnosti, které dává zákoník práce, účelová změna, reorganizace firmy a podobně, zrušení pracovního místa. V okamžiku, kdy ta výpověď běží, tak nemůžete legitimně očekávat, že ten člověk, který je ve výpovědní lhůtě, pracuje na 100 procent. I ten člověk, který pracuje, může dostat zajímavou nabídku a je třeba časově vázána a nemůže tu zajímavou nabídku přijmout, takže já si myslím, že to je vlastně výhodné pro obě dvě strany.

Moderátorka
Váš kolega, tuším Drobil, na tom vašem kongresu volebním řekl, že je to takový bolševický zákon, tedy ke změně spěje. Ta novela je na světě, ale před sedmi dny řekl Marian Jurečka v několika televizích, že v žádném případě tam není a nebude tenhle ten instrument výpovědi bez udání důvodu.

Zbyněk Stanjura
To nebude, protože zatím tu shodu nemáme. My jsme svým koaličním partnerům avizovali, že to určitě načteme v Poslanecké sněmovně a ten čas, než bude druhé čtení a třetí čtení, kdy se bude rozhodovat o těchto návrzích, chceme využít k debatě a budeme naše koaliční partnery přesvědčovat, že to je správný krok.

Moderátorka
A jak jsem pochopila z toho kongresu nejen je, ale chcete se zkusit domluvit s hnutím ANO?

Zbyněk Stanjura
Nic takového tam nezaznělo.

Moderátorka
Ne? To znamená, chcete si to odehrát v koalici a věříte, že najdete podporu mezi koalicí?

Zbyněk Stanjura
Přesně tak, protože jestli má vláda fungovat dlouhodobě, tak nemůže kterákoliv vládní strana přijímat návrh zákona s podporou opozice. Ano, když se opozice přidá k vládním stranám, tak je to dobře pro všechny, ale nemůže to být, že 1, 2, 3 koaliční strany ty dvě přehlasují nebo tři za pomoci opozičních hlasů. To je začátek konce takové vlády.

Moderátorka
Petr Fiala říká, že nemá obavy, že vaši voliči vlastně nemají kam odcházet, vy taky nemáte obavy?

Zbyněk Stanjura
Já myslím, že to tak úplně přesně neřekl. Já jsem o tom mluvil na kongresu, abychom v roce 2025 dostali hlasy těch, kteří nás volili v roce 2021 a něco k tomu ještě přidali. Pak bude šance splnit ten náš cíl. To znamená vyhrát volby, být první na pásce, sestavit většinovou koalici, mít premiéra z ODS, a být nejsilnější vládní stranou.

Moderátorka
Což teď jste. Dívala jsem se na poslední průzkum, například Kantaru, dává ODS nějakých 16 %, KDU-ČSL 2,5 %, TOP 09 pod pěti procenty. Co mě velmi zajímá, koalice Spolu nefungujete teď vy ODS trošku jako výtah pro ty slabší?

Zbyněk Stanjura
Já myslím, že ten koncept je win-win pro všechny, protože díky tomu spojení před minulými volbami jsme opravdu byli první na pásce a ty volby jsme vyhráli. Už to nikdy nezměříme, jak by to dopadlo, kdybychom kandidovali každý zvlášť, ale určitě bychom neměli těch 28 % jako v té koalici, to znamená, neměli bychom víc než Andrej Babiš a jeho hnutí a nevím, kolik by dostali naši koaliční partneři. Tím cílem bylo, aby každý středopravicový volič měl jistotu, že jeho hlas nepropadne a ten cíl se povedlo splnit. Mimochodem, Andrejovi Babišovi se podařilo vlastně koncentrovat hlasy levicových voličů a naší odpovědí na to byla ta předvolební koalice, kdy jsme koncentrovali hlasy středopravicových voličů.

Moderátorka
Poslouchám vás velmi pozorně, mluvíte v minulém čase, mě zajímá to, co se děje teď a respektive budoucnost. Máme před sebou volby do Evropského parlamentu, další volby a především sněmovní volby, tedy znovu se ptám, dva vaši koaliční partneři teď jsou pod páskou, abych tak řekla. Sportovně nedosahují ani 5 %. Vy taháte za nejdelší konec lana. V té koalici, může to takhle dlouhodobě fungovat?

Zbyněk Stanjura
Může, protože my pomáháme jim a oni pomáhají nám v tom splnění toho cíle, takže já určitě budu prosazovat, abychom tu předvolební koalici zopakovali i v příštím roce.

Moderátorka
A když se podívám na eurovolby, aniž bych do toho chtěla zabředávat, už teď je zřetelné, že ti kandidáti ze všech těch tří stran nejsou úplně v souladu, že možná si Saša Vondra lépe rozumí v jistých tématech s paní Dostálovou z hnutí ANO, ale absolutně si nerozumí s panem Niedermayerem. Vy to tak nevidíte?

Zbyněk Stanjura
Já to tak vůbec nevidím. Ten největší názorový rozdíl je v otázkách, které se řeší na národní úrovni a ne na evropské úrovni, takže já myslím, že ta kandidátka nabízí pestrost. Ani v těch sněmovních volbách přece všechny tři naše strany neměly stejné názory, ale vytvořili jsme společný předvolební program, teď máme společný předvolební program do evropských voleb. Já myslím, že je to dobrá cesta a uvidíme, jak ty volby dopadnou, já myslím, že máme šanci vyhrát.

Moderátorka
Zítra budete mluvit na mimořádné schůzi o migračním paktu, vezmeme-li to jako vnitropolitické téma, tak mám za to, že STAN stojí trošičku jinde než ODS v tuto chvíli, protože ministr Rakušan jakoby v tom trošičku zůstal sám.

Zbyněk Stanjura
My jsme se jako Česká republika vlastně zdrželi při tom finálním hlasování, a to byl postoj celé vlády, to nebyl postoj.

Moderátorka
A to, co on označuje za obrovský úspěch? Vy jste vyjádřili svůj postoj k tomu, že jste se zdrželi, to znamená, já tam vidím nesoulad, ne?

 

Zbyněk Stanjura
Vláda se zdržela, pan ministr vnitra měl mandát, vlády se zdržel a on se zdržel na tom hlasování, když se o té konečné podobě po tom, co to upravil Evropský parlament, hlasovalo, takže tam žádný nesoulad není.

Moderátorka
Jinými slovy. Vít Rakušan dnes, když říká, že Evropský parlament udělal správný krok, že to tak má fungovat a že to vůbec není potřeba rozporovat, tak vy říkáte: „my jsme se zdrželi, my se k tomu vlastně nevyjadřujeme“?

Zbyněk Stanjura
My jako Česká republika jsme se zdrželi, ne my jako ODS. Já myslím, že pravdivý popis situace je takový: Ten migrační pakt je lepší než stávající situace, bohužel není o tolik lepší, abychom jako vláda hlasovali pro, ale určitě je lepší než stávající stav. A právě proto, že ty ambice jsme měli větší jako Česká republika, aby ten pakt byl lepší, právě proto jsme se zdrželi a nehlasovali jsme pro.

Moderátorka
Pojďme radši k číslům, pane ministře, vy je máte rád, tedy tady jsou. Opět poprosím Marka Kafku.

Redaktor
My se společně nyní podíváme, jak vypadá schodek státního rozpočtu. Za rok 2023 činil 288,5 miliardy korun. Na tento rok je schválený plán poté 252 miliard korun a výhled na ty nadcházející roky je také ve znamení právě snižování státního rozpočtu, respektive státního schodku. Česká ekonomika letos podle nové predikce ministerstva financí vzroste o 1,4 procenta a v příštím roce její růst zrychlí na 2,6 %, inflace se po většinu roku 2024 bude držet pod třemi procenty. V roce 2025 poté klesne pod 2,5 %. A jak dále uvádí ministerstvo financí, díky přetrvávající silné poptávce po práci a poklesu inflace by letos mělo dojít k obnovení růstu reálných mezd, a to o 3,6 %. A také si ukážeme státní dluh, ten činil v roce 2023 více než 3,1 bilionu korun. S tím souvisejí i vysoké výdaje spojené s jeho obsluhou. Od roku 2019 se zvýšily téměř o 29 miliard korun. Pro představu, na každého občana připadá dluh bezmála 300 000 Kč.

Moderátorka
Pane ministře, bude napínavé dodržet ten letošní schodek?

Zbyněk Stanjura
Vždycky je to napínavé, takže to bude i letos a já doufám, že ten výsledek bude tak jako loni, o něco lepší, než je plán.

Moderátorka
Schválený plán je 252 miliard. V kterých místech to bude napínavé? Kde byste detekoval ty možné otazníky?

Zbyněk Stanjura
Tak máme za sebou první tři měsíce. My si musíme rozdělit příjmy a výdaje. Zatím to vypadá, že to plníme tak, jak jsme si naplánovali, ale po třech měsících je opravdu velmi brzo mít nějaké sebevědomé prohlášení, jestli to dopadne dobře, nebo hůře. Loni jsme zažili, kdy v březnu, v dubnu, v květnu, kdy ta čísla byla mnohem horší, než zatím jsou letos, opozice „věděla“, že ten schodek bude mnohem vyšší. Já už jsem tehdy říkal, počkejme, až uvidíme čísla za první pololetí, pak se dá nějakým způsobem odhadnout vývoj, případně reagovat. To samé budu říkat letos, i když ty čísla jsou zhruba o 60 miliard lepší než za první čtvrtletí příštího roku loňského roku.

Moderátorka
Výdaje jsou naplánovány, pak jsou tam příjmy, jsou mezi těmi příjmy některé, kde vy sám říkáte, tady by to takhle mohlo dopadnout, ale taky nemuselo. Mířím k té záležitosti s windfall tax, protože to byla jedna z věcí, kdy se ta opozice v podstatě shodla s mnoha ekonomy, že to neklapne a neklaplo.

Zbyněk Stanjura
Ne, tak to nebylo. Tam jsme měli dva zdroje. Mnohem větší zdroj se odhadoval, že bude z těch zastropovaných cen elektrické energie. Na to stát reagoval tím, že vlastně platil ty zastropované ceny, naštěstí ty ceny na světových trzích byly nižší, takže ano, vybrali jsme méně, ale taky méně jsme platili. Bylo to vlastně rozpočtově neutrální. Ano, kdyby byly vysoké ceny elektrické energie v roce 2023, tak jsme mohli mít příjem třeba 120 miliard, ale o těch 80 miliard by byly vyšší výdaje státního rozpočtu, takže to vlastně byla dobrá zpráva, protože na obou stranách rozpočtu to číslo bylo nižší.

Moderátorka
Ale vy víte, kam mířím? Mířím k těm bankám, že tam se odhadovaly miliardy a byly to vyšší stovky milionů, které jste vybrali, tuším, 33 miliard jste odhadovali. Opravte mě, pane ministře, pokud to tak není, a dostali jste nějakých 800 milionů.

Zbyněk Stanjura
První odhad byl zpracován ještě předtím, než se zvedla o těch 20 % hladina nad obvyklý zisk, až od těch plus 20 % se to mělo platit. Tam se stal efekt, který vlastně byl pozitivní, a to dvakrát. Banky zvedly úrokové míry na těch spořicích účtech, což mělo protiinflační efekt už v okamžiku, kdy oni nabídli 5,5, 6 – 6,5 %, tak mnozí lidé ty peníze nevybrali a tím pádem nepřispěli ke zvyšování inflace. A za druhé, stát z těchto úroků má patnáctiprocentní srážkovou daň a náš odhad, že na číslech vidíme, že ten přínos plus byl mezi pěti a sedmi miliardami za rok 2023 na této dani. Kdyby ty úroky byly nižší, tak by ten výnos této daně srážkové byl třeba jednu miliardu anebo byl by o těch 5–7 miliard nižší.

Moderátorka
Jinými slovy, ta kritika, že z windfall tax to nevyšlo, ta není na místě.

Zbyněk Stanjura
Tak říkají to ti samí, kteří byli proti zavedení windfall tax. Takže oni byli proti, a když se vybralo méně, tak jsou taky proti a kritizují. My jsme to chápali jako občanští demokraté tak, že je to mimořádný zdroj příjmů, který měl sloužit k tomu, aby stát měl na to, aby vyplatil mimořádné výdaje. To byl nejdřív úsporný tarif a potom, že jsme platili platby za obnovitelné zdroje, a pak, že byly zastropované ceny elektrické energie. To v této chvíli počítáme a to číslo přineseme na vládu a pak s tím seznámíme veřejnost. A ty příjmy byly zatím nižší, než byly ty výdaje. Můj názor je, že v okamžiku, kdy ty mimořádné příjmy budou přibližně stejné jako mimořádné výdaje, tak pak můžeme zkrátit to období pro windfall tax ze tří na dva roky.

Moderátorka
Kolik bude, pane ministře, schodek v roce 2025? Já vidím plán 235 miliard, co byste rád viděl vy?

Zbyněk Stanjura
Tak já bych rád viděl číslo nižší, než je ten plán, ale ta jednání ještě nezačala na politické úrovni. Tohle je strop a každá miliarda, kdy ten schodek bude nižší, je vlastně dobře.

Moderátorka
Dobrá a půjdete do toho jednání tak, aby to číslo bylo nižší? Skrze jaké požadavky? Bude se snižovat státní aparát? Budeme se bavit o něčem z toho, co jste naznačil na kongresu, totiž slučování agend nebo to ještě není na pořadu dne?

Zbyněk Stanjura
Rušení agend, tím pádem rušení pracovních míst, tím pádem snížení celkového objemu platů pro státní zaměstnance. Pak je šance, že ti, kteří zůstanou ve státní službě, budou mít vyšší platy. To je věc, kterou já podporuji. Mít méně lidí a lépe zaplacených, než mít více lidí a hůře zaplacených. Já jsem určitě neskončil ve svém úsilí, abychom co nejvíce snížili národní dotace. Letos jsme udělali hodně, ale já tam ještě vidím další prostor - provozní výdaje státu. Ale chtěl bych, já jsem o tom mluvil na kongresu, změnit vlastně uvažování a styl projednávání rozpočtu. Velmi často se vezmou loňská čísla, jenom se říká, a ti mají plus 3 % a ti mají minus 2 %. Já myslím, že se máme zastavit, podívat se na ty výdaje a říci si, jestli splnili ten účel. Měli bychom tam mít nějaké měřitelné hodnoty a v okamžiku, kdy ten cíl je splněn, tak to byl správný výdaj, pokud ne, tak bychom ten výdaj neměli jenom tak automaticky opakovat a nemít ho vůbec. To je podle mě cesta k tomu, abychom se postupně dostali až k vyrovnaným rozpočtům.

Moderátorka
Ví se, že v tomto ohledu jste tvrdým partnerem ve vyjednávání. Tak se zeptám na rovinu. Je-li tedy plánován 235 miliard ten výhled na rok 2025, kde byste to rád viděl, třeba 220, to znamená mínus 15 miliard, byste dokázal těmi pohyby, o nichž tady hovoříte? A jak moc těžké bude to politické vyjednávání v tomto ohledu?

Zbyněk Stanjura
Bude těžké, protože už to bude čtvrtý rozpočet. Počtvrté budeme hledat úspory a poprvé to vlastně bylo nejjednodušší a pak je to každý rok těžší, protože ten prostor pro ty úspory se logicky snižuje. Druhá věc, která by mohla pomoct tomu deficitu, a byl to odhad růstu ekonomiky, pokud by ekonomika rostla rychleji, tak pak rychleji rostou i daňové příjmy státu, takže pak máte plus i na té příjmové straně rozpočtu.

Moderátorka
A když se těmato očima díváte na náš stát, je efektivní? Kolik by dostal za efektivitu, jakou známku od vás od jedničky do pětky jako ve škole?

Zbyněk Stanjura
3-

Moderátorka
3 minus a váš cíl je 2.

Zbyněk Stanjura
Jsem realista, jak si myslím, že ten boj nikdy neskončí. Z logiky věci ten stát nemůže být efektivní jako soukromý sektor, ani nemůže být. V některých oblastech jsou věci, které si občan nemůže zabezpečit sám, například obrana, obranyschopnost, to musí zajistit stát, tam naopak zvyšujeme a docela razantně výdaje. Díky tomu, jak je nebezpečný svět kolem nás.

Moderátorka
Zadlužování Česka. NKÚ vyčítá vládě, že v tomto ohledu nedělá dost. Ne vám, ale vládě. Kontroloři připomínají tedy, že ten celkový dluh přesáhl tři biliony. Zastavíte to tedy?

Zbyněk Stanjura
To bychom museli říct, že letos nebo příští rok bude přebytkový rozpočet, a to není reálné. Zastavíme to tempo zadlužování nebo snížíme tempo zadlužování, to určitě ano, ale nedá se z roku na rok ze schodku, který byl 420 miliard, udělat 0. To prostě není reálné.

Moderátorka
Za jak dlouho se to dá realisticky udělat, když by zůstal ministrem financí Zbyněk Stanjura, když vy jste si o tom snil? Za pět let bychom byli na nule? Postcovidová úroveň, to je to, s čím se neustále máme tendenci srovnávat, kdy a v jakém ohledu se k ní vrátíme?

Zbyněk Stanjura
Otázka je, zda je to ten klíčový parametr. Já mnohem raději porovnávám třeba nezaměstnanost a sociální smír. Je určitě důležitější mít nízkou nezaměstnanost, kterou v České republice máme, než říct, že máme 0,3 % vyšší HDP. To je číslo dobré pro statistiky, možná pro porovnání státu mezi sebou, ale pro ten sociální smír, který bychom rádi udrželi, je mnohem důležitější například to, že porostou reálné platy o 3,6 %. A podobný vývoj očekáváme i příští rok.

Moderátorka
To znamená, těm, kteří se na nás dívají, můžete slíbit, že reálné mzdy letos porostou o tři čtyři procenta. Říkám to správně?

Zbyněk Stanjura
Ano, říkáte to správně, jsou to sice prognózy, ale jsme v dubnu, tak je vysoce pravděpodobné, že to bude pravda, určitě porostou. Pravdu se dozvíme až příští rok v únoru, až to potvrdí Český statistický úřad, to už bude pravda. Ale my to vidíme na těch daňových příjmech za ty první tři měsíce, vidíme to na tom, co vidí každý, kdo má výplatní pásku, prostě z těchto daní se odvádí více, stejně tak se zlepšuje objem výběru DPH. To ukazuje, že vyšší spotřeba domácností, to znamená, ty domácnosti si to mohou dovolit, protože mají ty vyšší příjmy.

Moderátorka
A když říkáte vašimi slovy, že to bude lepší, nechci říct, bude líp, ale že to bude lepší. Tak kdy si myslíte, že to poznají? A teď nemyslím voliči, ale prostě lidi v této zemi, kdy se nadechnou a řeknou: tohle je pravda?

Zbyněk Stanjura
Letos. Musí to vidět. Je to průměr, to znamená, to se nemůže týkat všech, to je logické, ale většina by to měla vidět na těch výplatních páskách, na svých příjmech.

Moderátorka
Pojďme, pane ministře, dál. Do důchodu musíme všichni, vy i já, ale jak to tedy s penzemi bude pro ty, kteří půjdou ještě později než my dva. Víc než já ví Marek Kafka.

Redaktor
Tak my se společně ještě také tedy podíváme na to, jak rostou starobní důchody. Jak můžeme vidět na této křivce, tak prakticky po celý rok 2021 zůstávaly penze na hodnotě lehce přes 15 000 Kč, k navyšování začalo docházet až v roce 2022 a za tyto dva roky do ledna roku 2024 vzrostly důchody o více než 5000 na hodnotu 20 693 Kč.

Moderátorka
Politicky mě nejvíc zajímá, jestli vidíte jako reálnou dohodu s opozicí na tématu penzijní reforma?

Zbyněk Stanjura
Bohužel ne.

Moderátorka
Takhle stručný budete? Já bych připomněla, že dvaadvacátého, to je, tuším, v pondělí, by měla být u pana prezidenta další schůzka, ta první dopadla, řekla bych rozpačitě.

Zbyněk Stanjura
První dojem byl skvělý, že aspoň na základních parametrech je shoda, ale pak to vlastně opoziční hnutí ANO rozporovalo a popřelo. Já jsem to jednání nebyl, ale pan vicepremiér Jurečka nás informoval. Nemám důvod nevěřit jemu nebo prezidentské kanceláři, která zveřejnila tu dohodu, která zazněla na tom jednání na Pražském hradě.

Moderátorka
Připomenu, že tam šlo například o posun věku odchodu do důchodu. Pan prezident oznámil, že pro hnutí ANO je to přijatelné, že jste blízcí dohodě. Hnutí ANO to vzápětí popřelo. Hovořilo se o nějakém zápisu, existuje? Máte o tom povědomost? 

Zbyněk Stanjura
Ale na politických jednáních se většinou nedělá zápis, tak taky si musíme trošku věřit. Já jsem ten typ člověka, že když se dohodneme, tak tomu nepotřebuju zápis. Zápis potřebujete v okamžiku, kdy řešíte hodně technických detailů. Nevím, já jsem nebyl účastníkem té schůzky, není to obvyklé, že by z takového politického jednání u pana prezidenta se pořizoval zápis a pak se nějak ověřoval.

Moderátorka
A není obvyklé, že po skončení takové schůzky najednou jedna strana řekne, že to tam vůbec nezaznělo, že asi se někdo spletl?

Zbyněk Stanjura
Na té tiskové konferenci byl pan prezident, zástupci vlády a zástupci opozice, v tomto případě hnutí ANO a na té tiskové konferenci to zaznělo, tam to nikdo nerozporoval.

Moderátorka
Jinými slovy naznačujete, že se jim to rozleželo.

Zbyněk Stanjura
Přesně tak. 

Moderátorka
Je důležité, abyste k nějakému konsenzu došli, protože pojďme si říct, tady nehrajeme jen o posunu věku do důchodu, ale o udržitelnost celého toho systému. Hrajeme o to, jakým způsobem si lidi dlouhodobě můžou přilepšit na důchod. Teď hovořím o tom druhém pilíři atd. Jsou to věci, které jsou pro obyvatele této země zásadní. Ptám se, nestojí za to k nějakému konsenzu dojít?

Zbyněk Stanjura
Určitě stojí, není to tak, že ve 100 procentech musí mít vládní většina pravdu, ale pokud opozice nechce žádnou změnu, tak jako kde máte ten kompromis udělat? To je opravdu složité, protože těch klíčových parametrů není tolik. Ten věk odchodu důchodu je jeden z nich. Myslím si, že to, co my navrhujeme, je férové. To znamená mít zhruba stejnou průměrnou délku, kolik každý z nás v té penzi stráví, to znamená, bude to záviset na tom, jak se bude prodlužovat nebo zkracovat průměrná doba dožití. Mně to přijde jako spravedlivé vůči budoucím generacím. Klíčové je třeba říct jednu věc, žádná změna se nemůže týkat stávajících penzistů ani těch, kteří mají krátkou dobu odchodu do penze, protože ti už nejsou schopni změnit své chování a připravit se na to. Potřebujete 15 a více let, pokud se ten systém změní. A tady vlastně problém, protože ty pozitivní změny se projeví po roce 2030 a je opravdu těžké politicky, pokud jsme v roce 2024 a ty změny se pozitivně objeví po roce 2030, to znamená ne příští, ale až přespříští vláda nebude mít lehčí situaci, když bude sestavovat rozpočty. A mnohdy je to uvažování pouze na jedno volební období. V tomto případě máme do voleb 1,5 roku, tak je opravdu složité najít řešení, které není populární, to je třeba říct. Populární řešení není, aby ten systém byl udržitelný, kde jeho výsledky uvidí voliči za 8, 10, 12 a více let.

Moderátorka
Alena Schillerová řekla, že pokud tohle projde sněmovnou v tom vašem návrhu, takže příští vláda, pokud by vládlo ANO, to podrobí revizi. Slyšela jsem názory ze strany vládní koalice, že na to vůbec vlastně nedojde, že důvěřují tomu, že teď to zkrátka a dobře protlačíte a oni do toho pak nesáhnou. Tak se ptám, pane ministře financí, jestli i vy tento druh optimisty, že to schválíte, že to vydrží?

Zbyněk Stanjura
Ano. Za podmínky, že vyhrajeme příští volby.

Moderátorka
A když je nevyhrajete?

Zbyněk Stanjura
Tak to bude mimořádně složité.

Moderátorka
Umíte si realisticky představit, že příští vláda by do toho šla a znovu se zabývala tímto poměrně složitým a nepopulárním tématem?

Zbyněk Stanjura
Pokud se jednou něco zruší, a to už hnutí ANO se sociálními demokraty předvedli, zrušili druhý pilíř, tak je docela úsměvné, že poté, co ho zrušili, teď říkají: máme skvělý nápad, zaveďme druhý pilíř. Protože oni sami ho zrušili, tak vím, že se to stát může, že to nejsou jenom řeči opozice. Zažili jsme to my, občané České republiky, že bohužel ten dobrý krok vláda zrušila, protože bylo populární ho zrušit.

Moderátorka
Ještě mám krátké tři otázky. Daň z tichého vína. To je vaše téma, podle vás bude, kdy bude nebo nebude?

Zbyněk Stanjura
Nevím, opravdu nevím. Zjevně je těžké téma, já bych chtěl, abychom tu debatu ukončili, pokud možno do konce května. Tak nebo onak, já se svým názorem netajím. Zatím jsem v menšině, tím se taky netajím. Hledáme řešení, které by zaprvé nezvýšilo byrokracii a zadruhé by příliš tvrdě nedopadlo na naše producenty a na naše pěstitele. Problém této daňové výjimky je v tom, že 75 % daňové výjimky inkasují zahraniční společnosti a pouze 25 % čeští a moravští vinaři. A to myslím, že není dobré. Takže hledáme řešení, nějaké kompromisní řešení, které by bylo spravedlivé v tom, že tu daňovou výjimku nebudou hlavně čerpat zahraniční producenti.

Moderátorka
Gigafactory v Dolní Lutyni. Velký projekt, proti kterému se staví místní obyvatelé? Ptám se, podaří se tam gigafactory vybudovat s Korejci, jestli se nepletu, anebo se to zkrátka nedotáhne, protože ti lidé tam jsou proti a mají své argumenty?

Zbyněk Stanjura
Já nepotvrdím ani stát ani typ té továrny. Je to opravdu velká investice a já stojím o to, abychom ji jako ČR získali. Pokud se to povede, je to určitě investice dobrá pro celou ČR i pro Moravskoslezský kraj, což je můj volební obvod. Ta lokalita je dobrá ve smyslu, že v okrese Karviná je dlouhodobě nadprůměrná nezaměstnanost, tedy myslím, že by to mohlo přinést tisíce dobrých pracovních míst. Kdysi jsme – já coby krajský radní – řešili podobnou investici v Nošovicích, a dnes můžeme po 15 letech říct, že je to příklad úspěšné investice. Je to jediný okres, kde roste počet obyvatel, bezesporu je to i díky této investici.

Moderátorka
Liberty Ostrava. Další nemilá věc. Podaří se vrátit tu fabriku do plného provozu?

Zbyněk Stanjura
Není to bez šance, ale nemyslím si, že se to povede se stávajícím vlastníkem. My jsme minulý týden s kolegou Síkelou jednali s vlastníkem, a to jednání bylo jedno velké zklamání. To jednání bylo na jeho žádost, čekali jsme, že přinese nějaký reálný a realistický plán, jak podnik zachránit, a to nepřinesl. Na otázky nám neodpovídal, bylo to vyhýbavé. Vyzvali jsme ho k tomu, aby vrátil peníze, které si půjčily jiné jeho podniky v rámci skupiny, skoro 10 mld. korun, to by vyřešilo všechny problémy. Zaplatily by se všechny dluhy, mohla by se rozjet výroba. K tomu tam ale ta ochota není. To ale řeší nezávislý soud, to nemá vláda ve svých rukou. Tedy šance by byla, kdyby přišel jiný vlastník. S tímto vlastníkem jsem velmi pesimistický.

Moderátorka
Děkuji vám, pane ministře, že jste přišel.

Zbyněk Stanjura
Děkuji za pozvání.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.