CZ EN

Ministr Stanjura v pořadu Nový den na Primě

CNN Prima News - Nový den – 5.3.2024 

Moderátorka 
Chtějí po něm peníze. Zemědělci, státní zaměstnanci, školy, ale i důchodci. Tedy lépe řečeno ne po něm, ale tak trochu po nás všech. Chtějí je totiž ze státní kasy. Tu ale teď střeží Zbyněk Stanjura, ministr financí 1. místopředseda ODS a hlavně náš dnešní host, pane ministře, dobré ráno. 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Dobré ráno. 

Moderátorka
Po vás, jak jsem říkala, chce peníze vlastně skoro každý a vy teď musíte rozhodovat, kam je pustit. Tak řídíte se spíš tím, že prostě o těch prioritách máte jasno anebo se necháte přesvědčovat? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Já myslím, že jste správně řekli, že to jsou peníze daňových poplatníků, a takhle se na to musíme dívat. Já preferuju, aby o tom rozhodovala vláda jako celek. Ne, že se některý ministr domluví s ministrem financí a pak už je to priorita vlády, protože každý ministr logicky vidí priority ve svém resortu a musí přesvědčit nejenom mě, ale ostatní členy vlády, že to je opravdu ta priorita, kam ty peníze daňových poplatníků máme poslat. 

Moderátor 
Zůstaneme u těch priorit, protože teď aktuálně na vás mají požadavky zemědělci. Tam jste slíbil dvě miliardy na slevy na sociálním pojištění zaměstnanců. 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Ne, neslíbil. 

Moderátorka 
Mluví o tom ministr Výborný. 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Mluví o tom, že bychom mohli posílit postavení středně velkých farem, že bychom pro to příští rok mohli dát dvě miliardy navíc proti letošnímu roku. 

Moderátor 
A tak mohli znamená, že dáte? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Já myslím, že je můžeme dát, protože jsme byli na začátku přípravy státního rozpočtu, ale určitě já jsem proti, abychom poskytovali slevy na sociálním pojištění, protože když to umožníme jedné skupině, tak vytvoříme frontu. Další skupiny budou říkat, že když oni, tak my chceme taky, my chceme taky, my chceme taky, tak podle mě je lepší systémové řešení, nedávat tu slevu nikomu anebo ji dát plošně všem. 

Moderátor 
Požadavků tady je samozřejmě vícero od různých skupin od různých řekněme skupin povolání. Pojďme třeba ke školství, kde jste vlastně jednal se školskými odbory. Tam se jedná o navýšení platů pro uklízečky či školníky a v tom rozpočtu na ten resort tam prý chybí zhruba 800 milionů korun. Tady by to mohlo někomu připadat, že třeba podléháte tlaku zemědělců a nemyslíte tolik právě na školství. Tak jak byste tohle vysvětlil občanům právě z hlediska těch priorit a jejich nastavování? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Tak na ty platy do školství je zhruba letos 205 miliard. Takže vezmu 205 miliard a k tomu 800 milionů, tak je to míň než půl procenta. To je určitě věc, která se dá vyřešit. 

Moderátorka 
Pojďme, pane ministře, ještě k důchodovému pojištění ten systém skončil loni v dosud nejvyšším schodku přes 72 miliard korun. Pan ministr Jurečka říká, že pokud se neudělají zásadní změny, tak to podle propočtů může jít tedy až do stovek miliard v těch prostě následujících letech. A říká, že by se třeba musely omezit výdaje na školství, zdravotnictví. A tak navrhuje reformu penzí. Tam je růst důchodového věku, minimální důchod ve výši 20% průměrné mzdy a dřívější odchody do penze pro náročné profese. Ten návrh už jste viděl? Projednávali jste ho, souhlasíte s ním a na jaký schodek ideálně by se ten systém z těch 70 miliard mohl dostat? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Takže já začnu od konce. Ten systém je špatně nastavený, že v současné době ty ročníky, které mají nejvíc lidí v ročníku, ty nejsilnější ročníky, jsou v aktivním věku, takže v těchto letech bychom očekávali přebytky. A jsou tak velké schodky a ta demografická situace se bude zhoršovat. To znamená, že bude méně lidí v aktivním věku, ať už zaměstnanci nebo podnikatelé a více lidí v penzi. A pokud s tím nic neuděláme, tak by to skutečně mohlo skončit tak vysokými schodky. Je to otázka věku, jste mnohem mladší než já, to znamená, vy byste mohli mít mimořádně nízké penze, pokud se nic neudělá. A podle mě musíme najít nějakou rovnováhu mezi těmi, kteří do té penze teprve půjdou, protože všechny ty změny, o kterých se mluví, se nikdy netýkají těch, kteří už v penzi jsou. Ti už ten systém nějakým způsobem mají a je to logické. Takže se bavíme o těch, kterým je 50 a míň, abychom změnili ten systém, aby i oni měli šanci na slušnou penzi. Ten návrh jsem viděl. Neříkám, že souhlasím ve 100 procentech, v něčem ještě budeme dál jednat, ale v těch základních věcech máme samozřejmě shodu. 

Moderátorka 
Můžete naznačit, kdy bude to jednání? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
No, já určitě budu chtít ještě debatovat o těch náročných profesích. Myslím si, že to je nasnadě. Abychom to dobře definovali. 

Moderátor 
Vy jste říkal, že pokud se nic neudělá, tak právě těm ročníkům, jako jsem třeba já nebo moje kolegyně pak může hrozit teoreticky velmi nízký důchod.  

Moderátorka 
Dokonce se v naší generací říká, že žádný důchod nebude. 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Podle mě to říkáte teď, ale kdybychom se mohli střihnout o 30 let do budoucnosti, tak podle mě už to říkat nebudete. 

Moderátor
Bude možné tohle kompenzovat odjinud? Získat jiné příjmy do státního rozpočtu? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
To se dělá už teď. Vlastně, pokud řekneme, že loni byl schodek 72 miliard nebo skoro 73, to neznamená, že jsme těch 73 nevyplatili. Vzali jsme si na to z jiných příjmů, z jiných daní, ale aby ten podíl nebyl tak vysoký, tak musíme dělat změny v systému. 

Moderátorka 
Pane ministře, a co ta spotřební daň? Protože to by byl asi příjem, myslím teď spotřební daň na víno, protože tam už to vypadá, že lidovci začínají couvat, že když to nebude moc administrativně náročné, tak by to šlo. Pan premiér nevím, tak co vy? Protože vím, že o tom budete jednat v koalici. 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Tak můj názor je stejný jako před rokem. Já jsem pro. Ale ne z rozpočtových důvodů, ten rozpočet to určitě nezachrání, ale z toho důvodu, protože si myslím, že každý druh alkoholu má podléhat spotřební dani. Ale ten předpokládaný výnos je v nízkých jednotkách miliard ročně. 2, 3 možná 4, spíš 3, to je realistické číslo. 

Moderátorka 
A jak to máte teď v koalici? Myslíte si, že se vám to povede? Teda když už lidovci couvají? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Uvidíme. Skončila práci ta odborná skupina, takže máme na stole všechna čísla, všechna fakta, nemá cenu to prodlužovat a teď už budeme rozhodovat. Tak já se svým názorem netajím, ale zatím jsem byl v menšině.  

Moderátor  
Vy jste říkal, že podle vašeho názoru by každý alkohol měl tedy podléhat spotřební dani? Velkým tématem je ale právě šíření a prodej HHC. Je to trošičku štěpný bod i ve vládní koalici, jak to aspoň já vnímám. Není cesta zavedení spotřební daně na HHC a tím pádem nějaká vyšší regulace této látky, než to poslat úplně do ilegality a naopak získat z toho i nějaké peníze do rozpočtu? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Tak nejdřív musíme říct, že droga, která dělá největší problémy a největší škody v české společnosti, je legální a jmenuje se alkohol. To vám řeknou všichni odborníci. Když se podíváte dopady alkoholu do systému veřejného zdravotnictví, do rodinných vztahů a podobně, tak je to droga, která nejvíce škodí. Ale je vysoce tolerovaná naší společností. Co se týče toho HHC, tak je to věc, která není jednoduchá, protože kdyby to ti výrobci označovali například jako potravinu nebo potravinový doplněk, tak to můžete nějakým způsobem regulovat. Ale podle mých informací se to prodává jako upomínkový předmět. To přece není normální, aby něco, co může vytvářet závislost, se prodávalo jako upomínkový předmět. Ten zákaz, který platí nyní, má být přechodný, právě proto, abychom to mohli regulovat. Například, aby to bylo legální pro dospělé osoby. Dospělý člověk, ať sám zváží, jaké jsou případně dopady, ano nebo ne, ale aby to nebylo volně přístupné mladistvým a zejména dětem. 

Moderátorka 
Pane ministře, vy jste před časem, v minulosti jste řekl, že už vláda neudělá žádnou dramatickou změnu legislativy, ale teď v těch 10 rychlých otázkách jste říkal, že ještě máte před sebou necelé dva roky, tak jako co budete dělat teď ten rok a půl? Povídejte, nějaké zásadní změny? 

Ministr Zbyněk Stanjura 
To je spíše zkratka. Ta otázka zněla, jestli budeme dělat nějaké velké reformy a já jsem vzal jako příklad konsolidační balíček, který měnil více než 60 zákonů. Tak jsem tehdy říkal, že nepředpokládám, že bychom nějakým jedním zákonem měnili desítky zákonů. A to si myslím, že se stane a za dva roky si můžeme zkontrolovat, kdo měl pravdu a kdo ne. Na druhé straně máme programové prohlášení vlády, tam samozřejmě ještě všechno z toho splněno nemáme, takže budeme pokračovat. 

Moderátorka 
A myslíte, že splníte všechno?  

Ministr Zbyněk Stanjura 
Bylo by to velmi překvapivé a řekněme si otevřeně, když si něco naplánujete, třeba i ve vaši televizi na jeden rok, a splníte to na 100%, tak je to spíš výjimka. Musíme dělat všechno pro to, abychom se k těm 100 procentům co nejvíce přiblížili. Ale já jsem chtěl říct, že já moc nevěřím na jeden revoluční zákon, který všechno změní. Já jsem si spíš spíše příznivcem soustavných, ale malých změn, které budou například postupně omezovat byrokracii. Neuděláme to jedním zákonem, ale máme vyhledávat zbytečné formuláře, zbytečná podání a ty postupně rušit. Máme šetřit provozní výdaje. A to není tak, že jeden rok řekneme, teď šetříme provozní výdaje a příští rok už ne. To musí být jako pořád, každý den, každý měsíc. 

Moderátor 
Ministr financí Stanjura byl naším hostem, pane ministře, moc děkujeme za vaši návštěvu a přejeme hezké úterý. 

Ministr Zbyněk Stanjura 
Děkuju za pozvání. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.