CZ EN

Poslanecká sněmovna schválila zákon o zaměstnaneckých penzijních fondech

Poslanecká sněmovna na dnešním jednání schválila zákon o činnosti institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění. Důvodem předložení návrhu zákona je transpozice evropské směrnice o minimálních požadavcích na podporu mobility pracovníků mezi členskými státy zlepšením nabývání a zachování doplňkových důchodových práv.

Hlavním cílem směrnice je podpora mobility pracovníků. Směrnice odstraňuje překážky zejména v oblasti doplňkových důchodových systémů, které jsou vázány na pracovní smlouvu a jsou spojeny se splněním dalších podmínek. Jako příklad lze uvést např. požadavek směrnice ohledně čekací doby a věku. Pokud je nabytí důchodových práv podmíněno čekací dobou nebo dobou aktivní účasti v systému, nesmí být tato doba delší než 3 roky. Je-li nabytí důchodových práv podmíněno minimálním věkem, nesmí být tento věk vyšší než 21 let.

V České republice není systém zaměstnaneckých penzí zaveden, soukromé penzijní produkty zde fungují na individuálních smlouvách účastníků s příslušnou finanční institucí. V souladu se směrnicí jsou doplněna ustanovení zákona o činnosti institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění, kterým již byla implementována evropská pravidla v této oblasti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.