CZ EN

Ministr financí se sešel s premiérem Bavorska Horstem Seehoferem

Oba státníci se setkali po necelých třech letech již podruhé. Jednání se dále zúčastnili mj. zástupci Zemského sněmu Bavorska Thomas Kreuzer a Barbara Stamm, za českou stranu pak ředitel odboru Záležitosti Evropské Unie Jiří Palán.

Babiš a Seehofer se sešli den poté, co předseda vlády Bohuslav Sobotka oznámil předání demise prezidentu republiky Miloši Zemanovi, proto na úvod diskutovali o možnostech budoucího politického vývoje v České republice i v Německu, které letos rovněž čekají parlamentní volby. Jednání se následně stočilo k evropské politice, otázkám migrace a nedostatkům ve fungování Evropské unie. Andrej Babiš ocenil podporu, které se mu dostává ze strany německého ministra financí Wolfganga Schäubleho při prosazování možnosti širší aplikace režimu přenesené daňové povinnosti (reverse charge). Připomněl, že daňové úniky na DPH v rámci Evropské unie přesahují 160 mld. eur ročně a reverse charge by mělo pomoci tuto částku snížit. Ministr financí zdůraznil, že dosavadní přístup EU k tomuto problému považuje za nedostatečný a neúčinný.

V dalším průběhu jednání spolu Babiš a Seehofer diskutovali o možnostech prohloubení a rozšíření spolupráce Česka a Bavorska zejména v oblastech hospodářství, dopravy, výzkumu a kybernetické bezpečnosti. Za tímto účelem se bavorský premiér v průběhu své návštěvy Prahy dále sešel s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou, vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem nebo předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.