CZ EN

SP/02/2023 – Osvobození Státního pozemkového úřadu od placení správních poplatků

Dotaz:

Lze Státnímu pozemkovému úřadu přiznat osvobození od správních poplatků na základě ustanovení § 8 odst. 1 písm. a) zákona o správních poplatcích?

Odpověď:

Podle ustanovení § 8 odst. 1 písm. a) zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o správních poplatcích“), jsou od správních poplatků osvobozeny státní orgány a státní fondy. Státními orgány jsou všechny orgány státu, kterým náleží z ústavy moc zákonodárná, výkonná a soudní. Mezi orgány moci výkonné náleží ministerstva a jiné správní úřady zřízené zákonem. V zákonech jsou tyto orgány označeny zpravidla jako státní orgán, orgán státní správy nebo správní úřad.

Podle ust. § 1 odst. 1 zákona č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je Státní pozemkový úřad zřízen jako správní úřad s celostátní působností. Lze tedy konstatovat, že Státní pozemkový úřad patří do soustavy státních orgánů moci výkonné a splňuje tak podmínku pro přiznání osvobození od správních poplatků dle ust. § 8 odst. 1 písm. a) zákona o správních poplatcích v rozsahu celého sazebníku zákona o správních poplatcích.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.