CZ EN

Česká konsolidační agentura dnes úspěšně završila privatizaci Aera

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura dnes úspěšně završila privatizaci Aera

Česká konsolidační agentura (ČKA), manažer prodeje aktiv státu ve společnosti Aero Vodochody, a.s., úspěšně dokončila celý prodejní proces.

Zástupcům společnosti TULAROSA, a.s. dnes ČKA předala akcie představující 99,97 % základního kapitálu Aera a postoupila veškeré pohledávky za podnikem. Byly splněny všechny podmínky vyplývající z transakční dokumentace, především souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a zaplacení za akcie i pohledávky.

„Zvládli jsme dokončit privatizaci i přes půlroční přerušení odsouhlasené vládou v maximálně krátkém termínu, jakýkoli delší odklad by kvůli finanční situaci Aera byl pro společnost kritický. ČKA získala za aktiva cenu výrazně nad úroveň očekávání a odhad zpracovaný finančními poradci. Věříme, že nový vlastník přispěje ke zlepšení pozice tohoto významného leteckého producenta,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Veřejné výběrové řízení na prodej aktiv (tj. akcií a pohledávek) České konsolidační agentury v Aeru bylo vyhlášeno 24.11. 2005. Provést hloubkovou kontrolu v Aeru a předložit závaznou cenovou nabídku bylo po splnění podmínek výběrového řízení umožněno osmi investorům. Nabídku obsahující nejvyšší cenu za pohledávky a akcie ve výši 2,91 miliardy Kč předložila společnost Oakfield, a.s. Tento účastník byl následně 25.10.2006 vládou vyhlášen za vítěze veřejného výběrového řízení. Oakfield ustanovil kupujícím akcií a pohledávek, tzv. určenou osobou, společnost TULAROSA a.s. Společnost TULAROSA, a.s. je stoprocentní dceřinou společností Oakfieldu, která je ze 100 % vlastněna společností PENTA INVESTMENT LIMITED.

Mezi smluvními podmínkami pro nabyvatele jsou mimo jiné zajištění podmínek pro poskytování pozáručního servisu letadel L159 a L139 provozovaných Armádou České republiky nebo závazek maximálně usilovat o dodržení smluv se společnostmi Sikorsky, Aerospace IDC a Českou exportní bankou.

Jedním ze závazků kupujícího je rovněž kapitalizovat do 18 měsíců pohledávky ve výši nejméně 8 miliard korun, případně dluh prominout, a investovat do tří let minimálně 950 milionů Kč.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.