CZ EN

Česká konsolidační agentura vyhlásí soutěž o blok konkurzních pohledávek

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura vyhlásí soutěž o blok konkurzních pohledávek

Česká konsolidační agentura (ČKA) příští týden vyhlásí obchodní veřejnou soutěž na prodej významné části svého portfolia. K postoupení nabídne blok pohledávek za vybranými klienty, na jejichž majetek byl prohlášen konkurz. Dnes byly schváleny podmínky soutěže, znění rámcových smluv i konečné složení bloku.

„Spouštíme proces, který nejen ČKA, ale i mezinárodní instituce jako Světová banka považují za jednu z nejdůležitějších metod realizace nebonitních aktiv,“ uvedl člen představenstva ČKA Jan Liška, který je za blokové transakce odpovědný.

Prodej bloku pohledávek proběhne formou dvoukolové obchodní veřejné soutěže za účasti organizačního a právního poradce. Vyhlášení soutěže se uskuteční 9.dubna 2003 a s podpisem rámcové smlouvy o postoupení pohledávek ČKA počítá na konci června letošního roku. Rozhodujícím kritériem zůstává výše předložené ceny za celý blok. ČKA v této souvislosti osloví široký okruh tuzemských i zahraničních potenciálních zájemců.

„Sestavení bloku vycházelo z předem nastavených kritérií, nejsou do něj tudíž například zařazeny pohledávky zajištěné státními institucemi. Pracovní skupina složená ze zástupců ČKA, ministerstva financí a průmyslu a obchodu navrhla zařadit do bloku celkem 2796 pohledávek za 1620 klienty, přičemž celková hodnota pohledávek je 61,6 miliardy korun,“ sdělil Jan Liška.

ČKA již úspěšně dokončila prodeje dvou velkých bloků pohledávek. Pilotní portfolio o celkovém objemu 20,6 miliardy korun odkoupila v roce 2001 společnost Goldmann Sachs, za druhý blok v hodnotě 37,8 miliardy loni nabídla nejvyšší částku společnost EC Group.

Veškeré informace o soutěži budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách ČKA.

Jiří Pekárek, tiskový mluvčí ČKA

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.