CZ EN

Žádná nová „cigareta“ dani neuniká

Ministerstvo financí uvádí na pravou míru sdělení obsažená v Lidových novinách ze dne 25. března 2017 a v deníku Právo ze dne 29. března 2017 ve věci tzv. nových tabákových výrobků (přístroj umožňující nový způsob kouření, při kterém nedochází k hoření tabáku, ale pouze jeho ohřívání).

Předně odmítáme, že bychom jakkoliv tápali, nebo měnili názor v otázce jeho zdanění. Ministerstvo financí od podzimu 2016 zcela konzistentně deklaruje, že podle stávající podoby zákona o spotřebních daních nelze tento nový tabákový výrobek spotřební daní zatížit. Zkoumaný výrobek má totiž takové vlastnosti, které nespadají pod žádný stávající předmět spotřební daně z tabákových výrobků ve smyslu zákona o spotřebních daních a harmonizační evropské směrnice 2011/64/EU, a to zejména z důvodu, že jej nelze kouřit jako takový (nedochází k procesu hoření). Je třeba zdůraznit, že Ministerstvo financí tento závěr transparentně deklarovalo směrem k zástupcům tabákového průmyslu, stejně jako informovalo o dalším postupu, který bude prosazovat.

  • Ministerstvo financí preferuje harmonizovaný přístup pro zdanění tohoto fenoménu v rámci celé EU, kde aktuálně probíhá proces revize směrnice 2011/64/EU, v jejímž rámci by měly být pokryty i tyto nové tabákové výrobky fungující na principu ohřevu tabáku. I z jednání na úrovni Evropské unie vyplývá, že je nutno nalézt shodný způsob zdanění ve všech členských státech Evropské unie. Nové tabákové výrobky nejsou mezi výrobci unifikované, přístroj, příslušenství (např. obsah kapslí) i způsob fungování jsou rozdílné, tabákové společnosti deklarují, že vývoj nových tabákových výrobků stále pokračuje, tj. je nutné nalézt širokou shodu, aby dani podléhaly všechny podobné výrobky.
  • Vzhledem k tomu, že nelze odhadnout, jak dlouho bude tento proces revize směrnice probíhat, začalo Ministerstvo financí připravovat vlastní legislativní návrh směřující ke zdanění těchto výrobků; technické detaily budou diskutovány jak se správcem daně, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem zemědělství, tak se zástupci tabákového průmyslu. Konečná podoba změny zákona o spotřebních daních by měla být hotova v řádu měsíců.

Po zveřejnění závěrů vycházejících výhradně z testovaných nových tabákových výrobků a na základě vzniklé diskuze bylo ze strany Ministerstva financí v lednu 2017 pro úplnost uloženo provedení doplňkové ověřovací analýzy samotného tabáku nacházejícího se v jednotlivých náplních. Výsledky potvrdily závěr, že nový tabákový výrobek (tj. včetně náplní) nepodléhá zákonu o spotřebních daních.

Postoj ministerstva je tedy po celou dobu konstantní. Důrazně tak popíráme tvrzení, že Ministerstvo financí tápe, zda danit tyto nové tabákové výrobky. Ochrana státního rozpočtu je pro Ministerstvo financí na prvním místě.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.