CZ EN

Obce mohou svým občanům i nadále výhodně půjčovat

Reakce na nepřesnosti v článku „Obce končí s výhodným půjčováním lidem. Zapovídá jim to úvěrový zákon“ a také na článek „Obce ruší kvůli změně legislativy fondy na opravy domů. Výhodné půjčky lidem končí“, 10. 1. 2017

Reakce MF:

Uvedená informace není pravdivá. Ministerstvo financí, coby předkladatel zmíněného zákona, by rádo uvedlo nepřesné informace z článku na pravou míru. Obce mohou výhodné půjčky svým občanům poskytovat i podle nového zákona. Budou-li tyto půjčky poskytovat svým občanům s nižší úrokovou sazbou, než je na trhu obvyklé, a upraví-li tuto činnost ve své obecně závazné vyhlášce, mohou dokonce využít zjednodušený režim, který zákon zavádí a který znamená, že nemusí mít pro tuto činnost povolení České národní banky a nemusí plnit drtivou většinu povinností, které nový zákon jinak poskytovatelům úvěrů ukládá.

Již v říjnu 2016 obdrželo Ministerstvo financí dotazy na působnost nového zákona o spotřebitelském úvěru v souvislosti s úvěry měst a obcí poskytovaných jejich občanům, resp. dotazy, jak mají postupovat v souvislosti s úvěry z fondu rozvoje bydlení.

Do 30. 11. 2016 nespadaly úvěry na bydlení zajištěné hypotékou do působnosti původního zákona o spotřebitelském úvěru, resp. neměly ani žádnou jinou speciální úpravu. Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který mj. transponuje evropskou směrnici o hypotečním úvěru, již tyto dříve vyňaté úvěry vtahuje plně pod svou působnost. Vznikla tak otázka, jak by se mělo zacházet právě s půjčkami poskytovanými městy a obcemi, např. z fondů rozvoje bydlení.

Vzhledem k tomu, že odpověď na tuto otázku bylo nutno řešit obecně, oslovilo Ministerstvo financí hned v říjnu roku 2016 Svaz měst a obcí ČR (dále jen „Svaz“) s informací o blížící se účinnosti nového zákona od 1. 12. 2016 a potřebě vyjasnit si dopad této nové právní úpravy na půjčky z fondů rozvoje bydlení a podobných fondů.

Na schůzce se Svazem, která se konala dne 2. 11. 2016, bylo dohodnuto jednoduché a funkční řešení, které spočívá v tom, že obce vydají právní předpis (nejlépe obecně závaznou vyhlášku), kterým půjčování upraví. Poté, co obce vydají zmíněný předpis, budou moci využít výjimku danou zákonem v § 5 odst. 1 písm. d), resp. odst. 2, která umožňuje poskytovat úvěry ve zjednodušeném režimu, který se týká spotřebitelského úvěru poskytovanému omezenému okruhu osob ve veřejném zájmu bezúplatně nebo s úrokovou sazbou nižší, než je na trhu obvyklé.

Do doby, než obce předpis vydají a budou moci využít výše uvedeného zjednodušeného režimu, se ministerstvo se Svazem dohodlo, že jim doporučí úvěry poskytovat neziskově, nebo jejich poskytování na tuto dobu přerušit.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.