CZ EN

Alena Schillerová: Mají mít zrakově postižení výjimku z EET?

Zdroj: Právo | Datum: 10.11.2017 | Rubrika: Publicistika

Jak na tuto zdánlivě jednoduchou otázku odpovědělo Ministerstvo financí a vláda, to po tomto týdnu již víme. Zrakově postižení živnostníci, typicky například ladiči pian, čalouníci, maséři nebo učitelé hudby, budou z povinnosti evidovat tržby dočasně vyjmuti. Podle zlých jazyků to však trvalo příliš dlouho a ministerstvo nebylo dostatečně pružné. Protože jsem byla u jednání o této výjimce od samého počátku a vím, že spěch a unáhlená rozhodnutí bylo to poslední, o co zrakově postižení podnikatelé stáli, chtěla bych připomenout skutečný běh událostí a vyzdvihnout skvělou spolupráci se zástupci nevidomých a slabozrakých.

EET je projekt o čtyřech fázích, přičemž činnosti vykonávané zrakově postiženými spadají do fáze třetí a čtvrté. Ty startují 1. března, respektive 1. června 2018. Rok před startem třetí fáze, tedy v březnu 2017, deklarovalo Ministerstvo financí, společně se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS) a Národní radou osob se zdravotním postižením, jednoznačnou shodu na tom, že EET nesmí nikoho omezit v podnikání. Neměli bychom zapomínat, že nevidomí podnikatelé chtěli v první řadě hledat cesty, jak EET jejich komunitě zpřístupnit, než-li důvody, proč jej a priori odmítnout. Shodli jsme se tehdy na tom, že případné vyloučení zrakově postižených z EET by mělo být jen dočasné s tím, že budou-li na trhu dostupná pokladní zařízení uzpůsobená pro nevidomé podnikatele a zpřístupní-li se jim webová aplikace pro EET, bude možné od této výjimky opět ustoupit.

Následně jsme téměř rok intenzivně spolupracovali na zpřístupnění webové aplikace pro Elektronickou evidenci tržeb a Daňového portálu. Díky tomu se naprostou většinu zásadních problémů v aplikaci EET podařilo vyřešit. Větší uživatelský komfort pro zrakově postižené se nám společnými silami podařilo zajistit také na Daňovém portálu, který podnikatelé využívají pro plnění svých daňových povinností. Hlavním důvodem, proč jsme se nakonec rozhodli nevidomé z EET zatím vyloučit, byla nedostatečná nabídka na trhu pokladních zařízení uzpůsobených pro tuto skupinu podnikatelů.

Zda se tato řešení objeví či nikoli, uvidíme. Již dnes si ale podle mého názoru velký obdiv a respekt zaslouží fakt, že nevidomí nelpěli na automatické výjimce, ale aktivně přicházeli s nápady, jak se s evidencí tržeb ve své komunitě vypořádat. Přála bych si, aby se na to nezapomínalo.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.