CZ EN

Andrej Babiš: Zemi bych řídil lépe

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem
Zdroj: Ekonom | Datum: 12.1.2017 | Autor: Josef Pravec, Jan Němec


* Jak naložíte s novým zákonem o střetu zájmů?

Já tomuto zákonu vyhovím. Tedy požadavku, že se musím zbavit své firmy.


* Vložíte majetek do svěřenského fondu?

Nebudu už akcionář, nebudu už majitel. A doufám, že se mě pak už nikdy na Agrofert nebudete ptát. Ještě přesně nevím, jak to udělám, pracují na tom moji právníci. Předpokládám ale, že do konce ledna, respektive ještě předtím, než zákon nabude účinnosti, bude vše vyřešené. Určitě nebudu ani akcionář fondu (fondu Hartenberg, pozn. red.), ani akcionář Agrofertu.


* Takže variantu, že byste zůstal v politice a zůstal i akcionářem Agrofertu, ale obětoval přitom veřejné zakázky a dotace, jste nezvažoval? Jak by vypadalo hospodaření Agrofertu bez nich?

To, o čem mluvíte, jsou dezinformace. Hospodaření Agrofertu není založeno na příjmech z dotací. Dostává jich stejně jako každý jiný subjekt nebo český zemědělec. Proti mně probíhá permanentní kampaň a píšou se různé dezinformace. Vzpomeňte si na biopaliva. Nikdy jsme nedostávali dotace jako jejich producent, i když všichni tvrdili opak.


* Ty šly na to, aby biopaliva vůbec někdo kupoval.

Ne někdo. Abyste je kupovali vy. A nevymyslel jsem si to já, ale Evropská unie na základě studie společnosti Goldman Sachs, která předpovídala, že barel ropy bude stát 200 dolarů. Jako podnikatel jsem to zainvestoval, zaměstnal lidi a živil mnoho dodavatelů. Nevidím nic špatného na tom, že jsme podnikali podle pravidel Evropské unie. Ale vraťme se k dnešním dotacím. Vy vždy říkáte, že Agrofert žije z nich. Agrofert má 130 tisíc hektarů půdy a z toho 110 tisíc jich má v nájmu. Dotace dostává ten, kdo hospodaří, ale ten musí zaplatit tomu, kdo vlastní. A jestliže Agrofert má nejvíce hektarů v nájmu, má i nejvíce dotací, ale za půdu zaplatí ročně 350 milionů korun, což je podstatně víc než polovina těch dotací. Zkuste mi vysvětlit, z jakého titulu by moje firmy měly být poškozovány a neměly mít nárok na stejné podmínky, jako mají všichni čeští podnikatelé? Lex Babiš je protiústavní. I když mu vyhovím, budu proti němu bojovat, a pokud vyčerpám všechny opravné prostředky v České republice a nedostanu se ke svému právu, a já mám podle ústavy právo vlastnit, tak se možná obrátím někam jinam. Zákon je šitý proti mně.


* Proč není ve hře varianta, že řeknete: dokážu vám, že se při podnikání obejdu bez veřejných zakázek.

Já podnikám i bez toho. To se musíte podívat, jak podnikaly moje firmy v Německu a na Slovensku a kolik přišlo do této země dividend za posledních deset let. Z 84 miliard je to 25 miliard od firem v Německu a na Slovensku. Určitě nejsem závislý na dotacích, ale Agrofert by to nepochybně poškodilo. Proč bych na to měl přistupovat? Jenom proto, že si to tradiční politické strany vymyslely? Teď ve vašich novinách vyšel článek, že Agrofert má za poslední čtyři roky nejhorší výsledky. Doufám tedy, že všichni budou spokojeni a začnou oslavovat. A že se začne psát, že v minulosti se Agrofertu dařilo jen proto, že jsem nastoupil do politiky. To jsou ale nesmysly. Nárůst zisku Agrofertu v roce 2015 byl tvořen výsledky jeho firem v Německu a na Slovensku. Moje působení v politice je pro Agrofert v zásadě negativní. Můžu zdokumentovat, že počet kontrol rozmanitých orgánů se podstatně zvýšil, jsme diskriminováni a naše firmy trpí. Ale je to zbytečná debata. Agrofertu se zbavím, nebudu už akcionář a tím to skončí. Zkuste mi ale vysvětlit, z jakého titulu by například moje firmy nemohly dávat nabídku Lesům ČR na dřevo. Kdybych se jich teď nezbavil, nemohly by soutěžit a stát by za dřevo dostal horší cenu.


* Nemůžete ale popřít, že jste v takové soutěži v lepší pozici než konkurence...

To je lež, úplně sprostá lež. Jak jste na to přišel?


* Myslíte si, že k ministru financí přistupují stejně jako ke komukoliv jinému?

To je soutěž, kde soutěží padesát odběratelů za cenu. V obálkách. A kdo vidí do těch obálek? Co společného s tím má ministr financí? Ministr financí nemá vliv ani na žádné přidělování dotací. Jediný dotační program, který náleží ministerstvu financí, se týká regionálního školství. Je to naopak, u přidělování dotací, které se Agrofertu týkají, sedí političtí konkurenti. A naše firmy někdy nedostaly ani dotace, na které měly nárok.


* Agrofert od svého založení expanduje. Máte nějakou vizi, jaká bude jeho velikost a struktura za pět či deset let?

To závisí od toho, zda budu či nebudu v politice. Státu se překvapivě daří, Agrofertu se nedaří. Asi tam trochu chybím.


* A pokud jde o tu vizi?

Žádnou teď nemám. Nejsem v Agrofertu, jsem ministr financí, který právě oznámil nejlepší státní rozpočet v historii této země a snížil státní dluh o sedmdesát miliard korun.


* Když se zákon o střetu zájmů schvaloval, uvedl jste, že jde o pokus dostat vás z politiky a že odpovědí je vyhrát parlamentní volby.

Nikdy jsem neřekl, že vyhraji volby. To je dáno mojí povahou, jsem prostě zdrženlivý.


* Tak jste řekl, že byste je vyhrát chtěl. Vyhrajete je?

O tom rozhodnou lidé. Udělám maximum pro to, abych je přesvědčil, že bych dokázal tuto zemi řídit lépe.


* Jako premiér?

Určitě. Ve funkční vládě, která spolupracuje a kde si ministři navzájem nepíší dopisy, ale mluví spolu. A řeší problémy za zavřenými dveřmi a nedělají od rána do večera tiskové konference.


* Průzkumy hnutí ANO 2011 favorizují. Co když se ale ostatní proti vám spojí, tak jako se to stalo loni na podzim v některých krajích? Vyhrajete, ale neseženete partnera do koalice.

To, že nás průzkumy favorizují, je spíše nevýhoda než výhoda. Znovu říkám, že rozhodnou lidé. A je jasné, že pokud nebudu ve vládě, tak se vrátíme do starých časů tradičních politických stran. Kdy vládnou politici, kteří se navzájem znají, konkrétně Sobotka a Kalousek. Znají se už dvacet let, mají mezi sebou různé historické vazby.


* Znamená to, že ani s ČSSD, ani s TOP 09 nebudete chtít jednat?

To neříkám. V každé straně jsou lidé, kteří se nějak chovají, někteří umějí spolupracovat, jiní ne, jsou tam lidé poctiví i negativní. Není to paušální. My jsme vznikli jako protestní hnutí. Proti tomu, jak to tady tradiční strany od revoluce kočírují a co za sebou mají. Máme své hodnoty a představy – občas se v nich potkáváme s pravicovými stranami. Zároveň říkáme, že tu máme nízké platy, nízké důchody a že je potřeba postarat se o handicapované. A k tomu říkáme, že je potřeba lidi motivovat, aby pracovali, a ne aby brali dávky. Takže je to kombinace řady představ. Politika selského rozumu a řešení problémů. A dotahování věcí, nikoliv jen mluvení. Ty věci, které jsem ve svém resortu udělal, mohli udělat už moji předchůdci. Co tu zanechali ministři jako Kalousek, Sobotka či Tlustý? Až odejde Babiš, tak si budete pamatovat kobru, kontrolní hlášení, EET, nejlepší rozpočet a snížení státního dluhu. Nebo prokazování majetku, centrální registr účtů, celkem 76 zákonů.


* Uvedl jste, že kontrolní hlášení loni přineslo asi 10 až 12 miliard daňových příjmů navíc. Jak pomohlo při odhalování karuselových podvodů? Spousta podnikatelů a malých firem má pocit, že zatěžuje hlavně je, ale velké ryby unikají.

Jak je to zatěžuje?


* Přidělává jim to práci.

Nám někteří děkují. Stali se obětí, protože ručí za své obchodní partnery, doplatili na karusely. Co se nadnárodních společností týče, doměřili jsme jim více na daních: bylo to celkem 446 milionů v roce 2015 a loni 775 milionů. Takže není pravda, že jdeme jen po malých firmách.


* Firmám každopádně přibyly kvůli kontrolnímu hlášení až desítky hodin administrativy.

Jedna hodina, pane kolego, jedna hodina. Já jsem s nimi mluvil.


* Tak to jsme asi mluvili s jinými. V programovém prohlášení vlády stojí, že chcete podporovat malé a střední podnikání a zásadně snížit administrativu. Co jste v tomto směru udělali?

Hlavně jsme zabránili zvyšování daní, které chtěla ČSSD. Dokonce jsme daně snížili a chystáme projekty jako MOJE DANĚ. Připravujeme pro firmy speciální portál, chystáme zjednodušení daňových formulářů, píšeme nový zákon o dani z příjmů…


* Neuberou vám kontrolní hlášení a EET hlasy živnostníků u voleb?

Je to možné. Ale já si myslím, že zákony mají platit pro všechny, a pokud zaměstnanci každý měsíc platí daně a nikdo se jich neptá, jestli je chtějí platit, mají je platit i živnostníci.


* Pokud se stanete premiérem – jaké budou vaše priority?

Hlavně bych chtěl být premiérem všech, nejen ministrů za hnutí ANO 2011. A měřil bych všem stejně. Prosazoval bych efektivnější a hospodárnější stát, možná menší počet ministerstev, štíhlejší Úřad vlády. A hlavně investice. Musíme konečně dostavět páteřní dálniční síť, která měla být hotova už při vstupu do Evropské unie a vzniku krajů. Musíme se vrátit i k rychlovlakům. Stavět školy, školky, domovy důchodců. Celý život něco tvořím. Něco tu po mně zůstane. Konkrétní věci.


* Došlo by i na politické změny? V minulosti jste mluvil o rušení Senátu a většinových volbách.

Jen jsem konstatoval, že lidé Senát neberou. Poté co ztratil kompetenci volit prezidenta, není zajímavý. Řešením by mohlo být, že pokud by k volbě senátora přišlo třeba méně než 30 procent lidí, tak by toto křeslo zaniklo. Ale nevím, jak přesně to udělat, není to pro mě to hlavní. Jen jsem se vyjadřoval k tomu, jak to vnímá veřejnost.


* A co většinový systém, zmínil jste se o tom, že byste v budoucnu nejraději vládl sám.

Říkal jsem, že je lepší, když je jasné, kdo vládne. Ohlásili jsme přebytek rozpočtu a sociální demokraté tvrdí, že na tom mají velkou zásluhu. Tomu se musím smát. Například pan Sobotka, ještě jako ministr financí, měl v roce 2004 ekonomický růst ve výši 4,9 procenta a přitom rozpočtové saldo minus 94 miliard korun. Nasekal za čtyři roky 400 miliard dluhů. I teď jsem neustále bojoval proti různým nápadům ČSSD na destrukci rozpočtu. Kdyby tu byl většinový systém, kde jeden vládne a druhý je v opozici, jako tomu je třeba v USA, tak lidé vidí, kdo co opravdu dělá.


* Navrhnete takovou změnu?

U nás to není reálné. Je jasné, že tu většinová vláda nebude, že opět půjde o vlády koaliční. I naše současná vláda je ze stran, které mají úplně jiné programy. Teď ale pan premiér paradoxně a ironicky prohlašuje, že ANO 2011 je opozice, a tak jsme asi v situaci, jaká tu ještě nebyla. Stále nás pomlouvají, že nemáme program, že jsme ohrožení demokracie. To je taková rétorika.


* Mluvil jste také o vládě odborníků. Máte na mysli někoho konkrétního?

V ANO to není tak, že si vysedíte křeslo ministra. Jsme otevřené hnutí, a dva ministři ani nejsou jeho členy. Není to tu jako v ČSSD – když se rozdělovaly ministerské posty, tak tahle strana řekla: Moravskoslezský kraj, ty dostaneš zdravotnictví a byl tam Němeček. Jihočeský kraj, průmysl a tak je tam Mládek. Středočeský kraj, Chládek.


* Podle čeho vybíráte kandidáty vy?

Rozhodně nekorumpuji naše členy ministerskými křesly, aby mě volili za předsedu.


* Vás asi nemohou jako předsedu sesadit, s vašimi penězi.

Co to má společného s penězi? Na rozdíl od jiných stran máme velice transparentní financování, a já jsem navíc člověk šetřivej. Také tu je nový zákon o politických stranách (limit na kampaň pro parlamentní volby je 90 milionů korun, pozn. red.) a nechceme nějak zvlášť utrácet. Náš úspěch není dán tím, že máme na kampaň více peněz.


* Ještě k vládě: o jaké resorty byste stáli, pokud ji budete sestavovat?

To je předčasné. Nikde není napsáno, že volby vyhrajeme. Může se stát, že skončíme v opozici. Tak jako tomu bylo po krajských volbách v Hradci Králové. Tam jsme měli 26 procent a dvě hodiny po ohlášení výsledků proti nám udělalo koalici sedm politických stran. Znaly se.


* Za rok touhle dobou bude těsně před prezidentskými volbami. Vy sám do toho nepůjdete?

Já? Ježíšmarjá…


* Proč ne? Ministr financí, premiér, prezident.

Já bych nebyl dobrý prezident. Jednak neumím dobře mluvit a také mě to nemotivuje. Prezident reprezentuje, často hovoří. Já jsem manažer. Říkám, pokud si to lidé budou přát, že můžu řídit vládu v jejich prospěch. Odřídil jsem toho v životě dost a nějaké zkušenosti s tím mám. Ale být prezidentem mě nikdy nenapadlo. Kdyby tu byl prezidentský systém jako v USA, tak bych jím být chtěl.


* Postaví ANO 2011 jiného kandidáta?

Uvidíme. Ozývají se hlasy, že by se k tomu měly udělat primárky, jsou i nějaké návrhy kandidátů. Bavit se o tom budeme někdy v prvním kvartálu, v pololetí. Není to pro nás ale priorita, tou jsou parlamentní volby.


* Neřeknete nakonec – v rámci dobrých vztahů se současným prezidentem Milošem Zemanem –, že proti němu žádného kandidáta nepostavíte?

To nevím. O mně sice koluje plno pověstí, ale mohu vás ubezpečit, že třeba do komunálních voleb ani krajských voleb jsem nenavrhl ani jednoho kandidáta. Jedině do sněmovních voleb dva lidi a také do Prahy. Nerozhoduji o všem a k téhle věci se musí vyjádřit členové našeho hnutí.


* Jak vycházíte s prezidentem?

Normálně. Je to hlava státu, byl zvolen většinou občanů. Na některé věci máme stejný názor, třeba na migraci, na investice. Na jiné ne. Nesouhlasím například s jeho postojem k reformě policie. Prezident chce euro, já euro nechci.


* Lišíte se, pokud jde o čínské investice v České republice.

To má nějaký vývoj. Je pravda, že samozřejmě mají rovněž pozitivní dopad. Konkrétně do Travelservisu, kde došlo k otevření nových leteckých linek. Cestovní ruch je určitě dobrý. A pokud investoři budou kupovat i firmy, které jsou ve finančních problémech, tak to také hodnotím pozitivně. Ale jako ministr financí z toho čekám nějaký příjem a ten přichází nějak pomalu a postupně.


* Jako premiér byste se musel více zajímat i o zahraniční politiku. Jaký máte třeba postoj k protiruským sankcím?

Já se o zahraniční politiku zajímám i teď. Občas o mně píší v americkém časopise Politico nebo ve Financial Times. Když bojuji za naše zájmy, například za projekt reverse charge (změna v placení režimu DPH, namířená proti daňovým únikům – pozn. red.). Jsem v Alde Party (Alianci liberálů a demokratů pro Evropu, třetí nejsilnější frakci Evropského parlamentu, pozn. red.), kde je sedm premiérů, s nimiž mluvím. Mám výborné vztahy s německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem. A na vaši otázku odpovídám, že jsme součástí Evropské unie a součástí NATO. Co se týká sankcí: jaké zatím přinesly výsledky a co je menší a co větší zlo? Silně pochybuji, že jimi donutíme k ústupu Vladimira Putina, který je agresor a okupoval Krym. A je otázkou, zda pro nás není prioritou vyřešit konflikty na Blízkém východě a zastavit migraci.


* Pět let jste žil v Maroku, znáte islámský svět. Představuje nebezpečí?

Nejedl jsem vepřové, žena nechodila odhalená, respektovali jsme jejich zvyky, hodnoty a kulturu. Muslimové, když přijdou do Evropy, se nám snaží vnucovat víru a způsob života. Podle mě jde o střet civilizací a Evropa je ohrožena. K tomu je naivní a neschopná ochránit své vlastní teritorium. Nedávno jsem řídil auto a na rakouskoněmecké hranici mě kvůli migrantům kontrolovali. Kde je tedy Schengen? Jak by měla vypadat Evropa? S nadsázkou ji přirovnávám k Asterixově vesnici. Do Schengenu se měly vzít všechny evropské země, hranice kontinentu má být přirozená, mělo by ji tvořit moře. A nikdo by do Evropské unie neměl přijít bez toho, že má pracovní smlouvu nebo pozvání do azylového domu.


* Je teď ještě možné něco takového prosadit?

Evropa na to nemá politiky. Stále se čeká na volby, německé, italské, francouzské. Potřebuje nějakého lídra, který sjednotí všechny Evropany a řekne: NATO jsme zakládali jako obranný pakt, ale už to tak není, už bychom mohli být i trochu útoční. Už bychom v rámci NATO také mohli říci, že vy – USA, Kanada a Turecko – máte jiné zájmy než my. A v rámci Evropy chtít nějakou jinou dohodu. Teď, když k nám pořád přicházejí migranti z Afriky a proti pašerákům lidí se stále nedostatečně bojuje. Tohle by Evropa měla zvládnout, a ne že nám stále vnucuje nějaké nové zákony a regulace. Evropská komise a její předseda Juncker si dělají, co chtějí. Ty jeho pitomé nápady, od kvót pro uprchlíky po stále nové výmysly. Kdo vlastně v Evropě šéfuje? Komise, nebo představitelé členských států?


* Můžete být premiérem v situaci, kdy Evropa bude mít ohromné problémy. Stačí, aby ve Francii uspěla Marine Le Penová.

Samozřejmě že to je špatně. I když se neví, co by paní Le Penová po vyhraných volbách skutečně dělala. I Donald Trump říkal něco před volbami a něco dělá teď. Ale Francie má skutečně velký problém spojený s migrací. To, co napsal Michel Houellebecq v knize Podvolení, z toho skutečně jde strach. Mají tam už třetí generaci přistěhovalců a ta se neintegrovala, i když se lhalo o tom, že ano. Jde o ohromný problém jak ve Francii, tak v Belgii a Nizozemsku. A bude ještě větší. Když k tomu přibude nezaměstnanost, kriminalita a radikalizace. Vede to k terorismu.


* Co s tím může dělat česká politika?

Naši politici mohou v Bruselu křičet a předkládat návrhy. Tak jako já, když jsem v létě roku 2014 požadoval v daňové oblasti zavedení reverse charge. Všichni si mysleli, že jsem upadl na hlavu. Já jsem jim zase řekl: co tu všichni děláte, když vás každý rok okradou o 170 miliard eur? Přitom rozpočet Evropské unie je 140 miliard. My jsme ale bohužel do Evropy vždy posílali nýmandy. Petr Kužvart neuměl anglicky. Potom jsme tam poslali Vladimíra Špidlu.


* Zmínil jste jméno Donalda Trumpa. S ním byste se dokázal dohodnout?

Myslím, že ano. Je to pragmatik a byznysmen a takoví lidé jsou naučeni rozhodovat. Tradiční politik nerozhoduje, zakládá komise a problémy nechává vyhnít. Zvolení Trumpa americkým prezidentem je pozitivní, kdyby byla zvolena Hillary Clintonová, tak by se nic nezměnilo. A přitom – jaký je podíl USA na situaci na Blízkém východě, Francie na Libyi? Nebo Angely Merkelové na pozvání uprchlíků do Evropy? Velký.


* V rozhovoru pro Deník jste pronesl zajímavou větu: Jsem manažer obyvatel této země. Jak jste to myslel? Zní to trochu děsivě. Vy jste manažer a řídíte občany jako vaše zaměstnance?

To jste nepochopil. Já jsem tady pro lidi, jsem zaměstnanec daňových poplatníků a voličů. Přirovnával jsem to k rodinné firmě, ale to byste v ní musel pracovat, abyste věděl, jaká je tam atmosféra, jak rodinná firma funguje, jaký v ní mají společný cíl, jsou na jedné lodi, silnější pomáhají slabším. A stát má hájit zájmy státu, dělat takové zákony, které není možné zneužít. A to děláme. Jestli to dělali naši předchůdci, to nevím.


* Takže předtím jste hájil zájmy firmy, teď zájmy státu. Ale tu firmu přece pořád máte.

Ano, ale já v té firmě nejsem. Takže jako politik mám čistý stůl.


* A jako podnikatel?

Taky. Vždycky jsem podnikal podle zákonů.


* Přijde mi to skoro jako zázrak. O době před vaším nástupem do politiky hovoříte jako o časech plných korupce a klientelismu. Přitom vy jste se ve stejné době stal druhým nejbohatším Čechem. Ale na rozdíl od jiných čistě?

To jsou všechno teoretické věci. Víte, kdy jsem založil firmu? V roce 1993. Kdo tu ovládal všechny české státní banky? Přece Klaus a Junek. Myslíte si, že já jsem tehdy mohl dostat úvěr v české bance pod vlivem mých největších konkurentů, jako byl třeba Junkův Chemapol? Mně dala první úvěr americká Citibank v roce 1994. A v Americe není korupce. Takže my jsme vyrostli na Citibank. Ano, byla to nějaká doba, kupovaly se firmy a měli jsme štěstí, že jsme dobře nakoupili, hlavně německou chemičku. Ale všechno bylo podle zákonů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.