CZ EN

Andrej Babiš: Rozpouštění státních rezerv se nekoná

Ekonom | 10.3.2016 | Rubrika: Komentáře | Strana: 36 | Autor: Andrej Babiš

Rád bych uvedl na pravou míru některé informace z článku o řízení státního dluhu (viz Ekonom č. 9/2016, Snížení dluhu není jen Babišova zásluha). Čas od času se dočítám o „rozpuštěných Kalouskových miliardách“ či „účetních tricích s likviditou“.

Autorem mýtu o snižování strategických rezerv Andrejem Babišem je Miroslav Kalousek, ale tuto hloupost čas od času zopakují i seriózní média či analytici, tak jako v případě zmíněného článku. Jak to tedy s rezervami, dluhem a likviditou ve skutečnosti je?

Nejprve si musíme udělat pořádek v pojmech. Hovoříme-li o rezervách, zdravý rozum velí představit si naspořené peníze, ať už pod polštářem nebo v bance. Zkrátka pojistku na horší časy. Miroslav Kalousek a zastánci jeho teorie vnímají rezervy jinak. Za rezervy považují peníze, které si půjčí, aniž by je momentálně potřebovali.

Pokud potřebují 500 korun, půjčí si rovnou 1000 korun. A hned tím podle nich vzniká rezerva 500 korun. A jak se z této rezervy stane „strategická rezerva“? Jednoduše.

Stačí říct, že za rok za dva už tak dobrý úrok určitě nedostanete, proto je výhodnější půjčovat si dnes a do zásoby, a hotovo. Nic naplat, že o rekordně levném půjčování se v médiích hovoří snad od roku 2013 a od té doby úrokové sazby stále klesají.

Já vnímám rezervu jako peněžní prostředky, které má stát k dispozici, může s nimi nakládat, platit z nich důchody, platy učitelů, faktury za státní zakázky a s nimiž jsou úrokové náklady spojeny, pokud možno, co nejméně. Je to takzvaná volná likvidita státu.

Skládá se především z peněz vybraných na daních, z peněz na našich účtech v ČNB a z peněz, které jsme se rozhodli si půjčit. Celková volná likvidita státu se pohybuje na srovnatelné úrovni jako v dobách exministra Kalouska. O žádném rozpouštění rezerv tedy nemůže být řeč. Peníze, které jsme si museli půjčovat, byly pouze nahrazeny penězi, které stát fakticky měl, ale které nemohl a neuměl používat.

Ministerstvo financí pod mým vedením totiž před vytvářením a kumulováním rezerv peněžních prostředků (zejména jsou-li spojeny s úrokovými výdaji) dává přednost aktivnímu zapojování maxima volných prostředků státu do centrálního systému řízení likvidity.

To znamená, abychom si jako stát půjčovali jen v nezbytných případech a aby prostředky, které máme na svých účtech uloženy, takzvaně nespaly, zatímco stát si půjčuje další. Proto jsem od počátku usiloval o aktivní zapojení maxima volných zdrojů státu, které, přestože se jedná o veřejné prostředky, stály zcela mimo centrální systém řízení likvidity. Právě zapojení těchto peněz nám umožnilo přestat udržovat a kumulovat drahé „rezervy“ (lépe řečeno dluhy do zásoby) z roku 2012.

Na závěr mi dovolte pár čísel. Pokud by ministerstvo financí v letech 2013 až 2015 pokračovalo v Kalouskově praxi a prodávalo státní dluhopisy do zásoby, jak opakovaně vybízeli někteří analytici s očekáváním jistého brzkého růstu výnosů státních dluhopisů, které však ve skutečnosti neustále klesaly, kromě výrazného zvýšení státního dluhu by došlo i k podstatnému navýšení výdajů státního rozpočtu. Pokud by v těchto letech navyšovalo ministerstvo financí rezervy ročně o 70 miliard korun při současném pokrytí schodku státního rozpočtu vydáváním dluhopisů – přesně tak, jak bylo učiněno například v roce 2012 – oproti skutečnosti by na konci roku 2015 byl státní dluh vyšší o celých 445,5 miliardy korun. A jen na úrocích za tyto „rezervy“ bychom zaplatili cca o 13,5 miliardy korun více.

My jsme se rozhodli jít jinou cestou. Proto jsme také od roku 2014 na úrokových výdajích za státní dluh uspořili bezmála 8 miliard korun a státní dluh snížili o 10,4 miliardy korun.

Žádné rozpouštění státních rezerv se přitom rozhodně nekoná. To jsou jednoznačné důkazy toho, že snížení dluhu je skutečně výsledkem naší hospodárnosti, a nikoliv politiky minulých vlád. Jsem přesvědčen, že v letech 2016 a 2017 všem našim kritikům jen potvrdíme, že je ministerstvo financí pod mým vedením opravdu dobrým hospodářem.

Andrej Babiš,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.