CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem pro Lidové noviny - 2. února 2013

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Lidové noviny | 2.2.2013 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 11 | Autor: Daniel Kaiser

Ministr financí v kampani Karla Schwarzenberga nebyl vidět, zato okamžitě po druhém kole voleb razantně vystoupil s požadavkem, aby ODS kývla na evropský fiskální pakt. Podnítil tak spekulace, že chce využít bonus Schwarzenberg k zajištění dominance TOP 09 na pravici.

* LN Bude Miloš Zeman váš prezident?

Samozřejmě. Mí prezidenti nebyli komunističtí prezidenti, ale prezident zvolený podle demokratické ústavy mým prezidentem je.

* LN Značná část příznivců Karla Schwarzenberga to tak nemá.

Já je nemůžu kritizovat, já jsem jim vděčný za podporu našemu kandidátovi. Politik, i kdyby takové pocity měl, jim nemůže takhle dávat průchod. Ono taky nikoho nelze nutit, aby si druhého vážil. Ale pokud uznáváte demokracii, nemůžete nového prezidenta delegitimizovat.

* LN Podepsal byste Schwarzenbergova slova, že volbu vyhrála lež?

Lži k výsledku nepochybně přispěly. To, že si tým Miloše Zemana vybral jako terč své antikampaně tvář Miroslava Kalouska, mi sice nebylo příjemné, ale prosím. Nicméně že neváhali zvednout kartu náckovství a xenofobie a vyslovené lži týkající se mimořádně vlastenecké a oblíbené Karlovy rodiny, to mě osobně velmi ranilo. Mluvilo se o Vlajce, v níž se zamlada Karlův otec angažoval, přitom je velký rozdíl mezi Vlajkou z let ’36 až ’38 a po roce ’38, kdy už tam antisemitské prvky byly velmi výrazné. Mezi lety ’36 a ’38 si nemyslím, že by Vlajka byla antisemitská.

* LN Byla antisemitská od začátku.

Mohu se samozřejmě mýlit. Nicméně zcela jistě nikdo nepodezírá Karla Schwarzenberga, že by on byl antisemita. To, že byli napadeni skuteční vlastenci, kteří už jsou po smrti a nemohou se bránit, že byly uveřejňovány i další lži, které evidentně fungovaly, to je stín na té kampani. V podstatě tytéž struktury, které deset let vařily lži proti mně, teď chvíli vařily lži proti Karlovi.

* LN Když už jsme u té sudeťácké karty, jak se vám poslouchal Schwarzenbergův vývod, že dnes by asi Edvard Beneš i jeho vláda stanuli před soudem v Haagu?

Ale on tehdejší situaci jen převedl do dnešní doby. Nezapomeňte, že v roce ’45 ještě neexistovala Listina základních práv a svobod, kterou si později evropské země vetkly do svých ústav. A že Benešovy dekrety nejsou v souladu s touto listinou, je jistě pravda. Ale to máte těžké – kdybyste dnešní dobou poměřoval státnické činy Přemysla Otakara II., zcela jistě by nebyly v souladu s Listinou práv a svobod ani ony. Já bych i pochopil, že to druhá strana okamžitě použila, ale vadí mi, že to zneužili tím, že si k tomu přidávali spoustu lží.

* LN Bylo od Schwarzenberga chytré takové úvahy o Benešovi v Haagu vést?

Tak já nevím, jestli člověk pevných morálních zásad má vždycky říkat jen to, co je chytré. Vím, nabídl soupeři zbraň, kterou on použil. Ale člověk morálních kvalit Karla Schwarzenberga prostě říká, co považuje za správné, i když ví, že na tom nevydělá. To je jedna z věcí, jež na něm obdivuji.

* LN A nejde tady spíš než o nepopulární názor prostě o to, že to byl věcně vzato nesmysl?

On neudělal nic jiného, než že srovnal dvě doby – zkratkou, která byla použita proti němu.

* LN Umíte si představit, že v Británii před volbami David Cameron řekne, že velitel RAF maršál Harris, ne-li Churchill, by se dnes ocitli v Haagu za zničení Drážďan v době, kdy už se Německo nemohlo bránit?

To byla válka, válka se vede podle konvencí, které nebyly porušeny. Vy jste teď použil přirovnání, které je ještě nepřesnější, zkratkovitější a nešťastnější než to, které použil Karel Schwarzenberg a bylo proti němu zneužito. Tečka.

* LN Berete 45 procent pro Schwarzenberga za úspěch?

S přihlédnutím ke všem okolnostem je to fenomenální úspěch, ve který jsem nedoufal, ač jsme v kampani napínali všechny síly.

* LN Jak jste napínal síly vy? V týdnu před druhým kolem jste měl jeden mediální výstup.

A týden před prvním kolem jsem jich měl, tuším, 197. Tedy víc než 24 denně. Podívejte se na mediální výstupy ostatních členů vlády mezi prvním a druhým kolem. Veškerá pozornost byla už v tu chvíli soustředěna na oba kandidáty a my jsme logicky z médií zmizeli.

* LN Byl jste v kampani vědomě upozaděn?

Nikdo se na mě s takovou žádostí neobracel. Mně by to mimochodem vůbec nevadilo, patřím k nejviditelnějším členům vlády a nesu zodpovědnost za nepopulární kroky, takže bych klidně vyhověl a teď bych vám to klidně přiznal. Ale ne.

* LN Váš předseda postoupil do druhého kola hlasy voličů ODS.

Jistě. A když jsem pak četl o totálním debaklu ODS, přišlo mi to nefér. Řada nejen voličů, ale i členů ODS už v prvním kole v hrůze z finále Zeman–Fischer šla vlastenecky volit Karla Schwarzenberga.

* LN A je od vás fér sílu, kterou jste získali také od voličů ODS, teď využívat proti jejich straně? Proč jste najednou vystartoval s evropským fiskálním paktem?

To ale nemá co dělat s momentální popularitou naší strany! Téma bychom zvedli, i kdyby nám průzkumy hlásily osm procent.

* LN Proč jste ho nezvedli před půl rokem nebo před měsícem?

Nemělo smysl zvedat to před prezidentskými volbami. Všichni víme, a do značné míry jsme to i chápali, že pro vedení ODS je složité s fiskálním paktem souhlasit, protože stávající pan prezident ho nikdy nepodepíše. A hnát koaličního partnera do konfliktu s jejich bývalým předsedou nemělo cenu. Osmého března se ujímá úřadu nový prezident, který by s podpisem fiskálního paktu neměl mít problém. A na této schůzi bude sněmovna projednávat můj návrh české finanční ústavy, který jsem předtím půl roku projednával se všemi stranami. A i kdybychom finanční ústavu třeba na přání ČSSD museli změkčovat, pořád bude přísnější než evropský fiskální pakt. Neexistuje důvod, proč se k němu nepřipojit.

* LN Když se někam hlásím, neměl bych mít i pozitivní argumenty?

Pro TOP 09 je prioritou naší zahraniční politiky být zcela srozumitelný a čitelný partner. Já mám nesčíslně zkušeností, že když nám něco vadí a řekneme to na unijní úrovni, partneři nás chápou a snaží se nám vyhovět. Teď naposledy u daně z finančních transakcí jsem dokázal srozumitelně vysvětlit, že pro to nemůžu hlasovat, a všichni to pochopili. Ale u fiskálního kompaktu nedokážete vysvětlit, co by nám mohlo vadit. Pohrdáte jejich prioritami. Chováte se v tu chvíli stejně, jako kdyby vám vaše žena řekla: Mohl bys kvůli mně otevřít okno? Je tu horko. A vy byste jí odpověděl: Je tu horko, já otevřu, ale zapomeň na to, že bych ho snad otevíral kvůli tobě. Otevřu ho výlučně a jedině kvůli sobě, protože jinak bych přišel o suverenitu.

* LN Nepředstavujete si to trochu dětinsky, že nějakého státu se může dotknout, když si sestavujeme rozpočet podle svého?

Samozřejmě že těm, kteří se fiskální kompakt snažili udělat celoevropskou normou, velmi záleží na tom, aby ten závazek udělala celá Evropa. Minimálně na tom mimořádně záleželo německé vládě. Amy jim říkáme: My vám kašleme na vaše priority! Obávám se, že takové chování má dopady v dalších vyjednáváních, například teď u fiskální strategie na léta 2014 až 2020.

* LN Čili pokud nevstoupíme do fiskálního paktu, dostaneme míň peněz z unijních fondů?

Takhle bych si to netroufl říct, už proto, že vám to otevřeně nikdo nepřizná. Ale nemůže se to neodrazit. My vůči partnerům v EU nemáme jiný argument, než že se ODS bála nahněvat prezidenta Klause.

* LN Není to trochu urážlivé vůči premiéru Nečasovi? On si důvody proti fiskálnímu paktu mohl sesumírovat sám za sebe.

Dobrá. V takovém případě se mu omlouvám. Ale já od něj nikdy neslyšel, jaká újma by nám vznikla, kdybychom k paktu přistoupili.

* LN Dostaneme se do špatné hospodářské situace, naroste deficit a v tu ránu jsme vystaveni příkazům Evropské komise.

Ale na mimořádnou ekonomickou i bezpečnostní situaci fiskální kompakt myslí. A opět: definice v něm je mnohem volnější než u české finanční ústavy.

* LN Třeba tu po příštích volbách bude mít levice ústavní většinu a finanční ústavu bude chtít zrušit. Není nedemokratické předem omezovat manévrovací prostor budoucích vlád?

No tak pak bych docela rád takovou pojistku měl. A možná přesně proto našim evropským partnerům tolik záleží na tom, abychom se připojili. Protože pokud má Evropa fungovat jako jeden prostor, je třeba být i mezinárodním závazkem připraven na situaci, že si někdy v budoucnu lidi zvolí naprosté šílence, kteří budou dělat něco, co si zcela jistě nepřejete vy ani já.

* LN Zaregistroval jste za ten rok, že bychom se v EU ocitali v izolaci, jak před ní loni touhle dobou Schwarzenberg varoval?

V izolaci určitě ne, ale zaznamenal jsem mnohem menší míru pochopení pro naše priority. To se odráží ve všech jednáních a znovu vám říkám, že jsem hluboce přesvědčen, že se to odrazí i v jednáních o unijním rozpočtu. Když se druhým smějete do očí a odmítáte akceptovat jejich priority, i když vás to nic nestojí, proč oni by se k vám měli chovat jinak?

* LN Stojí vám fiskální pakt za konflikt v koalici?

Tak snad to, proboha, nebude žádný fatální konflikt. Ale pro nás to není efemérní záležitost, nýbrž naprosto zásadní priorita. TOP 09 je konzervativní pravicová proevropská strana. My chceme být v hlavním proudu evropské integrace. Já bych nepodezíral ODS z toho, že nechce hájit české národní zájmy, my se jen zásadně lišíme v názoru, kde se obhájí lépe. Jestli co nejdál od Bruselu, anebo přímo u stolu. Tohle je naše priorita a ubezpečuji vás, že ji myslíme naprosto vážně. A opravdu nechápu, proč se z toho, že bez závazku přistoupit k fiskálnímu kompaktu nepodepíšeme novou koaliční smlouvu, hned začalo vyvozovat, že chceme předčasné volby. Pokud ODS z nějakého vnitrostranického důvodu nemůže přistoupit na fiskálkompakt, my se budeme snažit mít pro to pochopení, ale předpokládám, že oni pochopí, když nepodepíšeme koaliční smlouvu, v níž fiskálkompakt bude chybět.

* LN Předčasné volby nechcete?

Nechceme. Máme ještě před sebou spoustu práce. A doposud i dobré výsledky. Víte vy, že jsme přes veškerou kritiku podle Open Budget Indexu co do transparentnosti rozpočtů devátí na světě? Taky máme naprosto suverénní pozici na finančních trzích, půjčujeme si mimořádně levně a nejsme rukojmími finančních skupin. To je ta suverenita.

* LN Vidíte – a šlo to i bez fiskálního paktu.

Samozřejmě, jenže s naším přístupem evropští partneři nebudou chápat naše priority. Tohle mě na našem chování bolí.

* LN Je proevropskost vaší strany autorský vklad Karla Schwarzenberga? Je pravda, že tím na začátku podmínil vaši spolupráci?

Samozřejmě že se Karel na formulování našich zásad podílel velmi silně. Ale nesetkal se s žádným odporem. My jsme se dohodli, že založíme konzervativní proevropskou stranu, která bude mířit tam, kde stojí CDU/CSU nebo rakouští lidovci. Taky jsme hned byli přijati do Evropské lidové strany.

* LN Je to hlavní rozdíl mezi vámi a ODS?

Důležitý a určitě nejviditelnější. Ale krom toho si na rozdíl od některých ódéesáků – a zdůrazňuji, že nemluvím o premiérovi ani o ministrech za ODS – nemyslíme, že pravicovost znamená neplatit žádné daně bez ohledu na ostatní.

* LN Teď máte poprvé historicky vyšší preference než ODS...

Nedělám z toho vůbec žádné závěry. Preference začnou být důležité tak za rok.

* LN Máte ještě v TOP 09 ambici stát se jedničkou na pravici?

Máme ambici prosazovat naše hodnoty. Jestli to osloví dost voličů, nevím. Vidím, že vás asi ne, ale spoustu jiných lidí ano.

* LN Karel Schwarzenberg má větší potenciál než strana. Budete s tím umět nějak naložit?

Uvědomuji si, že mezi těmi dvěma a čtvrt milionu voličů, co volili Karla Schwarzenberga, je spousta lidí, kteří nikdy nevolili TOP 09 a nemají to ani v úmyslu. Nemyslím, že naše strana má potenciál 45 procent. Ale snažíme se velkou část těch, co volili Karla Schwarzenberga, ujistit, že pokud ho nemají prezidentem, mohou ho mít premiérem. Značná část z nich by snad na tohle slyšet mohla.

* LN Premiér je nesmírně vyčerpávající zaměstnání. Má k tomu váš předseda ještě dispozice?

Nepochybně. Má v sobě víc energie a mentální svěžesti než leckterý třicátník. Znám třicátníky, kteří uvažují, jako kdyby jim bylo 75. Konrad Adenauer se stal kancléřem v 76. To jsou nejlepší léta.

* LN Přiblížil byste jeho mentální svěžest konkrétním příkladem?

Nebudu rozebírat kapitolu Karel a děvčata, tam bych vás možná také přesvědčil, že je pln mladické energie, ale to nepatří do politického rozhovoru.

* LN Moment, mluvíme o ženatém šéfovi konzervativní strany?

A vymyslíte, že konzervativcům se nelíbí děvčata? Ale i jinak vás ujišťuji, že i politickým myšlením je to mladík.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.