CZ EN

Pleny a DPH

"Roithová: Vyšší zdanění plen nediktuje EU. Jde o postoj české vlády"
parlamentnilisty.cz | Datum: 9.1.2013 | Rubrika: Aréna

Reakce MF:

Vyjádření paní europoslankyně Roithové ohledně zařazení dětských plen do základní sazby DPH je nepravdivé.

Dne 25.7.2006 bylo ČR doručeno ze strany Evropské komise upozornění o tom, že zahájila řízení o porušení smlouvy o založení Evropského společenství, týkající se porušení práva při uplatňování snížené sazby DPH u dětských plen. Dle stanoviska komise nelze, podle současného znění Směrnice o DPH, uplatňovat sníženou sazbu DPH u dětských plenek. Toto řízení tedy oficiálně existuje, je zaevidováno i u vládního zmocněnce pro jednání s EU.

EK také v roce 2006 veřejně deklarovala, že chápe, že dětské pleny jsou velice citlivé téma a podporuje sociální a rodinou politiku. Z toho důvodu se zavázala, že se pokusí udělat veškeré kroky, aby dětské pleny mohly být ve snížené sazbě DPH. Již i z konzultací v té době bylo jasné, že dětské pleny nemohou být v žádném případě podřazeny pod hygienické prostředky. EK proto vyvinula aktivitu a v roce 2007, kdy byla diskutována změna směrnice o DPH v oblasti rozšíření zboží, na které lze uplatňovat sníženou sazbu DPH, a  tu rozšířit specificky o dětské pleny. Česká republika toto rozšíření podporovala, nicméně vzhledem k nejednotnosti členských států nebyly dětské pleny nakonec vůbec do snížené sazby DPH zařazeny.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.