CZ EN

Rozhovor ministra financí pro Týden.cz

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 29.6.2012 | Rubrika: Domácí | Autor: tyden.cz


Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) je obětí zmanipulovaného policejního šetření, za nímž může stát kmotrovská objednávka, tvrdí ministr financí a spolustraník Parkanové Miroslav Kalousek. Důkazy pro hypotézu, kterou sdělil jako prvním Hospodářským novinám, však nemá. A přestože ho už premiér Petr Nečas (ODS) káral, ať se ve svých vyjádřeních na adresu policie mírní, o své křeslo se Kalousek nebojí.

* Tvrdíte, že je případ Vlasty Parkanové a letadel CASA zmanipulovaný a že je za ním kmotrovská objednávka. Máte pro tak závažná tvrzení důkazy?

Na to, že to je zmanipulované a že jsou v žádosti o vydání lži, samozřejmě důkazy mám. Jestli Vlasta Parkanová byla, či nebyla na podzim roku 2009 ministryní obrany, nepotřebujeme nezávislý soud, to víme. Jestli letadla CASA byla, či nebyla vojenský materiál, na to také nepotřebujeme nezávislý soud, to konstatovala i Evropská komise v souladu s evropskou směrnicí. A podobných lží je tam víc. A když jsem byl tázán, co může být jejich motivem, tak pracuji s hypotézou. Jestliže média, a já s nimi souhlasím, běžně pracují s hypotézou, že kmotři jsou schopni si v orgánech činných v trestním řízení  zařídit zametení kauz pod koberec, tak proč by nebyly schopni zařídit si účelové stíhání? To jsou jen dvě strany téže mince, která se jmenuje manipulace trestním řízením. Obojí je špatně a proti obojímu budu bojovat.

* Je pravda, že na vás premiér Petr Nečas (ODS) apeloval, abyste se v komentování této kauzy mírnil?

Na vládě mi říkal, abych se mírnil ve svých vyjádřeních. Na to jsem mu odvětil, že se skutečně mírním. Kdybych říkal to, co si opravdu myslím, bylo by to mnohem horší. Protože v té žádosti skutečně jsou lži!

* A nebojíte se, že po hypotéze s kmotry přijde další výtka?

Ale upřímně řečeno, jestliže novináři říkají, že kmotři mohou zametat kauzy pod koberec, tak já neříkám nic jiného. Jestliže novináři a celá veřejnost pracují s hypotézou, že kmotři jsou schopni manipulovat trestní řízení, tak já říkám to samé.

* Vy jste ale ministr financí, člen vlády. Připadá vám přiměřené, abyste takto komentoval probíhající policejní šetření?

Především jsem poslanec Poslanecké sněmovny, který má hlasovat o žádosti, u které umí dokázat, že v ní jsou zjevné lži. A jsem poslanec Poslanecké sněmovny, který se musí ohradit proti lži a nepravosti, ať ji uvidí kdykoliv a kdekoliv. A tady jsou zjevné lži a nepravosti. Jejich motivy jsou pak samozřejmě jen hypotéza.

* Patří k tomu i volání hlavnímu vyšetřovateli kauzy Jiřímu Mazánkovi a oznamování, že skončí, jak informoval Respekt?

To je absolutní sprostá pomluva estébáckého charakteru. Skutečně jsem mu volal jako vyšetřovateli, kterému jsem podával vysvětlení. A když jsem pak zjistil, z čeho příslušné osoby (exministryni obrany Vlastu Parkanovou a šéfa sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřího Staňka - pozn. red.) obviňuje, tak jsem mu zavolal, že odborné stanovisko ministerstva financí, které si vyžádal mandátový a imunitní výbor, také zasílám dozorovému státnímu zástupci a že mě docela udivuje, že si ho za celé dva roky nevyžádal on. To byl jediný obsah telefonátu. Tahle pomluva je šokující. Docela by mě zajímalo - vzhledem k tomu, že se jedná o rozhovor mezi mnou a vyšetřovatelem, který potom zpravil dozorového státního zástupce, to znamená je to jen mezi námi třemi -, jak se tenhle nesmysl mohl dostat na veřejnost, když orgány činné v trestním řízení jsou tak čestné, úžasné a mlčenlivé. Já jsem tuhle hovadinu nikomu nevyprávěl, opravdu ne.

* Ve středu premiér ukázal, jak rychle umí vyměnit ministra. Nebojíte se o svoji pozici?

Nikdy jsem se o svoji pozici nebál. A zvlášť ne, když jsem se ohradil nahlas proti lžím.

* Proč tolik bojujete za Vlastu Parkanovou, neděláte to trochu i kvůli sobě? Sám jste v minulosti náměstkoval na obraně, víte, jak to tam chodí.

Na obraně jsem byl naposledy v roce 1997. Zasazuji se o to kvůli sobě, kvůli vám a kvůli komukoliv jinému. Žádná kauza nesmí být zametena pod koberec a žádná kauza nesmí být zmanipulována. A tady jsme svědky objektivních lží v policejní žádosti.

* Budete tedy hlasovat proti vydání Vlasty Parkanové?

Jestli bude, nebo nebude Vlasta Parkanová vydána, není vůbec podstatné. Podstatné je zjistit důvod, proč policista evidentně a prokazatelně lže v žádosti Poslanecké sněmovně.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.