CZ EN

Sešla se lobby. Bylo důležité mít informace

  • Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
  • Hospodářské noviny | 11.3.2011 | rubrika: Česko | strana: 4 | autor: Jan Kubita

Jen jsem chtěl získat informaci, nechtěl jsem jít s žádnou nahrávkou na veřejnost, říká ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro HN.

 

* HN: Pokud tedy šlo z vaší strany o mystifikaci, když jste hovořil se šéfredaktory MF Dnes a Lidových novin, jak si vysvětlit, že jste o tom, že disponujete tajně pořízenou nahrávkou, hovořil i následně v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz?

Volala mně redaktorka z Aktuálně. cz, bylo to už před půlnocí. Já byl v šoku, že o těch soukromých telefonátech už vyšly zprávy na internetovém zpravodajství, ona se mě na to ptala, já neměl na vybranou. Jak říkám, už bylo před půlnocí, tak jsem to řekl.

 

* HN: Takže to už nebyla mystifikace, to byla...

Podívejte, já byl především šokován tím, že to šéfredaktor Mladé fronty Dnes zveřejnil. Nebylo to nic jiného než lest, kterou jsem považoval za jedinou možnost, jak se dozvědět, jak to na schůzce šéfredaktorů bylo. Protože, kdybych se pana šéfredaktora zeptal přímo, tak se to nedozvím. A ta jeho reakce byla neadekvátní.

 

* HN: Vy jste udělal pokus zeptat se přímo?

Ale... Já jsem prostě použil běžnou novinářskou metodu, a to znám i drsnější novinářské metody, které se na mně už zkoušely. Já jsem s tím nechtěl jít na veřejnost, jen jsem chtěl získat informaci. To, že to pan šéfredaktor Čásenský zveřejnil, to je jeho rozhodnutí.

 

* HN: Šéfredaktor Čásenský říká, že jste mu během onoho telefonátu ocitoval výroky některých účastníků. Odkud jste je znal?

Kdybych já se vás zeptal, kdo vám dal informace o jednání K9, také mi to neřeknete.

 

* HN: Myslíte, že je v pořádku, když člen vlády takto zjišťuje informace? Nemyslíte, že jste mohl vzbudit vážné podezření, že ministr dokáže získat odposlech novinářů?

Měl jsem nějaké kusé informace o té schůzce šéfredaktorů a jen jsem si chtěl ověřit, jestli jsou pravdivé. Upřímně řečeno, když vy se dozvíte informace z K9 nebo z vlády, tak je taky zveřejníte.

 

* HN: Dobře, ale vy nejste novinář, jste členem vlády s nezanedbatelnou mocí...

Ano, nejsem novinář, ale použil jsem běžnou novinářskou praktiku, abych se dozvěděl, co jsem potřeboval. A říkám, dalo by se to považovat za žertík, kdyby nešlo o tak vážnou věc. Ono ale šlo o vážnou věc. Když se sejde velmi významná a mocná lobby, což nepochybně šéfredaktoři deníků jsou, tak je to vážná informace, se kterou je třeba pracovat. Protože jsou za touto mocnou lobby logicky ekonomické zájmy.

 

* HN: Měl jste nějaké informace o tom, že se vedení redakcí domlouvá na něčem tak zásadním, že jste musel použít onu, jak říkáte, lest a mystifikaci?

Neměl, neměl jsem informace, že jde o nějaké spiknutí nebo útok na vládu. Prostě se sešla normální lobby, jako se schází lobby hoteliérů nebo lobby těžařů, prostě normální lobby. A bylo důležité mít o takovém setkání informace.

 

* HN: Získáváte si tímto způsobem informace i o setkáních těžařů nebo jiných profesních skupin?

Samozřejmě, že ne. Mějte se hezky, na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.