CZ EN

Obce nemají ani na výplaty

Mladá fronta DNES | 6.11.2009 | rubrika: Východní Morava | strana: 2 | autor: Zdeněk Matyáš

Uherskohradišťsko - Prázdné obecní kasy, zpožděné výplaty zaměstnanců radnic, škrtání investic. Ekonomická krize dolehla také na drtivou většinu obcí. Například v Žitkové na Uherskobrodsku s necelými třemi stovkami obyvatel starostka Eva Hargašová každý den přemýšlí, jak přežít nejbližší měsíce. „Budí mě to ze spánku. Na krku máme čtyřleté splácení úvěru na nový vodovod. Při přípravě projektu nikdo netušil, že přijde krize. Na obci jsme si už škrtli výplatu za říjen a listopad,“ řekla starostka malé obce v Bílých Karpatech s ročním rozpočtem 1,8 milionu korun….

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba počítá návrh rozpočtu na rok 2010 „s navýšením peněz na výkon státní správy v přenesené působnosti o dvě miliardy korun“. Některé obce tak mohou počítat s příjmy až o stovky procent vyššími.

Komentář MF:

Dvě miliardy korun navíc na výkon přenesené působnosti státní správy rozhodně nebude znamenat stovky procent navíc v obecních rozpočtech. Ty vznikly v některých malých obcích novelou zákona o rozpočtovém ručení daní účinného od 1. 1. 2008.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.