CZ EN

Janota: Peníze na porcování medvěda nebudou

Praha - „Byla to pro mě psychická úleva,“ řekl ministr financí Eduard Janota poté, co poslanci schválili pozměněný záchranný balíček s deficitem 163 miliard Kč.

* Jaké záležitosti chcete do konce ministrování ještě řešit?

Chtěl bych posunout projekt na zřízení jednoho inkasního místa (pro daně i pojištění; pozn. red.), dále věci v oblasti daní, čeká mě zpracování loterijního zákona, musím dořešit privatizaci ČSA a připravit se na situaci, že se nepodaří.

* Jaký je osud myšlenky zavést dluhopisy, které by si mohli kupovat přímo občané?

To bude první krok, který do vlády přinesu. Je potřeba mírně upravit rozpočtová pravidla a pozměnit zákon o dani z příjmu.

* Je definitivně konec se záměrem snížit příspěvek státu na stavební spoření?

My jsme od toho po jednání s politickými stranami nakonec ustoupili. Nechtěli jsme průchodnost balíčku komplikovat.

* Sněmovna schválila doprovodné usnesení, ve kterém žádá vládu o valorizaci důchodů. Co to pro vás znamená?

Nepředpokládám, že bych do rozpočtu na příští rok, který odevzdám v úterý, navrhl valorizaci důchodů. Na těch 10 miliard není prostor.

* V jiném usnesení Sněmovna žádá nesnižovat platy ve státní sféře o 4%.

Budeme diskutovat, jak to technicky udělat. Jestli změnou tarifů, hledáním prostoru v nadtarifních složkách nebo kombinací obého. Nebo jestli to budou resorty řešit částečným snižováním počtu lidí.

* Zbylo něco pro poslance na každoroční „porcování medvěda“?

Nemám na to vyčleněné žádné prostředky a bylo by velmi složité a komplikované, kdyby se z už tak natěsno napočtených částek vyčleňovaly prostředky na medvěda.


Zdroj: 26.9.2009, Mladá fronta DNES

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.