CZ EN

Ne hysterie, ale diskuse

Když se v médiích objevily zprávy o mém návrhu na udržení schodku státního rozpočtu na příští rok v rozumných mezích, očekával jsme od politické reprezentace seriózní diskusi. A to i v předvolební atmosféře. Rozhodně není mým záměrem vyvolávat hysterii, jak naznačuje Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro deník Právo.

Nesouhlasím s tvrzením, že „Janotovy návrhy už nelze do voleb řešit“. Rozhodně si v této chvíli nesmíme dovolit další zbytečné otálení. Pokud nyní nic neučiníme, dostane se deficit veřejných rozpočtů na hrozivých 7 % HDP. Náklady dluhové služby by se během krátké doby vyšplhaly někam ke 100 mld. Kč ročně. V horším případě bychom pro ztrátu kredibility našich veřejných financí velmi obtížně sháněli zdroje na profinancování dluhu.

Mé návrhy se tomu snaží zabránit. Obsahují opatření na výdajové i příjmové straně, týkají se široké škály daní včetně spotřebních, majetkových i příjmových. Navíc nesmíme předstírat, že mandatorní výdaje nepředstavují problém. Již dnes činí kolem 80 % všech výdajů státního rozpočtu a tento podíl se bude bez našeho zásahu nadále zvyšovat. Chápu, že před volbami se jedná o citlivé téma, ale zavírat oči skutečně nemůžeme. Zdůrazňuji, že mou osobní prioritou jsou úspory.

Na sáhodlouhé strategie není čas. Mé návrhy mají spíše krátkodobý a dočasný charakter, protože obrovské problémy nám mohou nastat již příští rok. Dlouhodobá stabilita veřejných financí pak už bude opravdu tématem pro politickou reprezentaci vzešlou z předčasných voleb. Ta se bude muset vyrovnat s otázkami penzijního systému, reformy zdravotnictví, školství a dalších systémů reagujících na nepříznivý demografický vývoj. Dlouhodobá stabilita rozpočtů bude také klíčovým faktorem pro načasování přijetí eura. 
 
Maďarská cesta je reálná, pokud nyní nezačneme seriózně diskutovat o návrzích na stabilizaci veřejných financí. Dle mého názoru je lepší zmrazit důchody nyní, než aby je příští ministr financí musel za dva roky razantně snižovat. Mému nástupci bych potom rozhodně nezáviděl. Může jím být třeba i Bohuslav Sobotka.

Eduard Janota, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.