CZ EN

Kalousek: Čunkovi vadí moje existence

* Jak hodnotíte návrh předsednictva lidovců odvolat vás z funkce?

Nepřekvapilo mě to. Hlavní výtka zazněla z úst místopředsedy Juránka, který řekl, že jsem vynikající ministr financí pro ČR, ale špatný pro KDU-ČSL. Protože v devítičlenném předsednictvu má takovouto optiku pět funkcionářů, navrhlo předsednictvo v poměru 5:4 mé odvolání. Dodávám, že taková politická optika se mi hnusí a zásadně ji odmítám. Složil jsem ústavní slib, který beru vážně. Jsem přesvědčen, že každá politická strana je povinna mít takový program a personální obsazení, které je nejlepší pro Českou republiku. Juránkovskou politiku, která říká, že je úplně jedno, co to bude znamenat pro zemi, hlavně když bude mít prospěch partaj, já odmítám. Pokud má vedení mé strany jiný názor, ať mě odvolá.

* Podle Čunka a dalších vašich kritiků jste více na straně ODS než ve straně lidové.

To by musel podložit objektivním argumentem, čehož on není schopen.

* Vytýkají vám, že jste umožnil internetový hazard.

To jsou zástupné argumenty. Udělení licence je správní rozhodnutí, jako někomu přidělit stavební povolení. Já jsem postupoval podle správního řádu, a upřímně řečeno, kdybych měl nástroj, jak zabránit internetovému sázení v České republice, tak bych to udělal. Jelikož ten nástroj nemám, tak tady existovala absurdní situace, když tady všichni sázkaři mohli sázet na internetu, ale jen u firem, které neměly sídlo v ČR a neplatily tady daně. To byla bezprecedentní diskriminace. Logika mých spolustraníků je asi taková, jako kdyby v rámci boje proti alkoholismu nařídili odebrat licence všem tuzemským lihovarům s tím, že se svobodně může pít pouze kořalka dovážená ze zahraničí. Myslí si někdo, že by tady bylo méně alkoholiků?

* Jaké jsou podle vás skutečné důvody snahy odstranit vás z vlády?

Moje vlastní existence.

* Je to osobní pře?

O tom se nechci bavit. Pouze říkám, že jsou to zástupné argumenty, a kdyby nebyly, tak by si moji odpůrci našli jiné. Jim vadí moje existence.

* Pokud byste nakonec z vlády musel odejít, byl byste k vládě loajální?

Mohu vám položit otázku? Kam jste se mi po 18. hodině dovolal?

* Na ministerstvo?

Ano, do práce. Tady tak jako o vánočních svátcích a také na Silvestra pracuji na reálné podobě rozpočtu 2009 a na opatření proti současné hospodářské krizi. To je můj úkol, a proto nemám čas na velmi málo kompetentní a zástupné argumenty mých kolegů včetně mého předsedy. Toto napište a nechte mě žít.


Zdroj: 7.1.2009, Právo, rubrika Zpravodajství, autor: Oldřich Danda

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.