CZ EN

Ve výnosech obcí se Kalousek neplete

Pan starosta obce Jenišov napsal do redakce Práva rozhořčený dopis, kde kritizuje novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Navíc tvrdí, že ministr „Kalousek porovnává výnosy obcím špatně… dokládá efekt pro obce na základě srovnání s výnosy, které měly v letech 2001 až 2003…“, aniž by toto tvrzení doložil citátem či odkazem na konkrétní zdroj.

Jediným smysluplným porovnáním, které používá ministerstvo financí a které lze nalézt na jeho webových stránkách pro každou obec, je totiž srovnání se stavem, pokud by novela zákona o rozpočtovém určení daní přijata nebyla. Toto srovnání se týká tzv. sdílených daní, nikoliv všech daňových příjmů. Pro obec Jenišov vychází, že novela do její pokladny přinese navíc 200 tisíc korun, což znamená nárůst příjmů ze sdílených daní o 5,5 %.

Dále si musíme uvědomit, že v systému hospodaření veřejných rozpočtů, založeném na přerozdělení zdrojů, bude vždy určitá skupina nespokojených, pokud přímo nebudou nespokojeni všichni. Zeptáte-li se jakéhokoliv správce rozpočtové kapitoly, jakéhokoliv starosty či hejtmana, nikdo nebude stoprocentně spokojen s výší příjmů svého rozpočtu a bude si vždy přát více. Chápu pana starostu – těžko by mohl svým voličům, kteří se na něj stále obracejí s dalšími a dalšími požadavky na obecní výdaje, vzkázat, že je s výší příjmů své obce spokojen.

Ve článku se také zmiňuje daň z nemovitosti. Možnost zvýšení daně ze staveb a stavebních pozemků byla zamýšlena pro kompenzaci snížení výnosů po možném zrušení daně ze zemědělských pozemků, což ale záleží na svobodném rozhodnutí zastupitelstva obce. Dopady zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, které jsou mimochodem v roce 2008 pro obecní rozpočty pozitivní, budou v letech 2009 až 2010 kompenzovány jiným způsobem, který bude ještě tématem jednání se všemi zainteresovanými skupinami.


Zdroj: Právo , 15.11.2007, rubrika: Trhy & ekonomika, autor: ONDŘEJ JAKOB - tiskový mluvčí ministerstva financí ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.