CZ EN

Novela pravidel rozpočtové odpovědnosti zmírní negativní dopady koronavirové pandemie

Vláda na svém dnešním jednání schválila novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, která reaguje na ekonomické dopady pandemie koronaviru.

V posledních týdnech vláda přistoupila k řadě preventivních opatření s rozpočtovými dopady v řádech desítek miliard korun, aby dokázala zajistit nejenom zdraví všech občanů, ale i řádný chod země. Přesto českou ekonomiku letos s velkou pravděpodobností čeká výrazný útlum.

Aby se zmírnily dopady ekonomického poklesu pro následující léta, navrhuje novela vytvořit pro rok 2021 fiskální prostor na úrovni strukturálního deficitu ve výši 4 % HDP. V následujících letech by pak veřejné finance byly konsolidovány podle nařízení Rady EU č. 1466 z roku 1997 o půl procentního bodu meziročně. Díky tomu bude Česká republika do roku 2028 opět plnit střednědobý rozpočtový cíl a ekonomika tak nebude destabilizována nadměrným jednorázovým negativním fiskálním šokem.

„Všechny členské státy se musejí potýkat s následky šíření nákazy koronavirem. Evropská komise proto přistoupila k aktivaci obecné únikové klauzule z pravidel o Paktu o stabilitě a růstu, čímž umožnila členským státům dočasně rozvolnit fiskální pravidla. I my tuto možnost využíváme, abychom se vyhnuli bolestivým škrtům a zvyšování daňové zátěže,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Česká republika se v posledních letech řadí mezi nejlépe hospodařící země Evropské unie. Sektor vládních institucí hospodařil v loňském roce s přebytkem 0,3 % HDP. Celková výše zadlužení veřejných financí v minulém roce dosáhla 30,8 % HDP.

„Jsem sice ministryní financí, šle současně i místopředsedkyní vlády pro ekonomiku. A právě nyní je podle mělo názoru ta nejvhodnější situace, kdy je třeba léta přebytkového hospodaření a snižování dluhu zúročit k překonání této bezprecedentní krize. Máme polštář, díky kterému rány tuzemské ekonomice jednoznačně zmírníme,“ uzavírá ministryně financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.