CZ EN

MF obdrželo od Evropské komise plnou finanční alokaci sedmi operačních programů

Evropská komise odeslala České republice plnou finanční alokaci sedmi operačních programů z minulého účetního období a zároveň u nich navrhla vyjmout výdaje, které jsou předmětem správního či trestního řízení či šetření OLAF, z evropského financování. Jedná se o standardní účetní operaci, která umožní finální uzavření těchto programů a vzhledem k jejich tzv. přezávazkování, tedy existenci většího množství dalších výdajů, které nejsou předmětem uvedených řízení, nemá žádný vliv na výši prostředků, které ČR z evropského rozpočtu obdrží.

Ministerstvo financí se proto dnes obrátilo na Úřady Regionálních rad pěti Regionů soudržnosti (ROP Jihovýchod, ROP Moravskoslezsko, ROP Střední Čechy, ROP Střední Morava a ROP Severovýchod) a Ministerstvo životního prostředí s návrhem akceptovat dopis Evropské komise, adresovaný Ministerstvu financí v polovině prosince 2017. Vynětí z evropského financování by umožnilo definitivní účetní a finanční uzavření operačních programů minulého programového období ze strany Evropské komise a dosažení plné finanční alokace prostředků vyhrazených z rozpočtu EU na příslušné operační programy. Naopak v případě, že by Česká republika s návrhem Evropské komise na vyjmutí projektů nesouhlasila, vystavuje se možnému riziku snížení poskytnuté alokace s negativním dopadem na státní rozpočet.

Případné rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financování žádným způsobem nezasahuje do probíhajícího trestního řízení na národní úrovni, ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace příjemci ze strany poskytovatele dotace.

Posouzení, zda došlo k porušení podmínek poskytnutí dotace, je plně v kompetenci poskytovatele dotace, který v případě jeho prokázání buď zahájí příslušné správní řízení, případně se připojí jako poškozená osoba s nárokem na náhradu škody v rámci trestního řízení. Případné vynětí z evropského financování v uvedených případech nijak nepoškozuje Českou republiku a její fiskální zájmy. Jedná se o běžný postup, který byl naposledy využit například u OP Doprava.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.