CZ EN

Nárok na odpočty DPH pro veřejnoprávní média je v rozporu s unijním právem

Poslanecká sněmovna v rámci třetího čtení daňového balíčku přes nesouhlas Ministerstva financí schválila pozměňovací návrh poslanců Václava Votavy a Vítězslava Jandáka, kterým bylo České televizi a Českému rozhlasu v rámci jejich veřejnoprávního vysílání přiznáno daňové zvýhodnění, které je v zásadním rozporu s tuzemskou a evropskou úpravou daně z přidané hodnoty.

„Za jednohlasné podpory všech tradičních politických stran byl do daňového balíčku vložen daňový paskvil. Na základě vylhaných argumentů, proti vůli gestora, v rozporu s tuzemským i evropským právem si tradiční politické strany odhlasovaly 150 milionovou úlitbu pro veřejnoprávní média,“ uvedl ke schválení návrh ministr financí Andrej Babiš.

Ministerstvo financí v rámci legislativního procesu opakovaně upozorňovalo, že předmětný pozměňovací návrh je v rozporu s tuzemským a evropským právem a že Česká republika může ze strany Evropské komise čelit řízení pro porušení povinností (tzv. infringement), které následně může vyústit až v předložení žaloby na Českou republiku k Soudnímu dvoru EU. Přesto v rámci hlasovací procedury byl návrh v poslanecké sněmovně podpořen 111 hlasy.

Přestože Česká televize i Český rozhlas získávají pravidelně koncesionářské poplatky neobsahující daň z přidané hodnoty od českých domácností a podniků a tedy jejich způsob financování i cíl činnosti je odlišný od soukromých televizních a rozhlasových stanic, schválený pozměňovací návrh jim umožňuje v oblasti daně z přidané hodnoty chovat se jako soukromé subjekty. Pokud Česká televize nebo Český rozhlas nakoupí zboží či služby od plátce a použije je výhradně pro veřejnoprávní vysílání, doposud nemá žádné právo na vrácení daně z přidané hodnoty. V případě nabytí účinnosti navrženého pozměňovacího návrhu bude České televizi a Českému rozhlasu umožněno vrácení daně v plné výši. Předpokládaný dopad do státního rozpočtu bude minimálně ve výši 150 mil. Kč.

Ministerstvo financí zároveň důrazně odmítá argumentaci, že důvodem návrhu je zbavit koncesionářské poplatky zátěže v podobě DPH, neboť údajně z televizního poplatku 135 Kč představuje 11,75 Kč DPH, a z částky placené koncesionáři tak veřejnoprávní média dostanou jen část. Koncesionářský poplatek totiž DPH nepodléhá. To ostatně potvrdil i rozsudek Soudního dvora EU v této věci.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.