CZ EN

Náměstkyně Celní správy Vendulka Holá se stala rytířem Řádu čestné legie

Z rozhodnutí prezidenta Francouzské republiky Françoise Hollanda převzala zástupkyně generálního ředitele Generálního ředitelství cel plk. Ing. Vendulka Holá Řád čestné legie 10. dubna 2017 na Velvyslanectví Francouzské republiky. Stalo se tak za její více než třicetiletou úzkou spolupráci s francouzskou celní správou a Velvyslanectvím Francouzské republiky v České republice. Osobně jí přišli pogratulovat ministr financí Andrej Babiš a náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Vendulka Holá je mezi českými nositeli Řádu teprve pátá žena, zároveň první příslušnice českého ozbrojeného bezpečnostního sboru.

Jedenašedesátiletá plukovnice vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu obchodní Karlovy univerzity, posléze postgraduální studium Mezinárodní obchod a španělština. K Celní správě nastoupila v roce 1979, v roce 1994 se stala vedoucí mezinárodního oddělení Generálního ředitelství cel. O čtyři roky později byla ustanovena do funkce náměstkyně generálního ředitele GŘC, v roce 2005 se pak stala zástupkyní generálního ředitele a ředitelkou odboru mezinárodního a vztahů k veřejnosti GŘC.

Jejími zájmy jsou studium cizích jazyků, historie, cestování a sport, zejména lyžování.

Od založení Řádu čestné legie v roce 1802 Napoleonem Bonaparte jej získalo kolem dvou stovek Čechů. Nejvíce čs. občanů získalo řád v období první republiky, v novodobých dějinách posledních pětadvaceti let jich pak bylo pouze pět desítek. Lze vzpomenout např. kardinála Dominika Duku, režiséra Miloše Formana, prezidenta Václava Havla, spisovatele Milana Kunderu a Pavla Tigrida, fotografa Jana Saudka, nebo zpěvačku a disidentku Martu Kubišovou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.