CZ EN

Ministerstvo financí uvolnilo aplikaci Supervizor veřejné správě i veřejnosti volně k použití

Ministerstvo financí pokračuje v otevírání nejenom dat ale i zdrojových kódů a publikovalo aplikaci Supervizor pod licencí GNU GPLv3, která zajišťuje svobodné použití aplikace jinými státními organizacemi, samosprávními celky i veřejností. Zdrojové kódy aplikace jsou nyní dostupné na platformě GitHub na adrese https://github.com/SmallhillCZ/Supervizor. Díky uvolnění aplikace touto formou může aplikaci kdokoliv nejenom použít, ale i dále rozvíjet a následně její vylepšené verze také poskytovat.

„Zveřejnění zdrojových kódů je vzhledem k povaze projektu otevřených dat a trendu otevírání ministerstva logické. Aplikace byla vytvořena zaměstnanci ministerstva, tudíž za peníze daňových poplatníků a proto by měla být veřejnosti k dispozici. Díky tomu, že byla vytvořena přímo na ministerstvu, není vázána žádnou dodavatelskou smlouvou,“ vysvětluje Barbora Janíčková, pověřená ředitelka odboru 47 - Centrální harmonizační jednotka, pod kterou projekt otevřených dat spadá.

Aplikace Supervizor má za cíl jednoduše a přehledně ukázat, za co organizace utrácí. Také demonstruje na praktickém a jednoduchém příkladu, jak prezentovat objemná a složitě uchopitelná data o tisících položek široké veřejnosti. „Data jsou již od ledna 2015 dostupná v katalogu otevřených dat MF v tabulkovém formátu, nicméně pro jejich zpracování a analýzu je vyžadována určitá úroveň technických schopností. My jsme chtěli, aby se na data mohl podívat opravdu každý, kdo má připojení k internetu a prohlížeč, a proto vznikla tato aplikace,“ popisuje vznik aplikace hlavní gestor projektu otevřených dat Benedikt Kotmel.

„Metadata faktur, tedy strukturované informace o jednotlivých fakturách (datum, cena, dodavatel, rozpočtová položka atd.) jsou stažena z katalogů otevřených dat organizací do lokální databáze a rozčleněna dle příslušných rozpočtových položek. Ty jsou v zájmu přehlednosti dále sloučeny do skupin, které jsou znázorněné ve formě bublin na úvodní stránce. Po rozkliknutí skupiny lze faktury filtrovat a procházet po jednotlivých dodavatelích. Ihned tedy vidíme, u kterého dodavatele organizace utratila kolik peněz a za co,“ vysvětluje dále technický proces aplikace její tvůrce Martin Kopeček.

Aplikace Supervizor byla spuštěna říjnu 2015 a v listopadu 2015 vyhrála první místo v soutěži „Společně otevíráme data“ pořádané Fondem Otakara Motejla.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.