CZ EN

Ministerstvo financí chce zvýšit odvody za hazard, očekává dodatečné příjmy až 6 miliard

Ministerstvo financí navrhuje kromě nového zákona o hazardních hrách také nový zákon o dani z hazardních her.

Cílem je harmonizovat legislativu v oblasti on-line sázení a loterií s požadavky Evropské komise a zajistit dodatečné příjmy zdaněním hazardních her na internetu, ať už jsou provozovány českými nebo zahraničními subjekty.

Zákon odstraňuje současný neudržitelný stav na internetovém trhu hazardních her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, přestože charakter globální sítě internet jejich faktické působení na trhu umožňuje. Nově by podnikání zahraničních on-line sázkových společností mělo být legalizováno, což umožní jeho regulaci a řádné zdanění.

Sazby daní z hazardu se přiblíží výši sazeb v okolních zemích. V současnosti platí v České republice pro hazardní hry jednotná sazba 20 %, která neodpovídá stavu v mnoha státech Evropské unie. Pro živé a technické hry činí nově navrhovaná sazba daně 40 %, pro loterie a kurzové sázky pak 30 %. "Zavedením nových sazeb na hazard předpokládáme vybrat až šest miliard korun navíc ve srovnání se stávajícím stavem," konstatuje ministr financí Andrej Babiš.

Změna zdanění je navržena tak, aby byly i přes zavedená omezení zachovány příjmy obcí související s provozováním hazardních her na jejich území. Zvýšený výběr daní se také projeví v příjmech všech obecních rozpočtů v rámci rozpočtového určení daní. Ministerstvo podle Babiše také navrhne, aby významná část těchto prostředků do výše 3 miliard Kč byla použita na podporu mládežnických sportovních klubů, rozvoj sportu ve školách a na další sportovní aktivity mládeže.

Rozdělení dodatečného výnosu z hazardu ve výši 3 mld. Kč v oblasti sportu je navrhováno následujícím způsobem: podpora školních sportovních klubů ve výši 200 mil. Kč, podpora plavecké výuky žáků 2. a 3. tříd základní školy ve výši 200 mil. Kč. Na účelovou podporu sportující mládeže v rámci tělovýchovných jednot a sportovních klubů s věkovým omezením do 19 let by měla putovat částka 1,2 mld. Kč, dále 800 mil. Kč na údržbu a provoz tělovýchovných jednot a sportovních klubů s převládajícím počtem mládežnické členské základny (např. rekonstrukce sportovního zázemí), 500 mil. Kč pro podporu mládežnických trenérů ve sportovních klubech a tělovýchovných jednotách a 100 mil. Kč pro celostátní projekty, které podporují sportování dětí a rodin s dětmi. Vláda by také v souladu s programovým prohlášením vlády měla uložit vypracování nového zákona o podpoře sportu. Před vypracováním takového návrhu zákona by měla vzniknout „Koncepce státní podpory a organizace sportu“ včetně určení priorit a plánu pro následující léta.

Navýšení zdanění hazardu je v souladu s koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády. Ta bude ve spolupráci s obcemi i nadále usilovat o snižování počtu hracích přístrojů, a tím i lidí, kteří jsou na těchto přístrojích závislí. Podle studie Národního ústavu duševního zdraví přivedou hazardní hry k sebevraždě 224 lidí za rok a náklady společnosti na hazard činí až 16 miliard korun ročně, což je více, než stát z hazardu vybere.

Česká republika je přitom v porovnání s okolními státy EU rájem hazardu, jeho provozovatelé podle oficiálních statistik ročně vydělají 27,583 miliardy Kč, více než 22 miliard z těchto peněz jim zůstává. Ministerstvo financí proto při přípravě jednotlivých sazeb vycházelo mimo jiné ze srovnání s okolními státy - Slovenskem, Polskem, Rakouskem a Německem.

Sazbu pro sportovní sázky ministerstvo navrhuje nižší, než je při přepočtu v Polsku (v Polsku je sazba stanovena ve výši 12 %, což odpovídá 80 % při přepočtu na český způsob zdanění) či na Slovensku (6 % z obratu, tedy po přepočtu 40 %). V Německu je průměrná sazba 5 % z obratu, tudíž přibližně 33 %, což je opět vyšší zdanění než v České republice. Ministerstvo rovněž zavedení obratové daně zvažovalo, ale nakonec zůstalo u daně stanovené z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami.

Mnoho států EU má pro loterie a stírací losy monopolního provozovatele, proto se sazba určovala komplikovaněji. Jedna z posledních změn legislativy proběhla v Řecku, kde veřejně obchodovaná společnost OPAP platí sazbu 35 %. Na Slovensku a v Polsku je tato sazba nižší, v Rakousku a Německu naopak vyšší. Sazba pro takzvaně tvrdý hazard (kasina, rulety, VHP, automaty...) je naplánována o něco nižší než v Polsku, kde činí 45 %, a srovnatelná jako na Slovensku.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.