Deficit veřejných rozpočtů v roce 2005 klesl pod 3 procenta HDP

Podle údajů zveřejněných ČSÚ činil v roce 2005 vládní deficit ČR 76,7 mld. Kč tj. 2,6 % HDP a vládní dluh 901,3 mld. Kč - tedy 30,5 % HDP. Deficit je tak o 2,2 p. b. nižší než deficit stanovený v Konvergenčním programu 2005. Výsledky celkového salda vládního sektoru jsou dány především příznivým vývojem deficitu centrální vlády.

„Tento výsledek hospodaření veřejných rozpočtů v roce 2005 pokládám za velmi dobrý. V ČR se druhý rok po sobě podařilo snížit deficit rychleji než jsme se zavázali v rámci Konvergenčního programu,“ řekl první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Ministerstvo financí na základě dat, která byla k dispozici k 20.3.2006, zpracovalo odhad vládního deficitu a dluhu pro rok 2006. Vládní deficit je odhadnut na 114,0 mld. Kč tj. 3,6 % HDP. Tato predikce vládního deficitu je o 0,2 p. b. nižší než bylo původně projektováno v Konvergenčním programu 2005. Ve srovnání s tímto dokumentem je odhadován lepší výsledek hospodaření místních rozpočtů a zdravotních pojišťoven. Odhad deficitu ústřední vlády byl aktuálně zhoršen o odpis nedobytných pohledávek ve výši 6,7 mld. Kč – tedy o 0,2 p. b. HDP, přičemž bez této transakce by i v případě ústředních vládních institucí došlo k mírnému zlepšení. Výše odhadovaného vládního dluhu dosahuje 969,2 mld. Kč tj. 30,8 % HDP.

Výše vládního deficitu je v běžném roce významně ovlivněna neomezenou možností kapitol státního rozpočtu převádět nevyčerpané prostředky do rezervních fondů a současně používat prostředky rezervních fondů z  minulých let. Tato možnost byla dána rozpočtovými pravidly poprvé v roce 2004.

Do aktuálních dat o vládním dluhu se ve srovnání s daty zveřejněnými Eurostatem v září 2005 (a také v Konvergenčním programu 2005) promítá změna zaklasifikování záruky státu poskytnuté ve prospěch ČNB k odškodnění ČSOB za ztráty z neevidovaných závazků bývalé IPB ve výši 160 mld. Kč. Tato záruka ovlivňovala výši vládního deficitu v roce 2003 a promítala se do výše vládního dluhu v letech 2003-2005. Na základě rozhodnutí Eurostatu z ledna 2006 byla záruka vyloučena z vládního deficitu v roce 2003 a také z vládního dluhu v letech 2003- 2005, resp. 2006.