CZ EN

Nomura ve Švýcarsku s odvoláním neuspěla

Česká republika zaznamenala další úspěch ve sporu s Nomurou

Švýcarský Federální soud koncem minulého týdne odmítl odvolání Nomury, která koncem listopadu loňského roku napadla rozhodnutí arbitrážního tribunálu. Ten počátkem září loňského roku dal za pravdu České republice, že na straně žalobců mají ve sporu ČR proti společnosti Nomura, v souvislosti s pádem IPB, společně vystupovat Fond národního majetku a Česká republika reprezentovaná Ministerstvem financí.

Švýcarský Federální soud také rozhodl, že má Nomura zaplatit 100 000 CHF jako náklady soudu. Dále má České republice a FNM zaplatit náhradu nákladů na právní zastoupení ve výši 150 000 CHF.

Česká republika a Fond národního majetku se v tzv. curyšské arbitráži domáhají odškodnění za to, jakým způsobem se společnosti ze skupiny Nomura chovaly v IPB. Podle žaloby v roce 1998 v rámci privatizace státního podílu v IPB porušily privatizační smlouvu a realizovaly řadu aktivit, které byly v rozporu s právním pořádkem České republiky i etikou obchodních vztahů. Skupina Nomura navíc zásadním způsobem přispěla k pádu IPB v roce 2000.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.