Daňové nedoplatky poprvé za posledních deset let poklesly

Daňové nedoplatky evidované územními finančními orgány (finanční úřady a finanční ředitelství) v České republice dosáhly k 31.12.2003 výše 99,8 mld. Kč. V porovnání s koncem roku 2002 poklesly nedoplatky o 3,976 mld. Kč, tj. o 3,83 %.

Celkové daňové nedoplatky (mld. Kč)

1993

99 439

103 736

99 760

Největší pokles daňových nedoplatků ve sledovaném období byl zaznamenán u daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob, a to především díky účinnějšímu výběru ze strany správců daně. O více než 300 mil.  Kč se snížily nedoplatky díky jednorázovému prominutí penále a úroků v rámci akce vyhlášené Ministerstvem financí v loňském roce. Daňové nedoplatky se mírně zvýšily u daně z příjmů fyzických osob, což kopíruje rostoucí inkaso této daně a nedošlo zde tedy k výraznějším disproporcím.

Meziroční přírůstek daňových nedoplatků na nových daních k daňovému inkasu na nových daních je nejnižší od roku 1993, a to 2,31 % (viz graf).

Podle informací Generálního ředitelství cel činila celková výše nedoplatků v oblastí celní správy 9,37 mld.  Kč.